güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

EOLYA VE MEZYA BÖLGESİ ESKİ YERLEŞİM YERLERİNİ TANIYALIM

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Bu bilgiden şunu özellikle vurgulamak isterim ki hakkında bilgi verdiğimiz şehirlerin büyük çoğunluğu Eol dediğimiz halk kitlesi aslında çevresindeki Karya bölgesinin ve İonya bölgesinin insanlarıyla aynı kökten gelen bazı farklılıklar nedeniyle farklı isimlerle anılan insan guruplarından bir guruptur. Bu kitlelerin Hititlerle yakın zamanlarda Anadolu’ya gelmiş zamanla Anadolu’nun Bakır çay havzasından başlayarak güney Marmara’da özellikle güney Marmara’nın batı kesiminde yaşamış bir kitle söz konusudur. Daha öncede belirttiğimiz gibi Truva ve Mezya kitleleri arasında yerleştikleri yerlere kurdukları şehir veya şehir guruplarında yaşamış olan Eolller bu nedenle bilim çevrelerinde bile az tanınmışlar çoğunlukla güneylerindeki İonlarla karıştırılmışlardır. Gerçi bu kitlelerin her ikisi de önce batı Anadolu’da yaşarken daha sonra Yunanistan’a geçmişler orada Miken, Aka denilen uygarlığı kurmuşlardır. Ancak Mikenler dor istilasıyla yıkılınca bir kısmı onların arasında eriyip giderken bir kısmı tekrar batı Anadolu’ya geçmişlerdir. Yunanistan’da kalanlar Grek uygarlığını daha sonraki adıyla yunan uygarlığını oluştururken Anadolu’ya geçenler Eolya İonya Karya isimli bölgelerdeki yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Şunu da vurgulamak isterim ki Yunanlı tabiri bazı anlatımlarda İonlu tabirinden türemiştir diye zikredilir. Şunu da vurgulamak isterim ki gerek Eoller gerek İonlar gerek Karlar Asya kökenli kavimler olduğundan Türk kökenli ve ya Türk’e akraba kökenli kavimler olmalıdır düşüncesindeyim. Ama nedense tarihçilerimiz olsun halkımız olsun bu kavimleri bizden kabul etmek istemezler bu yüzdendir ki onlardan kalan ören yerlerini şehir kalıntılarını tarihi eserleri korumayıp tahrip etmekten geri durmazlar. Altın veya gümüş aramak bahanesiyle pek çok ören yerleri ve şehir kalıntıları hatta buralardaki ayaktaki binalar tahrip edilmekten kurtulamazlar. Onlardan kalan pek çok heykelde özellikle çıplak kadın ve erkek heykelleri İslamiyet’e aykırı görülüp parçalanmaktan kurtulamamışlardır. Özellikle Osmanlı döneminde Avrupalılar Osmanlı yönetiminin izniyle ören ve şehir harabelerini talan etmişler buldukları eserlerin pek çoğunu dışarıya kaçırmışlardır. Cumhuriyet devrinden başlayarak bu günkü dönemde dahi pek çok tarihi eser kaçakçısı bu bölgelerdeki tarihi eser kalıntılarını gümüş ve altın sikkeleri gavur malı diye yağmalayıp dış ülkelere satmayı sürdürmüşlerdir ve sürdürmektedirler. Şu ana kadar isimlerini zikrettiğimiz şehir kalıntılarında yaşamış olanlar bizden olmasına rağmen bizden kabul edilmemişler bu yüzden bu bölgelerdeki yani Eolya’daki İonya’daki ören ve kazı yerleri halkımızca benimsenip sahiplenmemişlerdir bu yüzdendir ki Eolaya’nın ve Eol şehirlerinin halkımızca benimsenmesine tanınmasına yardımcı olmak üzere kabaca tanıtılmasını sürdürmeye çalışmakta mahsur görmemekteyim. Eol şehirlerinin tanıtılmasında alfabetik sırayla devam ettiğimizde sırasıyla şu şehirleri görürüz.

İLİON:

Eoliste ( Eolio’da) Troas kıyısında kurulmuş bir şehirdir. M.Ö IV. Yüzyılında kurulan şehir adını kurucusundan alır. Kurucusu Troas oğlu İlos’tur. Şehir onun tarafından

M.Ö. IV. yüzyılda Turuva’nın (Troas’ın) kıyısında kurulmuştur. Bu kent daha sonra Edller tarafından kolonize edilmiştir. Şehir Eolia bölgesinde kalması nedeniyle önemlidir.

İMBROS:

Kuzey Ege’de bir ada olup, Eolis bölgesindedir. Bu nedenle ilk yerleşenleri olan Pelasklardan ( Pelasglardan) Eolislilerce alınmıştır. Daha sonra Lidya, Pers, İskender, Diadohlar, Bergama, Roma, Bizans, Ceneviz, Osmanlı hâkimiyetlerini yaşamıştır. Bugün ülkemize ait olup, ada Gökçe Ada olmuştur.

KALAMOİ:

Samos Adası ( Sisam Adası) kıyılarında kurulmuş bir Eol kentidir.

KALLİPOLİS ( GRİKOTE)

İlk adının Grikote olduğunu bildiğimiz şehir bugünkü Gelibolu’dur. Troas (Truva)  savaşları sırasında adının geçmesi kuruluşunun çok eski olduğunu göstermektedir. Bu şehrin bölgeye gelen Eollerce yerli halkından alınarak iskân edildiği kanaati mevcuttur. Pers hâkimiyetini tanıyan kent M.Ö. 336–334 yıllarında Makedonyalıların eline geçmiştir. Yaklaşık 154 yıl Bergama Krallığı içinde kalan kent, onunla birlikte Roma hâkimiyetine geçer. Bizans hâkimiyetini, Haçlı seferleri sonunda Venedik hâkimiyetini, tekrar Bizans hâkimiyetini tanır. Süleyman Paşa tarafından Osmanlılara kazandırılır. Bugün önemli bir ilçemizdir.

KARDİA

Gelibolu Yarımadası, Saros Körfezi kıyılarında bulunmaktadır. Bu sahada Bakia Burnu üzerindedir. Eski çağ coğrafyasında Trakya Khersonnsos’un da şehridir. Traklar veya Teselyalılar tarafından kurulmuştur. Bahsedilen Teselya Bölgesi Eollerin yurdu olması nedeniyle bu kenti Eoller kurmuştur da diyebiliriz. Zaten kentin Eolia bölgesinde olması da bunu doğrular mahiyettedir. Şehir M.Ö. 309 tarihinde Lysimakhos tarafından kurulan Lysimakheia’ya buranın halkı sürgün edilmiş ve zorunlu yerleşime tabi tutulmuştur. Kent terk edilmiştir. Buranın bir önemi de İskender’in generallerinden Eümenes, burada doğmuştur.

KAZANAĞZI ÖREN YERİ:

Burası Gelibolu kasabasına 20 kilometre uzakta bir ören yeridir. Grek ve Roma Devrine ait eserler daha doğrusu kalıntılar mevcuttur. Grek unsuru kalıntılar ve Eol Bölgesi olması nedeniyle buranın bilinmeyen bir Eol yerleşimi olduğu düşünülmektedir. Hafriyat yapıldığında daha açık bilgi edinilebilecektir.

KEBRENE ( KEBREN)

Traos Bölgesinde Eolislilerin kurduğu en sağlam şehirdir. Şehrin kalıntıları bugünkü adıyla Çal Dağı denilen tepe zerindedir. Geniş bir iskân gösteren şehrin, dış sur uzunluğu beş kilometredir. M.Ö. 399’larda veya 400’lerde Perslere, onlardan İskender Devletine ve sırasıyla Diadohlar egemenliklerine girmiştir. Antigonas egemenliğinde, Aleksandreia Troas’a zorunlu yerleşime tabi tutulmuştur. Halkı şehri terk edince şehir harabe olmuştur. M.Ö. 400’lerdeki Pers hâkimiyetine girişi de M.Ö 399’da Derkylidas tarafından yapılan bir kuşatma sonucunda yapılan bir kuşatma sonucunda olmuştur. Devamı yarın…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.