güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Çanakkale Cephesinin Unutulmaya Terk Edilen Unutturulmaya Çalışılan Kara Savaşları

Yazının Giriş Tarihi: 04.06.2021 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.06.2021 00:02

ARIBURNU BÖLGESİ TÜRK SAVUNMA KUVVETLERİ

 Arıburnu bölgesi, 9. Tümen sorumluk alanının kuzey kesimini oluşturuyordu. Bu bölgenin savunmasında 27. Alayı görevlendirmişti. Ayrıca 19. Tümen (1 tabur eksik olarak) Bigalı’da genel ordu ihtiyatı olarak bulunuyordu.

Arıburnu bölgesinde 27.Alayın 2. taburu görevli idi.

2. Taburun sorumluluk alanı, Azmak dere’den – Çamtepe’ye kadar, 12 kilometrelik bir alanı kapsıyordu. 2. Tabur kıyı gözetleme güvenlik için 3 bölüğünü kıyılar üzerinde düzenlemiş, 1 bölüğünü de ihtiyat olarak Kabatepenin 1,5 kilometre doğusuna almıştı. 27. Alayın 2. taburu direk 9. Tümene bağlı idi.

 Arıburnu kuzey kanadı (çıkarma bölgesi) 2. taburun 4. bölüğü (8.bölük) sorumluluğunda idi. (Azmak dere’den Çakaldere’ye kadar. 4.km.)  Bölük komutanı Yüzbaşı Faik efendidir.

 1.Takım Asteğmen İbradı’lı İbrahim Hayrettin komutasında Azmak dere – Arıburnu arasında,

1 manga – Azmakdere ağzında,

1 manga – Büyük Arıburnu’nda (gözetleme postası olarak)

Gerisi,  balıkçı damarlı yakınında topluca bulunuyordu.

 2. Takım Lapseki’li Asteğmen Muharrem komutasında Büyük ve Küçük Arıburnu’ndan Çakal dereye kadar,

1 manga – Büyük Arıburnu güney parçası,

1 manga – Küçük Arıburnu gözetlemede,

Gerisi Haintepe’de siperlerde.

 3. takım Gelibolulu Süleyman Efendi komutasında. 4. bölüğün

İhtiyatı olarak Merkeztepe kuzeyinde - Arıburnu’ndan 2.km doğuda boyun noktasında,

 2. Taburun 2. ve 3. Bölükleri  – Kabatepe – Çamtepe arasında geniş bir kıyı şeridinde

1. Bölük – Kabatepe’den 1,5 km. doğuda ihtiyatta bulunuyordu.

 25 NİSAN GÜNÜ ARIBURNU BÖLGESİNE YAPILAN ÇIKARMA:

25 Nisan sabahı Arıburnu bölgesine yapılan çıkarmayı ilk rapor eden 27. Alay, 2. tabur, 8. Bölük Komutanı Yüzbaşı Faik Efendi’dir. Yüzbaşı Faik Efendi saat 02.30 sıralarında 2. tabur komutanı Binbaşı İsmet Bey’e ve 9. Tümen komutanlığına haber verdi.

 Yüzbaşı Faik Efendi o anı şöyle anlatıyor:

“O gece yarısı saat 2.00 sıralarında ay ışığı henüz vardı, yanımdaki ihtiyattan gözcüler Bigalı idris ve Gelibolulu Cemil, ay ışığında düşman çıkarma gemilerinin görülmekte olduğunu haber verdiler. Kalktım dürbünle baktım. Tam karşımızda fakat epeyce uzaklarımızda büyüklüğü küçüklüğü fark edilmeyen birçok gemilerin vücudunu gördüm. Harekette olup olmadıkları anlaşılmıyordu.”

  “9 ncu Tümen Komutanlığına malumat vermek üzere telefon başına gittim. Tahminen saat iki buçuk var idi. Tümen karargâhında karşıma Mülhak Asteğmen Nuri Efendi çıktı. Söyledim. Cevaben bana; “Kurmay başkanına söyleyeyim” dedi. Biraz sonra: “Bu gemilerin kaçı nakliye kaçı harp gemisidir” diye sordu. Cevaben; karanlıkta bunun seçilmesine imkân olmadığını, yalnız gemilerin sayıca fazla olduğunu söyledim.

Bir müddet sonra ay battı. Gemiler karanlıkta görünmez oldu. Bir zaman sonra bir silah cayırtısı koptu. Kuzey Arıburnu ilerisinden küçük gemilerden makineli tüfek ateşi yapıldığını gördüm. Derhal takımı Kuzey Arıburnu’na hâkim olan Yüseksırt’taki siperleri tutturmak için hareket ettirdim. Aynı zamanda tabur komutanına; “Düşmanın Arıburnu’na ihraca başlamak üzere olduğunu ve ihtiyattaki takımla o taraftaki mevziiye gideceğimi” raporla yazdım. Yükseksırt’a geldik. 1.300 metreden ateş açtırdım. Biraz ilerimizdeki Haintepe siperlerinde bulunan 2. Takım baştan beri muharebeye tutuşmuştu. Şiddetli muharebe devam ediyordu. Bu sırada yüz metre solumuzdaki dikliklerden düşmanın ateşine tutulduk. Bu mücadelede takımın komutanı Gelibolulu Süleyman Başçavuş yaralandı. Eratımız da vuruluyordu. Ben de kasığımdan ağır bir yara aldım ve takımı komuta edemeyecek bir halde kaldım. Takımın komutasını Lâpsekili Muharrem Çavuşa bıraktım ve geri çekildim. Gün henüz ağarıyordu. Takım daha bir müddet muharebe etmiş ve Muharrem Çavuşta vurulduktan sonra birkaç kişi kalan erat; arkalarının kesildiğini anlayarak sarp yamaçlar arasından Balıkçıdamları’ndaki 1. Takıma katılmışlar.” Devam edecek…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.