güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Çanakkale Cephesinin Unutulmaya Terk Edilen Unutturulmaya Çalışılan Kara Savaşları

Yazının Giriş Tarihi: 02.06.2021 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.06.2021 00:04

SEDDÜLBAHİR BÖLGESİNDEKİ ÇIKARMA ALANLARI:

 S sahili - Morto koyu (Eskihisarlık kıyısı): 36 metre yükseklikte, tepesinde eski bir hisar bulunan dik bir uçurumun biraz batısında ve tatlı bir meyil önünde idi.

 Morto Koyu’na üç bölükten oluşan bir tabur karaya çıkarılacaktı. Tabur ilk önce Eskihisarlık harabelerini ve buradaki yüksek sırtı ele geçirecek, Morto koyunu kontrol edecek Tenger sırtlarındaki Türk topçusunu baskı altında bulunduracaktı. Buradaki müdafaa kuvveti 26. Alayın ihtiyattaki 2. taburunun 8. bölüğünden bir takım idi. Tabur, Türk takımı karşısında saat 07.30 da karaya çıkabildi. 20 dakika zarfında Türk takımının siperlerini zapt ettiler ve yarlara sığınıp kaldılar. Ancak eski hisarlığı ele geçirebildiler.

 V sahili - Ertuğrul Koyu:  Seddülbahir ve Ertuğrul tabyası arasında, 300 metre uzunluk ve 10 metre genişliğinde, 1,5 metre yüksekliğinde bir kumsaldır.

 Buraya bir Alaydan fazla kuvvet çıkacaktı, 1,5 tabur küçük taşıt grupları ile diğer büyük kısmı River Clayde adlı kömür gemisi ile. Gemi bu iş için tarihteki tahta Truva atından esinlenerek hazırlanmıştı. Geminin baş güvertesi kum torbaları ile siperlenmiş ve bu kısma otomatik toplar ve ağır makineli tüfekler yerleştirilmişti. Ertuğrul koyu çıkarması Seddülbahir bölgesindeki harekâtın odak noktası idi.

 Buradaki müdafaa kuvveti 26. Alay 3. taburun 10. bölüğü idi. Bölük bir takım ile Ertuğrul tabyasında diğer takım ile Seddülbahir önlerinde siperlerde idi.

 Saat 06.30 da bu koya çıkacak kuvveti taşıyan beş yedek kafilesi sahile yanaştığı zaman şiddetli bir ateş başladı. Filikalardaki askerlerin bir kısmı öldü, bir kısmı boğuldu. Sahile ayak basanlar da yarların kenarına sığındılar. River Clayde gemisi, içerinde 7 bölük olduğu halde kuma oturdu. Köprü yapılamadı. Askerlerin bir kısmı boğuldu. Buraya çıkmak isteyen birlikler büyük zayiata uğratıldı. Çıkartmaya ara verildi. Öğleden sonra tekrar harp gemilerinin ateşi ile çıkartma yeniden başladı ve diğer kıtaları ancak gece çıkartmayı başarabildiler. Askerlerden 1.000 kişi geceye kadar kömür gemisinde hapis kaldı. İngiliz birlikleri çok fazla zayiat ile karaya ayak basabilmişler, Fakat sahile yapışıp kalmıştır.

Burada çıkarma başarılı olmamıştır.  Bu sahile çıkmak isteyen 3 tabur büyük zayiat vermiş, deniz al kanlara boyanmıştır. Hava keşfi yapan İngiliz pilot Samson denizin sahilden itibaren kırmızı gözüktüğünü yazmıştır.

 W sahili - Tekke koyu: 280 metre uzunluğunda ve 14,37 metre genişliğinde idi. Bu kumsal 27 metre yüksekliğinde uçurumlarla çevrilmiş idi. Bir tarafında 35 rakımlı Karacaoğlan Tepe diğer tarafında 42 rakımlı Beyaz Tepe vardı.

 Buraya bir tabur (4. İngiliz taburu) çıkarılmıştır. Buradan yapılan çıkarma Ertuğrul koyundaki harekâtı kolaylaştırmak amaçlı yapılmıştır. Buraya çıkan birlikler şiddetli donanma ateşi himayesine rağmen ileri gidemediler. Birlikleri taşıyan ilk filika karaya oturunca ateş başlamış ve ağır zayiat ile sahil kenarındaki siperler alınmış ve tugay komutan yaralanmıştır.

 Buradaki müdafaa kuvveti 3. taburun 12. bölüğü idi. Bölüğün bir takımı 35 rakımlı tepe de bir takımı Aytepe’de bir takımı da sağ taraf gerisinde ihtiyatta idi.

 Sonuç olarak buraya çıkan birlikler Tekke Burnunun kuzeyine çıkan birliklerin yardımı ile sahile hâkim tepeleri ele geçirip burada tutunmakta başarılı olmuşlardır. (amfibi)

 X sahili - İkiz koy: 180 metre uzunluğunda ve dokuz metre genişliğine bir kumsaldı. Bu kumsal 18 metre yüksekliğinde yumuşak ve çıkılabilir bir uçurumun eteğinde idi.

 Bu sahilde İki tabura yakın kuvvet çıkacaktı. Bir tabur iki kademe halinde saat 06’dan 07.30’a kadar çıkarıldı. Buraya çıkan birlikler Zığındere’ye çıkan birlikler ile işbirliği kurarak Alçıtepe eksenini zorlayan harekâtı tamamlayacaktı.

Burada müdafaa kuvveti ise 12. bölüğün ihtiyat takımından bu tarafa sürülmüş bir mangalık kuvvetti. 500 metre ileri de ihtiyat takımı bulunuyordu.

 Muharebe sonucunda bu bölgeye çıkan İngiliz birlikleri sahile hâkim sırtları ele geçirmede başarılı olmuşlardır. Devam edecek…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.