güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

EOLYA VE MEZYA BÖLGESİ ESKİ YERLEŞİM YERLERİNİ TANIYALIM

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

LEKTON

Eolla’da ( Eolyada) bugün Baba Burnu adını taşıyan, sahilde kurulmuş bir ilk çağ Eol kentidir. Strabon’a göre 12 Eol tanrısına ait bir tapınağın bulunmakta olan bir yerleşim yeri idi.

LESBOS

Ege Denizinde bir ada olup, Eolislerce iskân edilmiştir. Birbirinden farklı sitelere ayrılan adada uç siteler vardır: Antissa, Eresos, Pyrehasos, Mythmna, Mytelene, Arisba. Bunlardan Antissa, Eresos, Pyreha kentleri zamanla Mytelene egemenliğine girmişlerdir. Lesbos’un bugünkü adı Midilli şeklindedir. Ada, delos birliğine girmiş, Pers savaşlarında rol oynamıştır. Peloponnez Savaşlarında da rol oynayan ada, İkender, Roma ve Bizans hâkimiyetlerini yaşamıştır. Ceneviz hâkimiyeti de yaşayan ada, daha sonra Osmanlı hâkimiyetine girmiştir. Ada bugün Yunanistan’a bağlıdır. Lesbos Adası, Eolis lehçesinin temsilcisi olmakla ünlüdür.

MADİTUS ( MAYDOS)

İlkçağda Eoliada kurulmuş şehirlerdendir. Kuruluşunu M.Ö 2000 yılına ve kurucuları olarak Feniklilere dayandırılan iddialar mevcuttur. Bu iddialar şüpheli görülmek durumundadır. Kanaatimiz kentin yerli halk tarafından kurulup Ege göçleri sonunda Eollerce ele geçirip yerleşilen bir kent olması şeklindedir. Şehrin Eol Bölgesinde kalması, ilk yerleşimin bir tepe üzerinde olması kanaatimizin dayanak noktasıdır. Bugünkü Eceabat İlçesi yakınındadır. Eceabat bu kentin mirasçısıdır.

MELANE ( MALENE)

Eski çağ coğrafyasında Anadolu’da Mysia Bölgesinde, yani Eol Bölgesinde olduğu belirtilen kentlerdendir. İlk kurucusu olarak Pelasglar gösterilir. Kent Eollere geçmiş bir Eol kenti olup varlık göstermiştir.

MENİA ( ÇAL DAĞI HARABELERİ)

İl merkezine 83 kilometre uzakta Çal Dağı Köyü yakınında bulunan harabelerdir. Kent kalıntıları Helenistik ve Roma karakteristiği taşımaktadır. Bundan da şehrin Roma dönemi sonunda terk edilerek boşaltıldığı anlaşılmaktadır. Bu harabelerin Eol kenti Menia’ya ait olduğu sanılmaktadır. Ancak düzenli bir kazı yapılmadığından hakkında tam bilgi verememekteyiz. Çal Dağının doğu, batı ve kuzey yönlerindeki kayalıklara kadar uzanan surlarla çevrili, yaklaşık 3 Hektarlık bir alana yapılı bir harabe durumundadır. Bu harabelerde, krallara ait olduğu sanılan mezarlar pişmiş topraktan insan ve hayvan figürlerine rastlanmaktadır.

METHYMNA ( MYTHMNA)

İlk çağ coğrafyasında, Lesbos Adasında ( Midilli Adası) bulunan Eol kentlerinden biridir. Arisba kentini, kendi ırklarından olmasına rağmen, kendine bağlayarak halkını köleleştirmiştir. Mytelene dışında adada bağımsız kalmayı başaran, yani Mytelene’ye bağlanmadan kalmayı başaran tek Lesbos kentidir. Lesbos tarihi unun içinde geçerlidir.

MUSURALTI KÖYÜ ÇEVRESİ HARABELERİ ( GARGARA)

Çanakkale ili, Ayvacık ilçesi Nusratlı Köyü yakınındaki Ören yeridir. Burasının Eolia kentlerinden Gargara oluğu belirtilmektedir.

MYRİNE

Eolia kentlerinden biridir. Bugünkü isimlerle belirtilirse, Menemen ilçesine bağlı Aliağa yakınında, Koca Çay’ın denize birleştiği yerdeki tepe üzerindedir. Kent bir rastlantı sonucu köylülerce bulunmuştur. 1974 yılında yapılan ilk incelemeler sonunda M.Ö 1000 yıllarına tarihlenebilen ( NEKROPOL) mezarlık kalıntıları tespit edilmiştir.

MYTELENE ( MYTİLENE)

Lesbos Adasında kurulmuş Eskiçağ önemli Eol kentidir. Kent ik kurulduğunda Lesbos ( Midilli) Adasının doğu kıyısı açıklarındaki bir başka ada üzerindedir. Birbirine oldukça yakın olan bu iki ada arası dolup, iki ada birleşince, şehir Lesbos Adasında iki limanlı bir şehir durumuna gelmiştir. Kentin biri kuzeyde diğeri güneyde iki limanı olmuştur. M.Ö VII. Yüzyılda kent ile Methymna arasında üstünlük mücadelesi gerçekleşmiştir. Bu eol kenti üstünlük sağlamış, savaşı kazanmıştır. Atina, İskender hâkimiyetlerini müteakip Roma hâkimiyet sahasında kaldı. Roma egemenliğinde özgür kent oldu. Roma, Bizans, Osmanlı, nihayet Yunanistan egemenliğine girdi. Bugün Yunanistan’a aittir. 1958 yılında, yanındaki bir yamaçta yapılan kazılar sonucunda, bir tiyatro kalıntısı bulunmuştur.

NARA BURNU HARABELERİ ( ABYDOS )

Çanakkale ili içerisinde, Nara Burnu’na 2 kilometre mesafede bulunan, denize doğru uzanan bir tepe üzerinde, kurulu bir ilk çağ kentidir. Bu Ören yeri bugün askeri bölge içerisinde kalmıştır. Bu şehirden bugün pek bir şey kalmamıştır. Nekropol ( Mezarlık) mevcuttur. Homeros kentin ilk kuruluşunu, Trdas prenslerinden Arios’a atfederse de bu kesin değildir. İlk kurucuların Teselyalı göçmenler yani Eoller olması kanaatimizce doğrudur. Gerçi kurucu olarak Miletoslular’ı gösterenler de mevcuttur. Biz Miletoslular’ın daha sonra burayı Eollerden alarak kolonileştirdiği kanaatindeyim. Bu yerleşme işi Lidya kralı Giges dönemine rastlar. Milet hâkimiyetinden sonra, Pers savaşları sırasında, Yunanistan üzerine yürüyen, Pers Kralı Serhas, askerini burada kurduğu bir köprü ile karşıya geçirmiştir. Aydos yeri yüzünden çok zarar görmüştür. Pers Kralı Darius tarafından yaktırılan kent, M.Ö III asırda Makedonia Kralı (Philip) Filip’in istilasına uğramıştır. Roma ve Bizans devrilerini yaşamıştır. Bu kent ile karşısındaki Sestos kentine ününü kazandıran, Hera ile Leandros arasında geçmiş, trajik bir aş hikâyesidir. Mitolojide öykü şöyle anlatılır:

Hera, Sestos’taki Afrodit Mabedindeki Kumruların bakıcısı olup, ömür boyu bakire kalmaya mecburdur. Hâlbuki Heraa gönlünü Abydos kentinden güçlü bir genç olan Leandros’a kaptırmıştır. Aralarındaki aşk o kadar güçlüdür ki, Leandros her gece boğazı yüzerek geçer ve elindeki yanan meşale ile kendisine yön veren Hera ile buluşur. Deniz kıyısındaki bir mağrada sevişirler. Fakat bu aşk, bir gece elindeki meşalesi ile fırtınalı bir havada bekleyerek Leandros’a yön veren Hera’nın meşalesi sönünce trajik bir şekilde biter. Yolunu bulup karaya çıkamayan Leandros boğulur, cesedi Sestos açıklarına vurunca, cesedi bulan Hera, cesedi alıp buluştukları mağaraya götürür ve orada ölürDevamı yarın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.