güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

DİNLER TARİHİNDE ŞEYTAN KÜLTÜ VE ŞEYTANLAŞAN İNSANLAR

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:46

Bir rivayete göre kırk yıl süren nu bekleyiş esnasında içini kemiren, düşüncesini altüst eden bu sorunların cevabını meleklerden almak istiyor. Onların aralarında geçen konuşmalara kulak veriyor. Ama bunlar derde şifa olacak şeyler değil. Nihayet, içinde kaynayıp duran duyguları dile getiriyor ve yanındaki Meleklere:

Bu varlık sizden daha değerli sayılır ona itaat etmeniz emredilirse ne yapacaksınız?  Demekten kendini alamıyor.

Meleklere göre bu derece manasız sual olmaz. Eğer ona Allah değer verecekse, bunu kabul etmemek kimin haddine? Melekler için “Allah’ın dediği olur” prensibinin ötesinde düşünülecek hiçbir şey yok emir ve ferman daima ona ait ve iblisi kudurtacak derecede sakin cevap:

Biz Rabbimizin emrine itaat ederiz. Fakat iblis’ ten meleklerin hiç de alışık olmadıkları bir ifade:

Eğer bu toprak parçası benden üstün tutulursa ona baş eğemem ben ondan üstün sayılırsam onu mahvederim

Bu çirkin bu melun kararın peşinde bir de yemin var. İblis dişlerini gıcırdata gıcırdata tekrarlıyor: “Yemin ederim Allah adına yemin ederim ki onu mahvederim”

Ve henüz bir toprak ceset halinde iken, hayata ilk adımını bile atmamış olan Hazret-i Âdem, İlk ve en büyük düşmanını kazanmış oluyor. Suçu, ilerde Allah’ın ihsanına ikramına layık şerefli bir varlık oluvermesi ihtimalinden ibaret.

Nasıl olur da çamurdan yapılmış henüz can bile üflenmemiş yıllardır upuzun yatmaktan öte de hiçbir marifeti olmayan bir çamur ceset bunca zamandır melekler arasında zikirle, tespihle, ibadetle ömür tüketen iblis’ ten üstün tutulur. İbadet yolunda attığı tek adım yok, şerefli bir mevki elde etmesi için tek meziyete sahip değil…

İblis kendi düşüncesini destekleyecek bir dost bulabilme çabasıyla melekler arasında dolaşıyor. Fakat çaldığı kapılar hep yüzüne kapanıyor. Evet, henüz kupkuru bir çamur olmanın ötesinde hiçbir meziyeti olmayan bu cesedi Allah’ın ikramına nail olur ve Allah onu şerefli kılarsa bu şerefi geri alacak ilahi emri durduracak hiçbir kuvvet mevcut değil. O dileğini aziz eder dilediğini zelil eder her türlü kudret O’nun elindedir ve O’na yaptığının hesabını soracak bir fert veya makam mevcut değil.

Bu sizden üstün bir mevki sahibi olursa ne yapacaksınız?

Bu sual İblisin içini kemiren düşüncesini altüst eden duyguların tesiri altında rastladığı bir melek gurubuna tekrar tekrar soruluyor. Her birinin verdiği cevap hep aynı:

-Biz Rabbimizin kullarıyız, emrine itaat ederiz.

 -Bir çamur parçası olsa da mı?

-Evet

İşte İblis ’in aklının almadığı düşünce hududuna sığdıramadığı mesele bu hiçbir zaman böyle bir neticeye razı olamayacak, her ne pahasına olursa olsun karşı koyacak ve itiraz edecek

Demek Sağdaki gelecek ve bağdakini kovacak demek bunca yıldır yapılan zikir, tespih ve ibadet bir tarafta kalacak ve kokmuş balçıktan yapılan şu ceset başköşeye oturtulacak izzet ve ikram gören o olacak bunca meziyetin sahibi İblis bir köşeye itiliverecek öyle yağma yok. İblis buna asla izin vermeyecek. İblis bu düşüncelerin altında tekrar geliyor. Hiçbir şeyden haberi olamayan ve yıllar boyu upuzun yatan toprak cesede vuruyor “söyle sen ne için yaratıldın? Diye haykırıyor fakat cevap olarak gelen ses sadece bir testiden bir çömlekten gelen sesin aynı…

Heyecandan kinden öfkeden çatlamak çıldırmamak elde değil…

Nihayet Yüce dergâhtan Meleklere  “Hazır ol “anlamına gelen yüce ferman ulaştı:

“ Ben onu tavsiye ettiğim ve kendi ruhumdan üflediğim zaman derhal ona secde ile tazim edin ona ile tazim edin”(1)*

Bu emir,” Allah’ın Halifesi” olacak şerefli varlığın hayat bulması münasebetiyle tertip edilen muazzam törenle ilgili

Allah bir Allahtan başka yaratıcı yok, Allahtan başka ibadete layık hiçbir mabud yok Allahtan başka bir varlığı mabud bilmek ve ona ibadet etmek yok. Bununla beraber Allah Hazreti Âdeme secde etmelerini meleklere emrediyorsa bu emri yerine getirmekten başka çıkar yol da yok. Ancak bu secde yine Allah’a yapılıyor Âdem burada sadece kıble edinilecek ona dönülecek fakat secde Allaha yapılacak. Devamı yarın…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.