güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Bölgesel Tarihimizin Sorunları Bu Sorunların Çözümünde Vatandaşlarımıza Düşen Görevler

Yazının Giriş Tarihi: 21.05.2021 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.05.2021 00:05

Bazı kaynaklarda onun Erdek önünde battığından oradan çıkarılıp tekrar hizmete konulduğundan bahsederken o batışı sırasında ölen 250 askerin durumu da izaha muhtaçtır. Bazı kaynaklar bu askerleri şehitler mezarlığına gömülmüş kabul ederken bazı kaynaklar bu konuda bilgi vermemektedir. Aslında eski mezarlık konusu da bir muammadır. Burası bir Çanakkale şehitliği mezarlığı mıdır? Değil midir? Buranın bir Çanakkale şehitliği durumunda olduğunu izah eden görüş sahipleri mevcutsa da Bandırmanın burayı şehitlik kabul etmeyişinin sebebi de yerel tarih açısından izah bekleyen konudur. Erdeğimiz açısından Bandırma vapurunun sahiplerinden birisi bu yerleşim yerinden olmasına karşılık neden bu kişinin ismi ve kimliği bilinmemekte varsa Bandırma vapurunun sahiplerinden biri olan bu kişinin varisleri neden bu konuda susmaktadırlar.

Manyasımız açısından cevap bekleyen yerel tarih konusu muamma halk arasındaki adıyla tavşan tepe hadisesidir. Bu hadisede kimler ölmüş onları kimler öldürmüştür. Bu konuda cevap bekleyen muamma durumundadır. Yine Manyas’ımız açısından Mustafa Suphi ve arkadaşlarını hedef alan katliamda onun yanında katledilen Manyaslı arkadaşı kimdir. Buda bilinmemekte bu kişinin yaşamı ve özgeçmişi konusunda da bilgi noksanlığı mevcuttur. Gönen konusunda Gönen’in Anzavur olayları sırasında kaç defa işgal edildiği Anzavuru tenkil göreviyle görevlendirilen Çerkez Ethem’in onu yakalamak imkanı mevcutken neden yakalamadığı cevap bekleyen başka bir muammadır. Gönen açısından bir başka muamma şarki garip çerkezleri cemiyetinin Gönen’deki faaliyetleri üzerindeki perdeli durumun sebebidir. Bandırma açısından cevap bekleyen bir yerel tarih konusu kurtuluş harbi komutanlarından Bekir Sami’nin Manyaslı mı Bandırmalı mı olduğu sorusunun cevap bekler durumunda olmasıdır. Bandırmamız konusundaki açıklama bekleyen başka bir muamma ise Yusuf İzzet paşanın Anzavur isyanları sırasında takındığı tutumun sebeplerinin izah beklemesidir.

Son olarak şunu da vurgulamak isterim ki Bandırma açısından cevap bekleyen iki önemli muammadan birisi bugün Bandırmanın kurtuluş harbi sırasında kurtuluş açısından görev yapmış gösterilen pek çok kahramanının eşkıyalık yapıp yapmamış olduğunun izah edilmesi konusu olurken Ayyıldız tepedeki anıtın ülkemizin kurtuluş harbinde Yunanla mücadelede atılan son kurşunların atıldığı yer olup olmaması sorunudur. Bütün bu sorular yerel tarih açısından muamma durumunu korurken bunların açıklama bulabilmesi için esas görev halkımıza düşmektedir. Halkımız bunu açıklamak için çalışmalara yönelmiş ve araştırmalara yönelmiş biz tarihçilere ellerindeki açıklayıcı mahiyetteki bilgi ve delilleri ulaştırmaya yönelmesidir. Ellerinde sözünü ettiğim tarzda soruların açıklamasına yarayacak bilgiler bulunan babalarından dedelerinden kalmış bu tarzda vesikalar fotoğraflar bulunan vatandaşlarımızın bunları bize ulaştırarak yardımcı olmasını beklemekteyiz. Belgelerin ille de asıllarını vermek zorunda olmayıp fotokopilerini iletmeleri bile büyük hizmet olacağı gibi bizzat bize ulaşıp bu konularda ağızdan verecekleri malumatında faydalı olacağı muhakkaktır.

Tüm bu sorular hakkında ve bunların yanında Bandırmaya gelip yerleşen kitleler Bandırmaya göç eden kitleler hakkında Bandırmada gelen göçlerin yerleştirilip mal mülk sahibi yapılması konusunda belge ve bilgi verecek kişilerin mutlaka bize ulaşmasını beklediğimi hatırlatırım. Onlar bize ulaşırlarsa bir tarihçi olarak onların yardımıyla bu muammaların cevaplarını birlikte bulabileceğimizi düşünmekteyim. Halkımızdan bu konuda yardım istediğimi hatırlatır gerek gazetemize gerek şahsıma ulaşarak yapılabilecek bu tür katkıların çok faydalı olup onlar açısından da övünülebilecek bir hizmet olacağı muhakkaktır. Umarım halkımız bu tür muammaları değerlendirir ellerinde veya bildiği yerlerde mevcut vesikaları, fotoğrafları en azından fotokopi olarak bize ulaştırmayı gerçekleştirir. Nakli olarak söze dayalı bilgi verebilecek durumda olanların ise bizzat gelip anlatarak bu konuda övünç duyabileceği bir hizmet vermeyi gerçekleştireceğini ümit etmekteyim. Halkımızın bu konuda olabilecek yardımları için şimdiden teşekkür ederken böyle yardımlarla gerçekleştirebileceğimiz sözünü ettiğim muammaların izah edilmesinin söz konusu olabileceğine şimdiden garanti gözüyle baktığımı hatırlatmak isterim.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.