güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜNÜN 99. YILDÖNÜMÜ

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Gerçekleştirilen bu çalışmalar neticesinde bugün İstiklal Marşı dediğimiz ve kullandığımız Mehmet Akif’in eseri kabul görmüş ve Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla 12 Mart 1921’de bu eserin ulusal marş olarak ilan edilmesi gerçekleştirilmiştir. Daha sonraki dönemlerde bu eserin ilk iki kıtası müzik olarak, müzik parçası olarak çalınıp söylenebilmesi için bestelendiğini görmekteyiz. İlk dönem besteleniş şeklinden sonra ki bugünkü besteleniş şekli ile gerek okunarak gerek müzik parçası olarak çalınan icra edilen bu eserin diğer kıtaları nedense halkımız tarafından tam manasıyla bilinip söylenecek şekilde kabul görmemiştir. Bu yüzden aslında 10 kıta olan İstiklal Marşı’mız dendiğinde aklımıza gelen daima ilk iki kıtası gelmektedir. Zaten Milli Eğitim Bakanlığı’nın uyguladığı eğitim sistemi içerisinde her Türk çocuğuna bu iki kıta fiili öğretimle öğretilmiştir. Milletimizin yaşadığı Kurtuluş Harbi’nin şart ve safhalarını yazıldığı dönemde en iyi dile getiren eser olan İstiklal Marşı’mız ulusumuzun büyük çoğunluğunca kabul görmüş ve daima saygı gören bir marş olmuştur.

Ne var ki Türk milletinin ulusal marşı olmasına karşılık kıtaları bünyesinde ve mısraları içerisinde Türk kelimesinin hiç geçmemekte olması da oldukça dikkat çeken bir durumdur. Belki de bu eserin bu durumda olması onun yazarının ulusalcı bir zihniyet sahibi değil de İslamcı, Ümmetçi bir zihniyet sahibi olmasını, yansıtması nedeniyledir. Marş içerisinde geçen milletin yahut milletim zikredilen ulusun kimliği meçhul durumdadır. Okuyan kişi hangi millete ise bu marş o milleti kast eder beyan özelliğini taşır bir özellik göstermektedir düşüncesindeyim. Burada özellikle Türk milletini vurgulayan herhangi bir sembolde mevcut dememizin imkânı yoktur kanaatindeyim. Çünkü marş içerisinde geçen yıldız ve hilal gibi semboller, Alsancak gibi semboller farklı farklı manaları ifade edebilecek özellikte sembollerdir. Hilal ile İslam dünyası İslam dünyasını teslim eden bir hilal veya bayrak al sancakla Osmanlı’nın sancaklarının kastedilmesi bile mümkündür. Bu nedenle aslında ulusal bir devletin ulusal bir Türk devletinin ulusal marşı olacak olan böyle bir eserde Türk adına hiç yer verilmeyişinin hatta Türk adının geçmediği böyle bir eserin ulusal marş kabul edilişini tuhaf bulmak bile kanaatimce mümkündür. O günün şartlarıyla belki o anki toplumsal yapıyı harekete geçirmek için böyle bir ulusal marşa yer verildiyse bile daha sonra devletin Türklüğünü vurgulayacak bir ulusal marşı gerçekleştirilmeyişini yahut aynı şaire bu eserin o hale getirilmesini sağlama görevi verilmeyişini benim görüşüme göre yadırgamak bile mümkündür. Bugün 94. Kabul yılını yaşadığımız İstiklal Marşı’nın ulusumuzun birlik ve beraberliğini sağlamada ne derece etkili olduğunu ülkemizin kuruluşundan bugüne kadar gösterdiği yaşamından çıkarmak mümkündür.

Eğer ülkemizde toplumun bütün kesimleriyle birlikte ulusal bir birlik sağlanabilmişse bu İstiklal Marşı’mızın başarısı kendini başarıyla kabul ettirişinin işareti olarak değerlendirilebileceği gibi eğer böyle bir ulusal birlik yoksa bu durumda İstiklal Marşı’mızın ulusal birliği sağlamada yetersizliğinin işareti olarak değerlendirilebilecek bir durumdur diye düşünmekteyim. Bütün bunlara rağmen İstiklal Marşı’mızın kabulünün 94. Yıldönümü bu marş etrafında birleşip onun simgeselliğiyle ulusal birliğimizi ortaya koyanların onu ulusal marş kabul eden tüm kesim ve bireylere kutlu olsun.

Bugün 99.yıldönümünü yaşadığımız İstiklal Marşı’mızı genelde Türk ırkının ulusal marşı kabul edip o gözle bakan vatandaşlarımızın oluşturduğu toplum içerisinde ona karşı olabilecek kesim ve bireylerin de onu ulusal marş olarak kabul edip onun etrafında ulusal birliğimizi oluşturmaya katkıda bulunmaları dileğimizdir. Ulusal marşımızın kabul yıldönümü tüm ulusumuza kutlu olsun.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.