güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Kurtuluş Bayramının Kutlamaları Hakkında Düşündüklerimiz

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:46

Bu durum gösterir ki silahlı kuvvetlerimiz son kurşunlarını Bandırma sahasında Ayyıldız tepede değil, Edincik ve Erdek’te atmışlardır. Hal böyle iken nasıl olur da Ayyıldız tepe deki anıt son kurşun anıtı adı ile anılır ve Yunan kuvvetleriyle son çarpışmaların burada gerçekleştirildiği iddia edilebilir.

Unutmayalım ki Bandırmamızın Çomlu Mahallesinde Yunan kuvvetleriyle son çarpışmaların yapıldığı iddiası söz konusu olan Bayraktepe sahası da mevcuttur. Buraya da anıtsal mahiyette o günün hatırasına izafeten dikilen bir bayrak söz konusudur. Şunu belirtmek isterim ki Bandırma kurtuluş etkinliklerinin 2. Aşamasının gerçekleştirildiği anıt çevresinde veya sahasında gömülü hiçbir kurtuluş şehidi mevcut değildir. Hal böyle olmasına karşılık Bandırma'nın kurtuluş şehitleri Cumhuriyet meydanındaki Atatürk ve Şehitler Anıtının bitişiğinde arka kesiminde üzerinde palmiyelerin bulunduğu toprak yükseltinin altında gömülüdürler.

Bandırma kurtuluşu sırasında şehit olan subay, er ve milislerimiz bu anıtın bugünkü hale getirilişi sırasında Suat Çiftliği bölgesindeki mezarları açılarak bu şehitlerin toplanan kemikleri Cumhuriyet meydanına indirilerek sözünü ettiğim palmiyelerin üzerinde yer aldığı toplu mezara gömülmüşlerdir. Bu yüzdendir ki bu anıtın olduğu yer sadece Atatürk ve Şehitler Anıtı değil, Kurtuluş şehitlerimizin yattığı toplu bir mezar, Kurtuluş şehitlerimizin yattığı bir şehitlik durumundadır.

Ama nedense Bandırmalı yanlış hatırlamıyorsam geçmiş yılların kutlama etkinliklerinde Bandırmalı şehitlere saygı atışlarını askerlerimize bu şehitlik önünde değil Ayyıldız tepe’deki anıt önünde yapmışlardır. Şehitler Cumhuriyet meydanında yatarken onlar adına yapılan saygı atışının Ayyıldız tepe de yaptırılmış olmasını anlamak bence zordur.

Önceki kurtuluş günlerinde hatırladığım kadarıyla kurtuluş bayramının ikinci aşama etkinlikleri çerçevesinde şehitler için yapılan dualar kuran okumalar hiçbir şehidin bulunmadığı Ayyıldız tepedeki anıt önünde yapılmakta oysa şehitlerin gömülü bulunduğu yer yukarıda da belirttiğim gibi Cumhuriyet meydanındaki anıtın bitişiğindeki toplu mezarda yatmaktadırlar. Doğrusu şehitler ve yattığı toplu mezar cumhuriyet meydanında iken şehitler için duanın Ayyıldız tepedeki anıtta gerçekleştirilmesinin bir zorlama şova kaçan bir davranış olduğunu düşünmekteyim.

Yine geçmiş kurtuluş kutlamalarındaki etkinliklerde hatırladığım kadarıyla şehitler ruhuna belediyemiz tarafından yapılan pilav ayran etkinliklerinin de aynı dualar gibi cumhuriyet meydanındaki toplu mezar önü yerine bu anıt önünde yapılmasını hiçbir zaman anlayamamışımdır. Gerçi bu sene bu son etkinliğinde korona virüsü salgını nedeniyle yapılamayacağı şüphesiz ortadadır.

Bütün bu hatırlatmalarımla Bandırmamızda yapılan geçmiş dönemlerin kurtuluş bayramlarının hataları Bandırmamızı yönetenler tarafından tekrar gözden geçirilerek korona virüsü salgını nedeniyle ülkemizin ve kentimizin yaşadığı ortam eski haline döndüğü zamanda tekrarlanmayacaktır. Ülkemiz normaline döndüğünde kurtuluş bayramlarının dinsel etkinliklerinde merkez olarak şehitler anıtının bitişiğindeki toplu mezar önünde gerçekleştirilir. Bence kurtuluş etkinliklerinin protokole dayalı etkinlikleri hem cumhuriyet meydanında bulunan şehitler anıtı ve şehitlik önünde hem de şehitler adına onların şehit olduğu bölgeyi gözler önüne koyan Ayyıldız tepedeki anıt önünde gerçekleştirilebilirdir.

Şunu da belirtmek isterim ki her kurtuluş gününü haydar çavuş camiinde şehitler ruhuna okunan mevlit bu senede gerçekleştirilecektir. Bu mevlit esnasında da umarım korona virüsü ve kovit 19 salgını için alınması gereken tedbirler alınacak bu mevlide iştirak edenler arasında mesafe bulunması katılanların maske takması tedbirlerine riayet edilecektir. Bu tedbirler ihmal edilip vatandaşlarımızın söz konusu hastalığa sahip olmamasına önem verilecektir.

Bandırmalı olarak bizler bu mevlide katılmaya vereceğimiz önemi abartmamalı bu mevlide katılmasak bile evlerimizde kurtuluş şehitlerim ruhuna okuyacağımız bağışlayacağımız bir Fatiha’nın da mevlide katılmakla eş değerde olacağını unutmamalıyız. Kurtuluş şahitlerimizin önünde şimdiden saygıyla eğiliyor ruhları şad olsun diyorum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.