güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Kurtuluş Bayramı Etkinliklerinde Yapılması Gerekenler ve Eksiklerimiz

Yazının Giriş Tarihi: 17.09.2024 08:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.09.2024 14:06

Önceki kurtuluş günlerinde hatırladığım kadarıyla kurtuluş bayramının ikinci aşama etkinlikleri çerçevesinde şehitler için yapılan dualar kuran okumalar hiçbir şehidin bulunmadığı Ayyıldız tepedeki anıt önünde yapılmakta oysa şehitlerin gömülü bulunduğu yer yukarıda da belirttiğim gibi Cumhuriyet Meydanı’ndaki anıtın bitişiğindeki toplu mezarda yatmaktadırlar. Doğrusu şehitler ve yattığı toplu mezar cumhuriyet Meydanı’nda iken şehitler için duanın Ayyıldız tepedeki anıtta gerçekleştirilmesinin bir zorlama şova kaçan bir davranış olduğunu düşünmekteyim.

Yine geçmiş kurtuluş kutlamalarındaki etkinliklerde hatırladığım kadarıyla şehitler ruhuna belediyemiz tarafından yapılan pilav ayran etkinliklerinin de aynı dualar gibi cumhuriyet Meydanı’ndaki toplu mezar önü yerine bu anıt önünde yapılmasını hiçbir zaman anlayamamışımdır. Bence kurtuluş etkinliklerinin protokole dayalı etkinlikleri hem cumhuriyet Meydanı’nda bulunan şehitler anıtı ve şehitlik önünde hem de şehitler adına onların şehit olduğu bölgeyi gözler önüne koyan Ayyıldız tepedeki anıt önünde gerçekleştirilmelidir.

Bütün bunlardan sonra başta sivil ve askeri yöneticilerimiz olmak üzere bütün Bandırmalı hemşerilerime hatırlatmak isterim ki Delikli Bayır bugünkü tabirle Ayyıldız tepe çarpışmasını kazanıp Bandırmayı bize armağan edenlerin silah arkadaşları olup bu çarpışmada şehit olmuş tamamı Bandırma dışından Balıkesir dışından olan yiğitler Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk ve şehitler anıtının yanı başındaki üzerinde üç palmiye bulunan toprak yığınının altında yatmaktadırlar.

Biz Bandırmalılara düşen dualarımızı burada yatan şehitlerimize yöneltmek Fatihalarımızı bu toplu mezarın başında okuyup saygı atışlarını saygı duruşlarımızı şehitler mezarlığı konumunda olan bu toprak yığınının önünde yapmaktır. Bu şehitlere karşı vazifelerimizi vefa borcumuzu ancak bir nebze böyle yerine getirebiliriz düşüncesindeyim. Şunu da hatırlatmak isterim ki kaymakamlığımız veya belediyemiz bu toplu mezarda yatan şehitlerin bir listesini bir mermer levha üzerine yazıp buraya dikmeli ve buranın Bandırmanın kurtuluşu yolunda şehit olmuş şehitlerimizin yattığı bir şehitlik konumunda olduğunu yerli ve yabancı herkese ilan etmeli vurgulamalıdır. 17 Eylül kurtuluş bayramı milletimize ve Bandırmalımıza kutlu olsun. Ayyıldız tepedeki anıtın son kurşun anıtı değil bandırmamızın kurtuluş anıtı olduğu artık asker ve sivil bütün yöneticilerimiz ve Bandırmalımızca kabul edilsin.

Tekrar önemle vurgulamak isterim ki defalarca dile getirmeme rağmen nedense bandırmalı ulusal ve yerel yöneticilerimiz bandırmamız için kanını dökmüş, canını vermiş ve bugün topluca Atatürk ve şehitler anıtının bitişiğindeki üzerinde üç palmiye bulunan toprak yığınının altında yatmakta olan şeditlerimizin burada gömülü bulunduğunu buranın bir manada bandırmanın kurtuluş şehitliği olduğunu ilan edecek halkımıza açıklayacak bir mermer levha üzerinde kurtuluş sırasında şehit düşen asker ve milislerimizin listesini hazırlayıp halkımıza sergilemekten kaçınmaktadırlar.

Yıllar öncesinde 6. Ana jet üssü komutanlığının ilgisi ve himmetiyle Ayyıldız tepedeki kurtuluş anıtının bünyesinde mermer bir levha üzerinde ortaya koyduğu şehitler listesini orada olduğu gibi bir mermer levha üzerinde oluşturup cumhuriyet meydanındaki şehitlerin gömülü olduğu kabirleri başına dikmek o kadar zor mudur ki? Gerek genel yönetin gerekse yerel yönetim yöneticilerimiz bu icraattan kaçınmakta uzak durmakta ısrar etmektedirler. Düşünceme göre fazla bir masraf gerektirmeyen böyle bir icraattan kaçınmanın altında bilmediğimiz başka bir zorluk başka bir neden mi yatmaktadır anlamak hakikaten zordur düşüncesindeyim.

Bunu belirtirken yıllardır üzerinde durduğum bir oranda bandırmanın kurtuluşuyla ilgili sergilenen bir başka tarihlendirme üzerinde de durmak isterim. İşgal kuvvetleri kaçarken havaya uçurulan bir başka tabirle patlatılan Haydar Çavuş Camiinin de yapım tarihi olarak yanlış hatırlamıyorsam 1923 tarihi belirtilmekte ve bina üzerindeki levhada böyle bir ifade bulunmaktadır. İster 1923 ister 1924 gösterilsin caminin yapım tarihi hakkındaki bu ifade bence hatalıdır. Çünkü caminin faaliyete geçiş tarihi 1927’den önce değildir.

Bu nedenle caminin yapım tarihi hakkında cami üzerinde gösterilen levhadaki ifade değiştirilmeli caminin yapım tarihi 1923-27 arası olarak dile getirilmelidir. Umarım bu konuda ilgililerce dikkate alınır. Sonuç olarak şunu da belirtmek isterim ki bandırmalı genel ve yerel yöneticilerimiz bandırmayı ilgilendiren yerel kurtuluş bayramları hakkında yerel tarihi olaylar hakkında ve tarihlendirmede icraatlarda daha dikkatli olmalı gerçeklere uygun kutlama seremonileri gerçekleştirmeli yerel tarihi olaylar üzerinde daha gerçekçi değerlendirmeler yapmalıdır.

Yanlış olarak son kurşun adı abadıyla adlandırılmış bulunan bandırma kurtuluş anıtı önünde ve ondan önce Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk ve şehitler anıtı ve aynı yerde mevcut bandırma kurtuluş şehitliği durumundaki toplu mezar önünde yapılacak seremonilerle değerlendirilecek olan Bandırmanın 102. Kurtuluş bayramımız asker, sivil ve yerel yöneticilerimiz ile birlikte tüm bandırmalı hemşerilerimize kutlu olsun. Bize bu bayramı yaşatan şehitlerimizi ve onları yönlendiren gazi Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarının ruhları şad olsun.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.