güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

HANEDAN GELENEĞİNE UYMAYAN EVLİLİK YOLUYLA DOĞDUĞU İÇİN HANEDANA DAHİL EDİLMEYEN ŞEHZADELER

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

2. Hekimoğlu Ali Paşa

İddiaya göre, II. Mustafa’nın döneminde onun cariyelerinden biri gözden düşüp saraydan taşra edildi (dışarı çıkarıldı). Cariye, Venedikli bir hekim iken İslâm olan ve Nuh adını alan hekimbaşı Nuh Efendi ile evlendirildi.

 Ancak, kısa bir süre sonra cariyenin hamile olduğu ortaya çıktı. Dünyaya gelince 'Ali' adı verilen çocuk da, sonradan saraya alındı, İyi bir eğitimle yetiştirildi. Bu şehzade sayılmayan şehzade yani, Hekimoğlu Ali Paşa, devlet hizmetinde kısa sürede yükseldi ve tam üç kez sadrazamlık yaptı. Ali'nin sırası olduğu halde, onun yerine padişah olan ise I.Mahmut'tur (1730-1754). Bununla birlikte I.Mahmut, Hekimoğlu Ali Paşa'nın kendisinin ağabeyi olduğunu bilir ve ona çok saygılı davranırdı. Nitekim bir gün huzuruna kabul ettiğinde şu sözü ağzından kaçırmıştır:

- Buyrun birader!

Hekimoğlu Ali Paşa iyi eğitimli, bilgili, dirayetli, cesur, dürüst ve namuslu bir devlet adamıydı. Ancak, çok acımasızdı. En çok eleştirilen tarafı da çok kişiyi idam ettirmesiydi. Buna karşılık, çok da seveni vardı. Ali paşa, I.Mahmud tan sonra tahta çıkan ve en silik osmanlı padişahlarından III. Osman kendisine 'seni şimdi azleder, yerine hamalbaşı Ali Ağa'yı tâyin ederim!' deyince, padişaha şu yanıtı vermekten çekinmedi:

- elbet, yapabilirsiniz... Ama o, hamalbaşı Ali ağa olur. Hekimoğlu Ali Paşa olmaz!

Aynı durumdaki şahıslardan bir diğeri de Osmanlı padişahı Abdülhamit’in oğlu olduğu söylenen Zülüflü İsmail Paşa için söz konusu olmaktadır. Bu zatta Osmanlının Son döneminde nezaket ve zarafetiyle tanınan hatta yurt dışı geziler yapmış padişahı olarak bilinen Abdülmecidin birliktelik yaşadığı ve daha sonra saray dışına çıkardığı bir cariyesinden dünyaya gelmiş bir şehzadedir.

Aşağı yukarı bütün erkek evlatları Osmanlı tahtına oturmuş olan Abdülmecidin tahta oturamayan bırakın tahta oturmayı meşru evladı sayılıp şehzadelik unvan ve hakkını elde edemeyen tek evladıdır. Sözünü ettiğimiz eserde bu zat için şöyle denilmektedir.

3. Zülüflü İsmail Paşa

Şehzade olduğu halde şehzade sayılmayan ünlülerden biri de Zülüflü İsmail Paşa'dır...

1839'da Abdülmecit, babası ileri görüşlü, devrimci bir kişiliğe sahip olan padişah II Mahmud'un yerine tahta çıktı. O tarihte Abdülmecit henüz 16 yaşının içinde bir delikanlıydı. Abdülmecit, daha şehzadeliği sırasında kadınlara olan aşırı düşkünlüğü ile ün yapmıştı. Saraydaki hareminde bulunan cariyelere haddinden fazla yüz verirdi. Devamı yarın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.