güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Çanakkale Cephesinin Unutulmaya Terk Edilen Unutturulmaya Çalışılan Kara Savaşları

Yazının Giriş Tarihi: 28.05.2021 00:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.05.2021 00:07

Kilitbahir platosu, hâkim yükselti olması, platodaki tabya ve bataryalara hâkim olması, boğaz tabyalarını arkasına alması, Anadolu yakasındaki istihkâmlara hâkim bir bölge oluşturması ve susturabilmesi bakımından önemli idi. Bu yüzden Hamilton, başlangıç olarak ilk ilerleyişte Alçıtepe’yi alarak önemli Kilitbahir Platosu’nun tamamını ele geçirmek maksadıyla ana saldırısını Seddülbahir bölgesinden yapmaya karar verdi. Aynı zamanda, mevcut olan beş kumsalı kullansa bile orada tüm kuvvetini aynı anda karaya çıkaramazdı. Bu yüzden ikinci bir ağır saldırıyı Kabatepe’nin hemen kuzeyindeki kumsaldan başlatma kararı aldı. Kuzey saldırısı başarısız olursa, güçlü bir şaşırtmaca olacaktı ve askerler yeniden gemilere tahliye edilecekti. Eğer başarılı olursa kuzeydeki kuvvet, Hamilton’ın Kilitbahir Platosu kadar önemsediği Kocaçimen Tepe’yi ele geçirecekti. Burasının alınması, güney kuvveti Kilitbahir Platosu’na saldırırken takviye kuvvetlerinin güneye hareketini engelleyecekti. Burası ele geçtiği zaman Çanakkale boğazı, Müttefik ordusunun ayakları altına serilecekti. Bu iki ana çıkarmaya yardımcı olması için iki tane aldatma çıkarması yapılmasına karar verildi, biri Bolayır’ın kuzeyine ve diğeri Kumkale’nin güneyine. Büyük planın taslağı bu şekilde idi... 

 Amiral de Robeck 12 Nisan günü verdiği emirde şöyle diyordu; “Harekâtın genel planı, boğazın iç ve dar kısmındaki istihkâmları tahrip ve Çanakkale boğazına emin bir surette hâkim olmağı temin etmek için donanma ve ordu Gelibolu Yarımadası’na karşı ortak bir taarruz yapacaktır. Donanmanın ilk mesaisi, ordunun karaya çıkmasına ve yerleşinceye kadar himayesine yönelik olacaktır. Bundan sonra ordunun yardımı ile boğazın dar (Kilitbahir) kısmındaki istihkâmlara taarruz etmek olacaktır.”

Hamilton’un 25 Nisan sabahı karaya çıkış harekâtına dair verdiği emirde Seferi kuvvetin hedefini şu şekilde bildiriyordu: “Seferi kuvvetin hedefi, Kilitbahir platosunu zapt etmek ve boğazdaki tabyalara hâkim olmak sureti ile donanmanın Çanakkale boğazından geçmesine yardım etmektir”.

General Hamilton’un planına göre çıkarma için kuvvet bölümü şöyle olacaktı:

Sedülbahir’deki asıl çıkarma yerinde: İngiliz kuvvetlerinden 29 Tümen ve Ruvayyal deniz Tümenleri ile Fransızların mürettep 1. Tümeni.

Kabatepe ikinci çıkarma alanına: Anzak kolordusu (iki Tümen)

Kumkale çıkarma yerine: Takviyeli bir Fransız Alayı.

Saroz ve Beşige gösteriş çıkarma hareketlerinde, bir miktar nakliye gemisi ile donanmadan bazı kısımlar ayrılmıştı.

Çıkarma için 23 Nisan günü belirlenmişti fakat o gün havanın bozulması ile zorunlu olarak 25 Nisan gününe ertelendi. Çıkarma 25 Nisan günü saba 05.00’te yarım saatlik bir bombardımandan sonra başlayacaktı.

25 NİSAN 1915 GÜNÜ, KARA MUHAREBELERİNİN KADROSU

TÜRK BİRLİKLERİ KADROSU:

5. Ordu komutanı: Mareşal Liman Von Sanders

5. Ordu Kurmay Başkanı: Yarbay Kazım İnanç

Müstahkem Mevkii Komutanı: Tuğgeneral Cevat Paşa (Çobanlı)

Müstahkem Mevkii Kurmay Başkanı: Yarbay Selahaddin (Adil)

Anadolu yakasında 15. kolordu birlikleri vardı. 15. kolordu 26 Mart 1915 tarihinde 3. Tümen ve 11. Tümen ile iki taburlu 64. Alaydan, Çanakkale jandarma taburu, Balıkesir jandarma taburu birliklerinden oluşmaktadır.

15. Kolordu düzeni: Komutanı, General Weber,

3. Tümen komutanı: Albay Nicolai

31. Alay komutanı: Yarbay İsmail Hakkı

 32. Alay komutanı: Yarbay Hasan Basri

 39. Alay komutanı: Yarbay Hüseyin Nurettin

 64. Alay komutanı: Binbaşı Mehmet Servet

11. Tümen komutanı: Albay Refet Bey

33. Alay komutanı: Yarbay Ahmet Şevki Bey

126. Alay komutanı: Yarbay Mustafa Şevki

127.Alay komutanı: Yarbay Hasan Lütfi

Anadolu yakasında ayrıca Müstahkem Mevkii emrinde, Beyoğlu jandarma Alayı vardı. Devam edecek…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.