güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Camilerimizin İsimleri Hakkında Düşünceler

Yazının Giriş Tarihi: 25.03.2021 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.03.2021 00:06

Osmanlı döneminde yaşamış, yaşadığı dönem padişahının gazabına uğrayıp Mısır’da katledilmiş bu şahsiyetin ismini Erdek’te yaşatmaya çalışmanın amacı nedir? Bu camiye ismi verilen şahsın en önemli pozisyonu denizciliği ve Türk haritacılığında önde gelen kişi olmasıdır.

Acaba Piri Reis ismini verenler Erdek’in deniz kıyısında olmasından esinlenerek haritacılığı dolayısıyla Piri Reis’in kültürel tanınmışlığından uluslararası tanınmışlığından istifade etmek amacıyla mı bu camiye bu ismi vermişler, bu vasıtayla bu camiyi uluslar arası alanda ülke çapında daha tanınmış bir duruma getirmek mi istemişlerdir. Bu sebepleri kabul etsek bile bence bu camiye yapılan isimlendirme hiç de gerçekçi olmamıştır. Bu yüzden bence camilerimizi isimlendirirken ister yeni yapılanları, ister yenilenenleri, ister restore edilenleri isimlendirirken ön planda camiyi yaptıran kişileri veya caminin yapıldığı mahalin, mahallenin ismi ile adlandırmaya dikkat edelim. Yenilediğimiz veya restore ettiğimiz camilerin isimlerini değiştirmeyip eski adlarını koruyalım. Yeni yaptığımız camilere isim verirken Osmanlı benzeri rejimleri arzuladığımızı yaşatmak istediğimizi gerçekleştirmek istediğimizi ifade amacıyla Osmanlı padişahlarının, Osmanlı şehzadelerinin veya Osmanlı büyüklerinin isimleriyle isimlendirmekten uzak duralım.

Aynı şekilde yeni camilerimize sahabelerin, evliyaların, din büyüklerinin isimlerini vermekten de sarfı nazar edelim, yaptığımız binanın Allah’ın evi olduğunu, ona değer kazandırmak için büyük din adamlarının, sahabelerin, evliyaların isimleriyle isimlendirilmesiyle fazladan değer kazandırılamayacağını idrak edip, bu tür isimlendirmelerden de uzak durmamız aksine yaptıranların isimlerini aksettirecek isimlendirmelerle isimlendirip camide yapılan dinsel faaliyetler neticesinde kazanılacak sevaplardan o kişilerin istifadesine imkan sağlamamızın yerinde olacağını düşünmemiz gerekir kanaatindeyim. Sözün kısası genel mahiyette camilerimize ve onların isimlerine baktığımızda camilerimizin bazılarında kentimiz tarihiyle ilgili uygunluk göstermeyen bazı isimlendirmeler olduğunu görebiliriz. Özellikle Osmanlı devletinin başkenti olan İstanbul’daki padişah camilerini andıran isimler verilen bazı camilerimiz dikkat çekecek mahiyettedir. Fatih Camii, Valide Camii, Dersaadet Camii gibi isimler bu tür camilere örnek gösterilebilecek camiler olarak karşımıza çıkmaktadır. Yine bazı camilerde gerek çevremizdeki ilçelerde gerekse bandırmamızda, bandırmamızda yaşamamış adımını atmamış kimselerin isimlerini taşıyabilmektedir.

Mesela Erdek’te Piri Reis, Bandırma’da Yunus Emre gibi isimlerle anılan camilere ismi verilen kişiler isimlerini alan camilerin bulunduğu yerlerin tarihiyle yakından uzaktan alakası olan kişiler değildir. Bütün bunlara rağmen çoğu halkın paralarıyla yapılan bu camilere çevremizle ilgisi olmayan kişilerin adlarının verilmesini anlamamız mümkün değildir.

Bence bu tür isimlendirmelerin sebebi bu camilerin yapımını yönlendiren yapılmasına ön ayak olan kişilerin kendi siyasi görüşlerini yahut dini görüşlerini inançlarının ağırlık merkezlerini teşkil eden fikirlerini sembolize edecek kişi adlarıyla isimlendirmek istemeleri bu tür isimlendirmelerin ana sebebini oluşturmaktadır. Bu tür davranışlardan bence vazgeçilmeli cami yapımına önder olan kişiler veya dernek temsilcileri bu tür isimlendirmelerden vaz geçip camilere maddi katkıda bulunan halk kitlelerinin yaşadığı mahallelerin semtlerin adlarının yapılan camilere verilmesini sağlamaları daha yerinde daha memnun edici olacaktır düşüncesindeyim. Yapılan isimlendirmelerde tarikat ve cemaat isimlerinin veya tarikat ve cemaat liderlerinin isimlerinin verilmemesine de dikkat edilmesi yerinde bir davranış olacaktır düşüncesindeyim. Son olarak camilerimizin Allah’ın evi olduğunun unutulmayıp onların yapılan isimlendirmeyle birilerine mal edilmemesi gerektiğini de hatırlatmak isterim. Camilerimizin isimlerinin bu ölçüler ışığında düzenlenip değerlendirilmesinin daha doğru olacağı kanaatındayım.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.