güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

ÇOCUKLAR GİBİ YÖNETİCİLER VE LİDERLERDE KENDİNLERİNDEN ÜSTÜN VE KUVVETLİLERDEN KORKARLAR

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Değerli okurlarım, eğitim kurumlarının, farklı birimlerinde görev yapmış, öğretmen ve yönetici olarak çalışmış bir birey olarak çocukların ve gençlerin ,hareket ve girişimleri hakkın da bilgi sahibi olduğumu düşünerek şunu açıkça söyleyebilirim ki, gerek ilkokul sahasın da gerek orta tahsil safhasın da gerekse yükseköğretim safhasın da olsun çocuklar gençler iki grup, yöneticinin yönlendiricinin etkisinde kalır. Onların etki ve telkinleriyle girişim ve icraatlara yönelirler, eğer çocuk veya genç öğretmenini sevip sayıyorsa onun istediği yolda faaliyet ve girişimde bulunmaya yönelir bir başka çocuk veya genç ise öğretmenlerinden etkilenmesini, onların yönelttiği icraatlara öğretmeninden çekindiği korktuğu nispette gerçekleştirmeyi tercih eder.

Yani çocuklarımız gençlerimiz, gerek anne babalarından gerek abi ablalarından gerek nine ve dedelerinden, onlardan çekindikleri, korktukları nispete ve onlara karşı duyduğu sevgi ve saygının oranıyla gerçekleştirmeyi tercih ederler. Bu yüzdendir ki okullarımızda öğrencilerimizin derslerinde ki başarılı olma davranışların da tutarlı olma, çizgisini öğretmenlerine duyduğu sevgi hayranlık veya hissettikleri korku ve çekinme kaynaklı olarak sergilemektedirler. Öğrencilerimiz de görebildiğimiz bu davranış askeri birliklerimiz de komutanlarına sivil kuruluşlar da, yöneticilerine karşı hissettikleri sevgi, saygı korku ve çekinme oranıyla eş deş bir şekilde sergilenmektedir.

Yöneticilerin dışın da kalan çocuk, genç orta yaşlı ihtiyar, kadın, erkek bireylerin tümü için de geçerlidir. İnsan yapısı çocuk ve gençler de görülen sözünü ettiğim, davranışa benzer bir şekilde gerçekleşmektedir. Çünkü insanlar ve bireyler ya sevip saydıkları liderlerinin veya korkup çekindikleri liderlerinin arkasında toplanmayı desteklemeyi sürdürerek davranışlarını sergilemektedirler. Normal bireyler de sergilenen bu davranış toplumlarda da milletler de de devletler de görülebilmektedir. Toplumun bu özel yapısıdır ki bazı bireyleri heba bazı bireyleri lider yapar.

Bu davranış şekli ülke liderlerinde de görülebilmektedir. Devlet liderleri devletler arası, toplumlar arası icraatlar da aynı davranışlarını sergiler. Bir lider etrafın da beğenip takdir ettiği,  başka ülke liderlerine karşı bu saygı ve sevgisi nedeni ile yakınlaşmayı işbirliğine girmeyi bir oran da ona boyun eğip uyumsuzluk yaratmaktan huzursuzluk yaratmaktan uzak durmayı tercih edebilirler. Uyumsuzluk göstermemeyi işbirliğine gitmemeyi korktukları diğer devlet liderine karşı da gösterebilirler.  Bunun bariz örneğini orta doğu devletler arası ilişkilerin de görmek her zaman mümkündür. Nitekim Arap İsrail savaşlarında, Arap İsrail ilişkilerin de İsrail her zaman ABD’nin liderini onu söylediklerini yapmayı tercih eder. Çünkü onun kendine karşı izleyeceği sahipsiz bırakma destek vermeyi kesme davranışlarını göstermeye yönelmesinden çekinmek de onun Araplara karşı gösterdiği icraatlar de Araplara karşı kendilerini destekleyen icraatlar yapması nedeniyle sevgi nedeniyle, bu davranışlara yönelmektedirler. Aynı şey Suriye için Esat için Rusya için geçerlidir.

Her isteğine her tavsiyesine boğum eğer, bu tür davranışlar, bence ülkemiz içinde geçerlidir. Bizim yöneticilerimiz de bazen sevdiklerinden beğendiklerinden , kendilerine sağlayacağı menfaatten ABD liderlerini bazen de aynı sebeple Rus liderini dinlemeyi onun tavsiyelerine göre hareket etmeyi sergilemeyi, gerçekleştirmişlerdir. Düşüncesindeyim. Aynı şey bazen bir konunun bir icraatın bir çekişmenin taraflarını oluşturan toplumlar için de geçerli olabilir. Nitekim yakın zamanlar da askeri çarpışmalara sahne olması beklenen Libya da rakip olan toplumlar ve onlara destek olmayı düşünen toplumlara, bu toplumların liderlerine de Rusya’nın liderinin söz geçirmesi Libya’yı savaş eşiğinden çıkarıp barış girişimlerinin gerçekleşmesine yönelik bir otama soktuğunu da söyleyebiliriz.

İnanıyorum ki taraflar Rusya’dan bir oran da Putin den çekinmeseydi bu iç savaşa dahil olan başka toplumların katkılarının artması Libya’nın kan gölüne gömmesi bence muhakkaktır. Ne var ki diğer taraf liderlerinin Rus liderlerden çekinmesi onun yapacağı davranışlardan korkması çekinmesi Libya’yı bugün ki barış ortamına getiren etkendir. Düşüncesindeyim. Bu nedenledir ki başlıkta söylediğim gibi çocuklar ve gençler gibi yöneticilerimiz ve liderlerimiz de toplumların liderleri de gerek sevip saydıkları gerek korkup çekindikleri liderlerden etkilenir. Onların tavsiyelerine boyun eğip uymayı sergileyebilmektedirler düşünmekteyim.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.