güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

KÜRTLERİN TÜRK OLDUĞUNU İSPATLAYAN BAYRAM NEVRUZ

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Değerli okurlarım,

Mart ayının 21’i eskiden beri toplumumuzun tamamında olmasa bile bir kısmında her zaman bayram olarak kutlanan bir tarih olmuştur. Çünkü bu tarih coğrafi açıdan mevsimlerin değişmesi için önemli bir tarih oluştururken Doğu toplumları, özellikle Turani toplumlar açısından da dinsel mahiyette ve takvim açısından kutlanacak önemli tarih oluşturan bir zaman olmuştur.

Kronolojik açıdan ve dinsel açıdan değerlendirdiğimizde Turani kavimlerde 21 Mart tarihi bazen yılbaşı bazen bahar bayramı olarak kutlanan bir tarih olmuştur. Turani kavimler ister Asya’da kalsın ister başka sahalara göç etsinler Nevruz dedikleri bu günü kutlamayı gittikleri yerlere götürmeyi de mutlaka sürdürmüşlerdir.

Turani kavimler yani Türkler, Yeni Gün yani Nevruz adıyla kutladıkları bu yılbaşı veya bahar bayramında ateş yakarak çeşitli seremonilerle bugünü kutlamışlar ve bu kutlamaları toplumsal gelenek haline getirmişlerdir. Türklerin bu adeti hâkim oldukları arazilerdeki diğer kavimlere de kabul ettirdiklerini görmekteyiz. Hatta bazı kavimler bu nevruz bayramlarını Türklerden almalarına karşılık Türk hâkimiyetinden sıyrılsalar bile sürdürdükleri kendi kültürlerine mal ettikleri görülmüştür.

Öyle ki İranlılar bu Nevruz kutlamalarını kendilerine mal etmişler ve bu kutlamalar yolunda yarattıkları Kava destanıyla bu kutlamaların kökenini kendilerine mal etmeye çalıştıklarını görmemiz mümkün olmuştur. Öyle ki bu mal ediliş İranlıların iyi-kötü, aydınlık-karanlık çekişmesine dayalı Hürmüz dinine dayandırılmış, Hürmüz ve Ehrimen isimli tanrıların çekişmesinde önemli bir yeri olan gün kutlaması olarak gösterildiği de görülmüştür. Ama efsanevi ve destani anlatımla Nevruz İran kültüründe zalim hükümdar Dahhak’ın Demirci Kava tarafından öldürülüp halkın onun zulmünden kurtarıldığı günün kutlaması olarak izah edildiğini de görmekteyiz.

Aynı kabul ediliş bugün kendilerini ayrı millet kabul eden Kürtlerde de mevcuttur. Yalnız şurası bir gerçektir ki İran sahasında tarihi başlatan kültür yaratıcı grup Medler Türk’tür. Bu nedenle İran sahasındaki tüm kültürel öğelerin başlangıcı Turani yani Türk kökenlidir. Biz Türklerde ise Nevruz Ergenekon’dan çıkış gününün kutlanmasıdır.

Gerek İranlılarda ve Kürtlerde Demirci Kava’nın Dahhak’ı öldürüş gününün kutlaması olan Nevruz kutlamalarında gerek biz Türklerdeki Ergenekon’dan çıkışın kutlaması olan Nevruz kutlamalarında çekiş ve örs üzerinde kızgın demir dövme seremonisi mevcuttur. Bu durumda gösterir ki Nevruz’un çıkış kökeni Turaniler yani Türklerdir. Bu yüzdendir ki Nevruz bayramını kutlayan toplumlar ya Turani kökenlidir ya yapılarında Turani kan karışımı mevcuttur yahut da Turani kültürüyle yetişmişlerdir.

Biz Türkler Batı’ya göç edip Orta Doğu’ya geldikten sonra İslam dinini kabul edip kültürümüzde farklılaşmalar gerçekleştirince Nevruz, Hıdralez’le yer değiştirmeye hatta Manisa’daki mesir macunu gibi bazı yeni törenlerle yer değiştirmeye başlayınca kutlama açısından toplumda azalmaya uğramıştır.

Ne var ki zaman değişip Türk toplumunun bir alt grubu olan Kürtler kendilerini ayrı bir millet kabul edip Türklükle mücadeleye girişince Nevruz’u bu mücadelelerinde araç olarak kullanmaya yönelmişlerdir. Bu çalışmalar neticesinde Türk toplumunda huzursuzluklar, kan dökülmeler, can ve mal kaybı artınca Türkiye Cumhuriyeti Nevruz’u ulusal bayram ilan etmiştir. Bu arada kutlu doğum karşısında kutlaması azalan Hıdralez 1980 ihtilalinden sonra kaldırılan 1 Mayıs bahar bayramı sahalarını boşaltınca Nevruz bunların yerini alacak şekilde daha kapsamlı kutlanan resmi bir bahar bayramı durumuna gelmiştir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.