güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

KÜRTLERİN TÜRK OLDUĞUNU İSPATLAYAN BAYRAM NEVRUZ

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Gerçi bütün iyi niyetle kutlatılmasına rağmen Nevruz ülkemizin her sahasında tam manasıyla kutlanan bir bayram olamamış bir protokol bayramı olmaktan özellikle Batı kesiminde bu duruma düşmekten kurtulamamıştır. İster resmi olsun ister olmasın bugün ülkemizde ulusal bayram statüsündeki Nevruz aslında ilk çağlardan günümüze Türk toplumunun hakim olduğu devlet kurduğu her sahada kutlandığı bir milli bayramdır. Bu nedenledir ki bugün Nevruz bayramı bizim milli bayramımızdır diyen her toplum aslında Turani kökenli yani Türk kökenlidir.

Eğer bugün Kürtler Nevruz bizim milli bayramımız diyorsa ne kadar ayrı millet olduklarını iddia ederlerse etsinler bu bayramı milli bayram kabul ettikleri sürece Türk olduklarını kabul ediyorlar demektir. Zaten tarihi gerçekler ve bilimsel araştırmalar onların Türklerin bir alt kültür grubu olduğunu ispatlamaya yetecek bilgiler vermektedirler. Sözün kısası Nevruz ilk çağlardan günümüze ulaşan ulusal bir Türk bayramıdır. Bu bayram Türküm diyen kendini Türk hisseden tüm insanlara ve tüm insanımıza kutlu olsun.

Şurasını da hatırlatmak isterim ki birileri bu bayramı kutlarken İran dinlerindeki gibi ateşin üzerinden atlayarak günahtan sıyrılacaklarına, kutsal bir işlevi yerine getirdiklerine inanarak ateş üzerinden atlıyorlarsa bilsinler ki İslam’a göre suç işlemekte, günaha girmektedirler. Çünkü bu davranış İslam inancına ve akaidine aykırı bir davranıştır. Bu nedenle bu bayramı kutlayanların kutlama seremonilerinde demir dövmelerinde bir sakınca olmamasına karşılık sözünü ettiğim davranışı göstermeleri İslami özelliklerini zedeleyecek davranıştır.

Şunu da hatırlatmak isterim ki Nevruz Türklüğümüzü kuvvetlendiren bir bayram olması dolayısıyla toplumumuzdaki ümmetçi kesimi rahatsız eden bir bayram durumundadır. Bu yüzdendir ki bu bayramın kutlanılmasında İslam’ın Sünni kesimi, Şii ve Alevi kesime göre daha gevşek bir tutum içerisindedir. Belki de onlar sözünü ettiğim ateş üzerinden atlama gibi seremonilerden çekinceleri nedeniyle böyle davranmaktadırlar. Ama aynı Sünni kesim mevlitlerinde ve dinsel törenlerinde buhur yakıp, tütsüler kullanmakta mahsur görmemekte ateşin ve dumanın bir oranda günahtan temizleyici özelliğini hatırlatan bu seremoniden sakınca ve çekince duymamaktadırlar.

İslam’ın kabulüne rağmen İslam öncesi dinsel ritüellere daha yakınlık hisseden Alevi kesim Nevruz kutlamalarında Sünni kesime oranla daha fazla katılım göstermektedir. Şurası da bir gerçektir ki toplumumuzdaki Kürt kesim bu Nevruz bayramıyla kendilerini daha ziyade İran’a bağladıklarını düşünürken onun dışındaki Türk kesim kendini Ergenekon efsanesi dolayısıyla Oğuzlar yoluyla Göktürklere ve Türk dünyasına bağladığını düşünerek bu bayramı kutlamayı tercih etmektedir.

Şurası bir gerçektir ki kim hangi yolla kutlarsa kutlasın Nevruz bayramı Türk dünyasının mitolojik köklerinden doğan ulusal bir Türk bayramıdır. Hangi mitolojik unsurlar katılarak hangi köklere bağlanarak, hangi destanlarla bağ kurularak izah edilirse edilsin bu gerçek değiştirilemez. Onun bu özelliği kendini kabul eden kendilerine aitliğini iddia eden Kürtleri de Türklüğe bağlayan bir bağ yaratır. Bu nedenle diyebilirim ki bence Nevruz bir Türk bayramıdır onun bu özelliği Kürtlerin Türklüğünü ispatlar.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.