güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Değişen Şartlar ve Bugünün Öğretmenliği

Yazının Giriş Tarihi: 25.11.2021 00:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.11.2021 00:07

İşte bu halk mekteplerinin açılış tarihi 24 Kasım tarihidir. Bu tarih 12 Eylül darbesinden sonra öğretmenler günü kabul edilmiş ve Türk öğretmenine armağan edilmiştir aynı zamanda Atatürk’ün kara tahta başında halkına okuma yazma öğrettiği bu nedenle başöğretmen sanını aldığı 24 Kasım tarihi 12 Eylül darbesinin sonunda alınan karar uyarınca öğretmenler günü olarak kabul edilmiş ve bugüne kadar da kutlama bulmuş bir gün olarak karşımızda bulunmaktadır.

24 Kasım öğretmenler günü kadın erkek fiili çalışan veya emekli yahut mezun olmuş atama bekleyen çeşitli, sebeplerle öğretmenlikten ayrılmak durumunda kalmış bütün öğretmenlerimize kutlu olsun. Şunu da vurgulamak isterim ki Türkiye Cumhuriyeti döneminde Atatürk inkılap ver ilkeleri uyarınca peyderpey laikleşmiş birlik ve beraberliği sağlanmış gelişmiş Atatürk’ün koyduğu milli eğitimin ilkeleri ve amaçları doğrultusunda eğitim yapan temel eğitim kurumlarımız birçok değişikliğe uğratılmış hatta bazıları ortadan kaldırılmış genel liseler ortada kaldırılmış 5 yıllık ilkokullar 4 yıla indirilmiş köylerdeki okullar yok edilip oraların öğrencileri daha kalabalık yerleşim yerlerine taşımalı öğrenci yapılmış meslek okulları özellikle İmam Hatiplere ağırlık ve öncülük verilmiş eğitim sisteminde sosyoloji mantık, felsefe gibi felsefe gurubu dediğimiz düşünceye soru sormaya tenkite ağırlık veren gerçek tarihi ortaya koymaya çalışan yakın tarihimizi ve geçmiş tarihimizi ön plana çıkaran genel Türk tarihi, eski çağ tarihi, inkılap tarihi gibi tarih derslerini ikinci plana iten Türkçe ağırlıklı olması gerekirken ölmüş yapay bir dil olan Osmanlıca derslerini öne çıkaran özendiren bir tedrisat sistemi ağırlık kazanmıştır.

Astronomi sanat tarihi gibi, dersler adeta yok edilirken eğitim gören kitleyi nasları ve doğmaları hadisleri esas alan Arap toplumu yaşantısını ve ahlakını özendirmeye ve beğendirmeye yönelen Din Kültürü ve ahlak bilgisi eğitimi ağırlıklı olarak verilmeye başlanmıştır. Resim ve müzik eğitimi önemle değerini yitirmiş matematik ve geometri cebir dersleri modern matematik denilen yeni bir sistemle yer değiştirmiştir. Eskiden heceden cümleye giden okuma yazma öğretimi yerini cümleden heceye giden bir hale dönüşmüştür. Dolayısıyla ezbercilik ön plana çıkmıştır.

Öğretmenler eskiden sadece ağırlıklı olarak öğretmen okullarından alınırken yahut pedagojik formasyonla mesleğe kabul edilirken artık özellikle İmam Hatip kökenli bireylerden din eğitimli kökenli bireylerden seçilmeye başlanmıştır. Formasyona dikkat edilmediği gibi okulların yönetim kadroları ağırlıklı olarak milli eğitim kurumlarının yöneticileri ağırlıklı olarak din eğitimi almış çoğunlukla imam hatip kökenli kişilerden atanmaya yönelinmiştir.

Bütün bu durumlar eğitim sistemimizin laik özelliklerini kaybetmeye yönelmesine sebep olmaya başlamıştır düşüncesindeyim. Öğrencilerimiz araştırıcı ve araştırıcı olmak yerine kabulcü ve boyun eğici emredilenleri yapılanları irdelemeden kabul eden ve uygulamaya hazır olan kişiler olarak yetiştirilmeye yönelinmiştir kanaaatındayım. Hele hele son yıllarda ortaya çıkan korana ve kovit virüsü hastalığı nedeniyle eğitim kurumlarımız ağır darbeler almış uzun süre kapalı kalmış bu hastalık karşısında öğretmenlerimiz e gereği kadar önem ve özen gösterilememiş onların pek çoğu bir sürü aşı seferberliğine rağmen hala aşılanamamıştır.

Öğrenciler ise hala aşıdan uzak okulların temizlik işlemleri ise az sayıdaki hizmet elemanlarıyla yapılmaya çalışılmaktadır. Bütün bu şartlar öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin yaşam şartlarını zorlamakta hayatlarını tehdit etmektedir düşüncesindeyim.

Öğretmenlerimizin aldığı ücretler Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında düşük kalmakta bu da öğretmenlerimizi zor duruma sokmaktadır. Ülkemizde uygulanan yaz saati uygulaması nedeniyle karanlıkta okula giden öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz eğitim ve öğretim işlerinde sorunlar yaşamakta bence başarıları düşmektedir.

Şunu da vurgulamadan geçmek istememekteyim okullarını bitirip görev almaya hazır öğretmen adaylarımız görevden uzak tutularak farklı mesleklerde ve işlerde çalışmakta hatta bu nedenle hayatlarını kaybetmektedirler. Bütün bu şartlara rağmen öğretmenlerimize aslında meslek olarak öğretmen olmasına karşılık yöneticilik yaptırılan yöneticilerimize 24 Kasım öğretmenler günü kutlu olsun. Öğretmen olarak emekli olmuş yaşamını yitirmiş hatta öğretmenlikte şehit olmuş bütün öğretmenlerimizin ruhları şad olsun. Yerleri nur mekanları cennet olsun.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.