güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

GERÇEK İSLAM VE ŞEKLİ İSLAM ARASINDAKİ FARKLAR

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:48

Tekbirler getirerek cenazenin taşınması bir oranda İslam dinine uygunluk gösterebilecek faaliyetse de normal cenazelerde uygulanmaması Şehit cenazelerinde uygulanması tereddüt yaratacak bir olgu durumundadır kanaatindeyim. Bence tekbirlerle cenaze taşınması sadece şehitlere mahsus bırakılmamalı İslami ölçülere uygun ise diğer cenaze törenlerinde de tekbirler getirilmesi yoluna gidilmesi gerekir. Şehit merasimlerinde yapılan resmi tören ve faaliyetleri yadırgamak Bence yerinde bir davranış olmayacaktır. Resmi törenlerin dini açıdan sakınca vermesine düşürmek bir oranda yanlış olacaktır. Çünkü bu faaliyet Şehitlik nedeniyle değil ölenin resmi kişiliği ile ilgilidir. Şurasında vurgulamak isterim ki şehit cenazelerine fazla katılım olmasından özellikle gerçek yeni duygularla katılanların fazla olmasın da, ölen şehidin Şehitliği dolayısıyla, ahiret dünyasında katılanlara şefaat edeceği yolundaki dinsel yorumlarında etkili olduğunu düşünmekteyim. Yine şehit cenazelerine olsun, normal cenaze merasimlerine olsun katılanların fazlalığından önemli etkenlerden birisi de cenaze merasimlerinde kılınan cenaze namazlarının kılınması için abdest almanın zorunlu olmadığı inancını mevcut bulunmasıdır düşüncesindeyim.

Bu yüzdendir ki diğer namazlarda aranan abdestli olma şartı olmadığı düşüncesiyle farklı amaçlarda katılan kişiler şehit cenazelerini kalabalıklaştırmaktadır. Hele son dönemlerde yaygınlaşan cenaze namazına ve cenaze törenlerine kadınların da katılmaları Cenaze namazlarında erkeklerle aynı saflarda yer alması uygulaması da Şehit cenazelerine katılımı arttıran faktörlerden olmuştur. Sözün kısası Şehit cenazelerine İslami ölçülere göre İslam dini kurallarına tam uygulayarak katılan bireyler kadar İslam dininin uygulamalarını öteleyerek katılanlar da mevcuttur düşüncesini taşımaktayım. İşte gerçek İslam ile şekli İslam cenaze törenlerinde açıkça ortaya koyabilmektedir. Ümit ederim ki son zamanlarda arter Şehit Cenaze merasimlerine katılanlar konusunda yazılmakta olalım ve katılanların tamamı samimi duygularla İslâm dini emirleri uyarınca Şehit cenazelerine katılmakta olsunlar. Yaptığımız gerçek İslam ve şekli İslam ayrımı Şehit cenazelerine katılan topluluklar için geçerli olmasın, söz konusu olmasın. Toplumumuzdaki gerçek İslam bireyle şekli İslam bireyi ayırmak hakikaten zordur. Çünkü her iki kesimin üyeleri de İslam'ın gereği ibadetlerini görünüşte yapabilirler namaz kılabilir, oruç tutmasa da, zekat vermese de bunları yapıyor gözükerek İslam olduğunu söyletecek görünümler ortaya koyabilirler. Zaten İslam birey kelime-i Şehadet getirdiği sürece şekli İslam kabul etmemek mümkün değildir. Ama şunu unutmamak gerekir ki camiye gitse de, hacca gitse de, umreye gitse de, hayır yapsa da İslamım diyen herkesin gerçek İslam olduğunu söylemek zordur, bence doğru da değildir.

Çünkü bu ibadetleri çevresindeki insanları aldatmak amacıyla yapıyorsa, kendisine emniyet telkin edip, onlardan rahatlık da menfaat temin etmeye zemin hazırlamak amacıyla bunları yapıyorsa ona gerçek İslam demek hakikaten yersizdir düşüncesindeyim. Ülkemizdeki diyanet teşkilatının ve dinsel aydınlanma sağlayacak materyal bolluğunun bulunmasına rağmen hala türbelerden ve benzeri yerlerden, yatırlardan hatta kilise kapılarından Medet bekleyen dilekte bulunan sözünü ettiğim dinsel ibadetlerin şeklen tamamını yapan bireylere ve kitlelere gerçek İslam demek mümkün müdür? Bir an için düşünülebilir Adam namaz kılmada hiç aksama göstermese de eğer komşusunun haklarına riayet etmiyorsa, onun emek ve tasarruflarına, mal varlığına, namusuna saygı göstermiyorsa ona gerçek islam demek mümkün değildir. Bu adam hacı da olsa, hoca da olsa komşusunun ektiği çiçekleri yoluyorsa, ektiğini fidanları söküyor ve koparıp atıyorsa etrafını kirletmeyi sürdürüyorsa gerçek İslam olamaz. İşte gerçek İslam'la şekli İslam'ın arasındaki fark gerçek İslam'ın isteklerini İslam dini istediği için yapan kişi olması şekli İslam'ın ise Bütün İslam dini kurallarına kendisini İslam göstermek, çevreyi yanıltmak amacıyla hareket ve icraat etmesidir.”

Bu bilgilendirmelerimize dayanarak halkımıza tavsiyem siyasetçilerin kendilerini İslam temsilcisi, rakiplerini İslam düşmanı gösteren ifadelerine aldanarak onları siyasi açıdan değerlendirip, desteklemekten uzak kalmalıdır. Bu şekil bir değerlendirme ve destekleme yani gerçek İslam temsilcilerini destekleme İslam olmanın esaslarındandır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.