güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

EOLYA VE MEZYA BÖLGESİ ESKİ YERLEŞİM YERLERİNİ TANIYALIM

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Bu ele geçirilişte mücadele uzun sürmüştür, ancak üstünlük İonlarda kalmıştır. Herodotos'a göre bu ele geçirilme şöyle olmuştur; Politik rakiplerine yenilen bir grup İonlu (Kolophon'lu) Eol sakinleri tarafından, Symirna'ya kabul edilmişlerdir. Bu sığınmacılar fırsat kollamışlar, Symirnalılar, Dionysos Bayramı'nı kutlamak için sur dışına çıkınca, şehri ele geçirip kapıları kapatmışlardır. Bunun üzerine Eoller bunlarla mücadeleye başlamış, diğer Eol kentleri yardımlarına koşmuşsada başarılı olamamışlardır. Uzun mücadeleler sonunda bir anlaşmaya varılmıştır.

TEMNOS

Anadolu'da Eolia bölgesinde bir kenttir. Eoller tarafından kurulduğu sanılan kentin, ilk kuruluş yeri Görüce Köyü yakınlarındaki, Emiralem tren İstasyonu’nun güney doğusundadır. İskender sonrası Helenistik dönemde, önce ittifak şeklinde (MÖ. III. yüzyılda) bağlandığı Bergama'ya, daha sonra (Attalos I zamanında) kesin olarak bağlanmıştır. Bergama ile birlikte Roma hakimiyetine giren temnos, MS. 17'de Tiberius zamanında bir deprem geçirmiştir.

Kentin sikke basımı imparator Gallienus çağına kadar sürmüştür, buna rağmen şehir önemini kaybetmiştir. MS. V. yüzyıla kadar bir piskoposluk merkezi olarak kalmıştır. Bu tarihlerden sonra, kentten bahsedilmemesi şehrin terkedildiğini gösterir. Şehrin en önemli kutsal alanı, Prusias II tarafından yağma edilen ve yakılan, Apollon Mabedi alanıdır. Apollon, Temnos'ta Dionysos kadar olmamasına rağmen önemli idi. Bu da kentin Eol kenti olduğunun ispatıdır. Temnos ünlü hatip Hermagoras'ın doğduğu yerdir.

TENEDOS

İlk çağ coğrafyasında bu günkü Bozca Ada’nın ve merkezi durumundaki kentin adıdır. Bugünkü adını kıyıları çevreleyen tepelerin ağaçsız olmasında aramak gerekir. Bu adın bu nedenle verildiği sanılmaktadır. İlk çağda Eol kültür bölgesine dahil olan adanın, ismi konusunda da bir efsane vardır. Troas savaşlarından önceki dönem krallarından Apollon, sekiz yaşındaki oğlunun kendi oğlu olmadığını öğrenmiştir. Kral bu çocuğun bir sandık içine konularak denize bırakılmasını emreder. Denize bırakılan sandık Bozca Ada kıyılarına vurur, ada halkı bu sandığı bulup içindeki çocuğu çıkarıp büyütürler. Adada büyüyen Tenis isimli bu çocuk adada kral seçilir. Ada onun adına izafeten Tenedos adını alır. Homeros, Aristotales ve Strabon gibi yazarların eserlerinde, bu kent ve ada ile ilgili bilgiler mevcuttur. Bu bilgilere göre adada, doğu kıyısında iki liman mevcuttur. Lesbos'ta olduğu gibi burada da Eolis yerleşiminden söz edebiliriz. Kurucularının Pelasglar olduğu söylenirse de, Tenados bir süre Eolislerce iskan edilmiştir. İonia ihtilalinden sonra, Pers egemenliğine girmiştir. İskender Devri, Bergama Devri, Roma Devri ve Bizans egemenliğini yaşamıştır. Bizans'tan Osmanlılara geçen ada bugün ülkemize dahildir.

TEUTHRONİA

İlk çağ coğrafyasında Eolia bölgesinde bir şehir. Güney Marmara mevkiinde kurulan bu kentin Eollerce kurulduğu sanılmaktadır. Hiç değilse Eollerce ele geçirilip iskan edildiği sanılmaktadır.

Bu bilgilerden sonra önemle vurgulamak isterim ki Eolya dediğimiz bugünkü Güney Marmara’nın ve Kuzey Ege’nin önemli kısımlarını kaplayan topraklara adını veren Eoller Turani kökenli Türk kökenli kavimlerdir. Zaten Anadolu’nun ilk çağdaki medeniyet bölgelerini yaratanlar daha öncede belirttiğimiz gibi ister balkanlar üzerinden daha doğrusu Karadeniz’in kuzeyinden balkanlar yoluyla Anadolu ya gelmiş olsunlar isterse İran ve Kafkaslar üzerinden Anadolu’ya gelmişler olsalar da Turani kökenli Türk kökenli kavimlerdir. Hatta ilk çağda Anadolu üzerinden İtalya’ya kadar gitmiş olsalar bile Etrüskler Tirhanlar Akalar ve Dorlar adıyla anılsalar bile Türk kökenlidir Turani kökenlidirler. Bugün bize düşen bu kavimleri yabancı saymayıp bizle bağlarını araştırmak öğrenmek bizden kabul etmektir. Onların eserlerini de bizim eserlerimiz kabul etmektir. Bugün nasıl anneleri Avrupai kökenli yabancı kökenli Osmanlı padişahlarını onların sarayda yetiştirdiği devşirme sadrazamların yönettiği devşirme kapıkulu ocaklarıyla kazandıkları zaferlerle Avrupalılardan yahut Hristiyanlardan ele geçirdikleri Ayasofya kariye gibi kiliselerden bozma camilerle Mimar Sinan gibi yetişmiş devşirme veya Hristiyanların yaptığı camilerle mimari eserlerle övünüp Osmanlıyı ve yetiştirdiği değerleri benimsiyorsak Turani kökenli olan Eolleri, İonları, Mezyalıları, Firigleri, Trakları, Urartuları kısacası Anadolu’da ve Balkanlarda Asya içlerinde yaşamış Türk ve Turani kökenli kavimleri de öyle kucaklayıp benimsemeli İslamlıkla Türklüğü birbirinden ayırt etmeliyiz. İslamcılığı ümmetçilik Türkçülüğü Turancılığın milliyetçilik olduğunu unutmamalıyız.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.