güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Bölgemiz Kurtuluş Tarihi Açısından Milat Olan Akbaş Baskını

Yazının Giriş Tarihi: 18.02.2022 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.02.2022 00:04

Büyük çoğunluğunun deniz yoluyla Bandırma bölgesine iletildiğini düşündükleri bu mühimmat ve silahların cephanenin takibi işi için İngilizlerin Biga ve Bandırma gibi yerlere asker çıkardığını görmekteyiz. Nitekim Bandırmada bu nedenle kısa bir sürede olsa işgal altında kalmıştır. Ama ne var ki açık olarak belirtilmese de Akbaş cephaneliğinden bölgemize iletilen önemli bir miktarda silah ve cephanenin deniz yoluyla Bandırma’ya geldikten sonra karayoluyla Balıkesir bölgesine ulaştırıldığını da söyleyebilmek mümkündür.

Çünkü Osmanlı döneminin sonlarından başlayarak Cumhuriyet döneminin yetmişli yıllarına kadar kentimizde varlığını sürdüren tek arabacı esnafı bu nakliye işini o zaman başarı ile yerine getirmiştir. Kentimizin tek arabası esnafı kurtuluş harbi döneminde kentimizden Balıkesir’e bu cephaneliğin ulaştırılması konusunda önemli bir hizmet gerçekleştirmiş ve kentimizi medarı iftihar olabilecek önemli bir çalışma örneği ortaya koymuştur. Zaten tek arabacı esnafının o zamandan başlayarak birleşip yekvücut hale gelmesi daha sonraki Cumhuriyet döneminde onların yakın zamanlara kadar bir teşkilat olarak bir oda diyebileceğimiz yapıda varlıklarını sürdürmelerini getirmiş bir harekettir.

Bugün her ne kadar artık kentimizde varlığı sona erse de Bandırmamız’ın geçmiş dönemlerde bünyesinde yaşamış olan tek arabacı esnafının Kurtuluş harbi döneminde başta Akbaş Cephaneliği baskınıyla elde edilen malzemenin nakli olmak üzere gerçekleştirdiği silah ve cephane nakli için bir kez daha kutlarken bugün çoğu toprak olmuş o dönemlerin tek arabacı esnafına tanrıdan rahmet dilemeyi de bir borç addederim.

Ancak yazılı kaynaklarla tespit edilemeyen bu durum daha sonraki dönemlerde kentimizde yaşayan tek arabacı esnafının anlattığı hatıra sözleri ile sabittir. Ne yazık ki bunlar derlenip toparlanıp tespit edilmiş olmadığından yazılı halde mevcut değildir. Rivayetler halinde O zamanın tek arabacı esnafının çocukları ve torunları tarafından dile getirilen rivayetler durumundadır. Bu rivayetleri kuvvetlendiren bazı işaretlerde mevcuttur.

Nitekim bu baskın sonrasında İngiliz askeri kuvvetlerinin Bandırma’yı basıp işgal etmesi ve burada Akbaş cephaneliğinden herhangi bir eser ve iz bulamaması da bu fikri kuvvetlendirecek bir durumdur. Yani Akbaş baskını ile elde edilen bir miktar cephane ve silah Bandırmaya iletilmiş olmalıdır ki İngilizler bu nedenle Bandırmaya asker çıkarmak durumunda kalabilsinler. Yine buraya çıkarılan silah ve cephaneler Bandırmalı tek arabacı esnafı tarafında Balıkesir’e iletilmiş olmalıdır ki İngilizler bandırmayı işgal ettiğinde bu cephane ve silahtan herhangi bir miktar İngilizler tarafından ele geçirilemesin.

İngilizler bu baskından sonra kendi kuvvetleri ile yaptıkları askeri harekât ve işgallerden istedikleri neticeyi alamadıkları için bölgede kendi oyuncağı durumunda bulunan İstanbul hükümetinin adamı aznavur Ahmet’i harekete geçirmişler kendi yapamadıklarını onun vasıtasıyla yapmaya çalışmışlardır. Ne var ki bu da tutmayıp Kuva-ı Milliye karşısında aznavur ve aznavurcularda istenilen neticeyi vermeyince bu kez bölgeye Yunan kuvvetlerinin sevk edilip bölgenin Yunanlılara işgal ettirildiğini görmekteyiz.

İşte bu nedenledir ki Akbaş baskınının bölgemizdeki İngiliz işgallerinin aznavur isyanının ve isyanlarının bunun arkasından gelen Yunan işgal ve mezaliminin başlamasını getiren bir olay olduğunu söylemekteyim ve buna dayanarak Akbaş baskını Güney Marmara yerleşim yerleri açısından Güney Marmara’da görülen kurtuluş harbi mücadeleleri açısından bir milattır diyebilmekteyim. Bu arada şunu da vurgulamak isterim ki Akbaş cephaneliği baskını olayı Sovyetler Birliğinin kurulmasını gerçekleşmesini kolaylaştıran bir harekette olmuştur.

Çünkü Akbaş baskını ile Kuva-ı Milliye eline geçen cephane ve silah eğer bu baskın olmasaydı başta İngilizler olmak üzere İtilaf devletlerince Rusya’da mücadele eden komünist kuvvetler ile çarpışan komünist olmayan Rus kuvvetlerine ulaştırılacak ve onların kuvvetlenmesi sağlanacaktı. Bir başka tabirle komünistleri oluşturan kızıl kuvvetlerle onlara karşı mücadele eden Deniking komutasındaki beyaz kuvvetler arasındaki mücadeleden Akbaş deposundaki silah ve cephane beyaz kuvvetlere gönderilmek istenmekteydi. Devam edecek…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.