güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

BİLİMSEL SAHADA HİZMET VEREN İSLAMİ ŞAHSİYETLER VE ESERLERİ

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

 Müsellesaf (trigonometri)de cebir gibi İslamların diriltip meydana çıkardıkları bir ilimdir. Ve yine cebir gibi bunu yapan da Horasan Türklerinden Ebul Vefa adında bir Müslüman alimidir. Mümas ile tamamı mümas (tanjant ve kotanjant) düsturlarını da o buldu. Hatta kendinden evvel hiç kimsenin bahsetmediği “katekant” düsturunu da o keşfetti. Harizmi gibi onun eserleri de Latinceye alınmıştı.

Müsellatta (trigonometride) “Ceybaceyb”leri “Sinüs-Kosinüsleri” bulan da Mevuli Hasib Ahmet adında bir Müslüman Türk âlimidir. Onun bu keşifi Avrupa’ya El-Battani vasıtasıyla geçtiği için Avrupalılar müsellesatın mucidi olarak yanlış yere bunu tanıdılar.

İlk defa trigonometri cetvellerini hassasiyetle yapan Müslümanlardır. Büyük Müslüman âlimlerinden Horosanlı Gıyaseddin Cemşid “Risaletül Muhitiyye” adlı kitabeında bir derecenin sinüsünü tam bir hassasiyetle şöyle hesaplamıştır:0,017425437238571. takriben virgülden sonra 18 hane hassasiyetle sinüs bir dereceyi hesaplıyor. Bugün bu hesabı elektronik makine ile yaptığımız zaman hiçbir rakamı şaşmıyor.

(Pİ) sayısını ilk defa bulan ve (Pİ) sayısının rakamlarını hassasiyetle hesaplayanlar yine Müslümanlardır. Ve yine Gıyaseddin Cemşit ”Risaletül, Mülitiyye”adlı kitabında (Pİ) sayısı için şu rakamları veriyor; 3,141635589743 ve ikinci yani virgülden sonra 18 hane hassasiyeti ile (Pİ) sayısını doğru olarak hesaplıyor. Bugün elektronik makinelerle hesapladığımız zaman bunun hiçbir rakamını yerinden oynatamıyoruz.

ANATOMİ VE COĞRAFYA İLMİ

İslam âlimleri Abbasi Halifesi Me’mun (813-888) zamanında güneş sistemini incelemek için ilk rasathaneyi kurdular. Kısa zamanda kurulan Bağdat, Kahire, Semerkant ve Kutuba rasathaneleri devrin önemli ilim kurumlarıydı. Buralarda yapılan deney ve araştırmalarla Müslüman alimler Güneş sistemiyle ilgili önemli buluşlar yaptılar. Böylelikle Astronomi alanında Kopernik ve Kopler’e öncülük ettiler.

Halife Me’mun zamanında güneş sistemini ve güneşteki lekeleri tespit etmek için bir ilim heyeti teşkil edildi. Bu heyeti meydana getiren Müslüman alimler bir derecelik boylam dairesini ölçüp bugünkü hesaplara yakın sonuçlar aldılar. Dünyanın yuvarlak olduğunu ortaya koydular. Yaptıkları gözlemlerle astronomi cetvelleri düzenlediler.

Ars daireleri arasındaki miktar bugünkü bilgimize göre 111 kilometredir. Daha Halide Me’mun zamanında bunun 110.000 km olduğu hesaplanarak ortaya koyulmuştur.

Ebül-Hasen, gök cisimlerini gözetlemekte kullanılan İeskolovu icat etti.

Nazzam Belhi adlı bir Müslüman Türk alimi, alemin hareketinden bahsederek, bütün kuvvetlerin maddenin görünmeyen zerrelerine (atomlarına) ait hareketten ibaret olduğunu, cisimlerin zerrelerden meydana geldiğini ileri sürüp ilk atomdan söz etti.

Astronomi alanında en tanınmış Türk alimleri; El-Buruni, Ebu Maşer Belhi, Ahmet Bin Kasir Uluğ bey, Osmanlı Türklerinden de Ali Kuşçu’dur.

Meşhur İslam alimlerinden El-Battani (929) büyük bir İslam alimiydi. El Battani kimdir? Belki bazılarınız bu ismi işitmişsinizdir. Hâlbuki Batlamyos (Ptaleme) nerede, El-Battani nerede? Bakın bunların arasındaki farkı size açıklayayım. El Battani kendinden önceki Mısırlı alim Batlamyos’un kitaplarının hepsini inceliyor. Batlamyas’ın seneyi 260 gün zannettiğini görüyor. El Battani Batlamyasın bu düşüncesinde yanıldığını bir seninin 365 gün 5 saat 46 dakika 22 saniye olduğunu söylüyorlar. Şu görmüş olduğunuz rakam bugün en hassas ölçü aletleriyle yapılmış olan ölçüye nazaran sadece 2 dakika ve 24 saniye kadar farklı bir miktardır. El Battani senenin uzunluğunu bu kadar hassas bir şekilde ölçüp ortaya koymuştur. Peki, bir seneyi 260 gün zannetmenin durumu nedir?  Devamı yarın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.