güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

İNTERNET BİLGİLERİNE GÖRE ATATÜRK’ÜN ETNİK KÖKENİ HAKKINDA BİLGİLER

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:46

Ulu önder Mustafa Kemal’in baba soyunun kökenini irdelediğinizde görmekteyiz ki Osmanlı devletinin kuruluş döneminde başlattığı Balkanlara yönlendiği Yörük iskanlarıyla Balkanlara yerleştirdiği Yörük ailelerinden birisine dayanmaktadır. Bu nedenle Atatürk köken olarak Anadolu Yörüklerinden olup öz ve öz Anadolu Türkü bir Türk evladıdır. Bazı kimseler özellikle gericiler onu Selanik doğumlu olması sebebiyle Türk görmeyip Makedon yahut Arnavut kökenli görüp göstermek isteseler de bence bu ona yapılan en büyük iftiradır. Kaldı ki Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda görev üstlenen faaliyet gösteren tanınmış veya tanınmamış pek çok bireyde onunla aynı durumdadır. Bunlarında hemen hemen hepsi Anadolu’dan balkanlara gitme yahut Anadolu dışındaki Osmanlı topraklarına gitme Türklerin evlatları nesilleridir. Bu yüzden Atatürk gençliği olan Cumhuriyet gençliği olan bizler bu tür iftiralara inanmamalı öz ve öz Türk evladı olan soyadı kanunuyla milletimizin Atası olarak görüp Atatürk soyadını verdiği ulu önderimize iftira atmaktan çekinmeyen şeriatçılara, Osmanlıcılara, yeni Osmancılara ve hilafetçilere parlamenter demokratik rejimimizi yıkıp yerine dikta rejimi benzeri rejimler kurmak isteyenlere inanmamalı onlara alet olmamalıyız.

III. Atatürk’ün Anne Soyu: “Konyarlar”

A. Konyarların Rumeli’deki Varlıkları

Atatürk’ün anne soyuna baktığımızda ise annesinin Konyarlara dayandığını görmekteyiz.

Mustafa Kemal Atatürk’ün anne soyu da Anadolu’dan gelerek Rumeli’ye iskan edilen Yörük veya Türkmenlere dayanmaktadır. Anne tarafından dedesi Vodina Sancağı’na bağlı “Sarıgöl” de denilen “Kayalar”dan göçerek Selanik yakınlarındaki “Lankaza”ya yerleşen, Sofu-zade (Sofi-zade) Feyzullah Ağa’dır. Yerleştikleri “Sarıgöl” bölgesi, “Sofular” lakabı ve ailedeki hatıraların gösterdiği üzere, Atatürk’ün anne soyu Konya Karaman’dan Rumeli’ye gelen ve bundan dolayı da “Konyarlar” şeklinde, Rumeli’deki diğer Yörük gruplarından farklı olarak bu adla anılan Yörüklerdendir.

Yukarıda kısaca belirttiğimiz gibi, Orta Çağın ikinci kısmında Balkan Yarımadası’na çeşitli dalgalar halinde gelerek, Bizans İmparatorluğu tarafından burada yerleştirilen bir çok Türk unsuru vardır. X. Asırdan itibaren Peçenekler, Oğuzlar, Kumanlar kuzey yoluyla, Tuna’dan geçerek, çeşitli tarihlerde gelmiş ve çeşitli yerlere iskan edilmişlerdir. IX. Yüzyılda bile, Bizans kaynaklarında “Vardarlı Türkler” olarak zikredilen bazı Türk gruplarının Selanik civarında yerleştikleri vakidir. Bizans kaynağı “Anna Commene”nin Ohri civarında yerleştiklerinden bahsettiği Türkleri, Lejean (1861), 1065 tarihine doğru Makedonya’ya iskan edilen Oğuzlarla ilişkili görmektedir. Oğuzların bu yerleşmeleri “Attaliates”e atfen Prof. Dr. Akdes Nimet Kurat tarafından da teyit edilmektedir. Devamı yarın...

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.