güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

GERÇEKLEŞTİRİLEN İCRAATLERİN FAYDALARI YANINDA MAHSUR VE ZARARLARI OLABİLECEĞİNİ UNUTMAMAK GEREKİR

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Değerli okurlarım, biz vatandaşlarımın faydasına olabileceğini düşündüğü, bazı uygulamaların yapılması konusun da kararlar alıp, belirli sürelere tabi tuttuğu hepimizce bilinmektedir. Nitekim bu kararlardan birisi binalarımızın dış cephelerinin mantolanarak soğuk ve nem karşısında korunmasının zorunlu tutulması mantolama sisteminin şart koşulması karardır. Bu işlemin yapılması için belirli süreler konmuş uzatılmış veya kısaltmış olabiliriz.

Şüphesiz binaların mantolamasının binaların yalıtımına veya ısı kaybına faydası olduğu tartışmasızdır. Ancak bu faydanın yanın da bu kaidenin eskiye dönük uygulanmaya çalışılmasının bazı ekonomik zorluklar uyumsuzluklar getirdiği de unutulmamalıdır. Çünkü halkımızın ama dil kolaylığı olsun diye ama binayı dış etkenlere karşı korunmasını amaçladığını düşünerek mantolama yerine mantolama dediği bu icraatı kolayca yaptırması gerçekleştirememiştir.

Özellikle kat mülkiyeti sistemine tabi olan ikametgâhların bulunduğu binaların mantolaması farklı kişilerin sahipliği nedeniyle anlaşmaların hemen gerçekleşmemesi nedeniyle, mantolama işleminin yapılması ya gecikmiş yahut bir elden yapılamamıştır. Farklı kişilerin farklı kat ve dairelere yaptığı mantolamalar nedeniyle katlar arasında ki mantolama farklılığı pek çok bina da kendini görüntülemekten uzak kalmamıştır. Hatta bazı kişiler dıştan yapılan mantolamayı terk edip içten mantolamayı da geçekleştirmeyi tercih etmişlerdir. Kitlesel mantolama faaliyetlerin de mantolamayı üstlenen kişilerin mantolamayı yapan kişilerle anlaşıp, maliyetin ücretini diğer mantolamayı yaptıran bina sakinlerine de yükletmeye çalıştığı görülmüştür.

Bu yüzden kavgalar olduğu görülmüş hatta binanın mantolamasında kullanılan malzemenin bina sakinlerine söylenen kaliteden düşük malzeme ile yaptırılıp bu işten kendilerine fayda saylayan önderlik yapmaya çalışanların da görüldüğü olaylar yaşanmıştır. Ne var ki devletimizin aldığı bu karar iyi kötü şehirlerimiz de kasabalarımız da yaptırılmış ise de büyükşehir olmasına karşılık bugün büyükşehirlerin mahallesi olan eski köylerde, bu işlemin ağırlıklı katılım bulduğunu gerçekleştirildiğini söylemek mümkün değildir. Zaten buralarda ki binaları da kapsayıp kapsamadığı izaha muhtaç durumdadır.

Tüm bunlara rağmen faydalı olmak maksadıyla karara alınıp uygulamaya konulan bu mantolama faaliyetinin yapılmasının binalar için yeni bir tehlike arz ettiğini yöneticilerimiz de, halkımız da göz ardı etmiş görünüyor. Göz ardı edildiğini düşündüğüm bu tehlike yangın, olması durumun da mantolama yapılan binanın yanması olgusunu daha hızlandıracak bina sakinlerinin ölme ve yanmasını, yaralanmasını daha artıracak, bir katkı da bulunan icraat olduğunu pek düşünmemiş gözükmekteyiz. Devamı yarın…

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.