güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Çanakkale Zaferinden Önce İstanbul’un İşgal Edilmesini Değerlendirmek Gerekir

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

16 Mart 1920’de Kurtuluş Savaşı’nın hazırlık evresi çalışmalarından rahatsız olan işgal devletleri yani İtalya, İngiltere, Fransa özellikle İngiltere yetersiz kaldığını düşündüğü Osmanlı yönetimini saltanatını tamamen kendine bağlamak için harekete geçmiş, bu işgali gerçekleştirmiştir. Bu tarihte ne yazık ki Osmanlı merkezinde işgal kuvvetlerine toplu çapta bir karşı koyma, bir direnme gerçekleşmemiştir.

Sadece şehzade başındaki asgari karakolumuzda bir direnme gerçekleşmiş ve işgalci İngilizler burada Mehmetçiklerimizi şehit etmişlerdir. İstanbul işgalinin şehitleri bu Mehmetçiklerden ibarettir. Biz İstanbul’un işgalini sebep sonuç ilişkisi içerisinde suçlularını bu duruma gelişi sağlayan kişileri değerlendirip dillendiren kişiler olmadığımız gibi ne yazık ki İstanbul işgalinin şehitleri olan bu şehzade başı karakolunda hayatlarını verip şahadet şerbetini içen askerlerimizi de yeteri kadar değerlendirmemiş bir milletiz diye düşünmekteyim.

Geçmiş dönemlerde İstanbul’da bulunduğum sıralarda vakti ile o karakolun bulunduğu yerde yapılmış onları, o şehitleri hatırlatacak özellikte bir anıt görmemiştim. Belki bugün de onları yeterli ölçüde milletinin gözü önüne serecek bir anıt burada yükselmemektedir. Bu yüzden bu şehitlerde milletimizin bilinci dışında kalmaya mahkûm edilmişlerdir düşüncesindeyim. Oysa ülkemizde kaza sonucu şehit düşen İspanyol askerlerine bile şatafatlı anıtlar yapıldığı halde bu değerli şehitlerimize neden acaba onları daha bariz bir şekilde tanıtacak anıt veya makam oluşturulmamıştır.

Şurasını da hatırlatmak isterim ki ülkemizde olduğu gibi Bandırma’mızda da yenilgilere değerlendirme yapılmayıp, işgallere yapılacak değerlendirmeleri engelleyen bir toplum yapısı söz konusudur. Nitekim bunun en bariz görüntüsünü yıllardır köşemde dile getirmeme rağmen Bandırma’nın 1 Şubat- 11 Şubat 1920 tarihler arasında yaşanmış İngiliz işgalini kale almayıp 11 Şubat tarihini bu işgalden kurtuluş tarihi olarak kutlamayışında da görmek mümkündür.

Bence nasıl Bandırma İngiliz işgalini yok yaşanmamış kabul etmekle tarihinde olmamış gösterdiğini düşünüyorsa Türk toplumu da 16 Mart tarihini bu yenilgi ve teslimiyet tarihini kale almayarak olmamış duruma düşürdüğünü düşünüyor, kendini avutuyor diye düşünmek mümkündür. Oysa hatırlatmak isterim ki tarihi yenilgiler ve teslimiyetler sen kabul edip etsen de etmesen de yaşanmıştır.

Bu yüzden aynı durumları bir daha yaşamamak için bu yenilgi ve teslimiyet tarihlerini, olaylarını bence zaferlerden daha öncelikle, daha itina ile değerlendirmemiz gerekir. İşte İstanbul’un işgal tarihi olan 16 Mart 1920 tarihi de böyle bir tarihtir. Kronolojik olarak Çanakkale Zaferi’nden sonraki bir tarih olsa da 16 Mart tarihini Çanakkale Zaferi’nin tarihi olan 18 Mart tarihinden önce mutlaka etkinliklerle irdelemeli ve değerlendirmeliyiz. Bence zaferden önce bu yenilgiyi mutlaka değerlendirmeli, beyinlerimizde mutlaka her yönüyle yaşamalıyız.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.