güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

BAZI KANUNLAR NİYE UYGULAMA BULMAZ YAHUT UYGULANMASI NİYE TAKİP EDİLMEZ

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:48

Değerli Okurlarım,

Ülkemizde yıllardır meclisimizden bir takım kanunlar çıkarılır. Bir kısmı çok az uygulama bulurken bir kısmı adeta uygulama bulamaz. Kanun kağıt üzerinde yazılı kalmaya mahkum edilir. Bunlar pek çok konuda araştırılıp görülebilecek konumda olmasına karşılık biz detayına sadece belirli kişi ve kişileri ilgilendirebilecek kanunları değil de daha ziyade toplumun tümüne yönelik olduğu halde uygulama bulamayan yahut uygulanması kişisel ihbarlara, şikayetlere bağlı kalan kanunlara değinmek istemekteyiz. Bu tür uygulama bulamayan uygulama zorluklarıyla karşılaşılan kanunların başında sigara ile ilgili belirli yerlerde içilmesini yasaklayan kanun gelmektedir düşüncesindeyim. Bu kanun hepimizin bildiği gibi kapalı yerlerde daha doğrusu dükkanlarda, kahvehaneler de, hastahanelerde, lokantalarda kısacası kapalı mekanlarda sigara içilmesine izin vermeyen, içildiğinde sigara içeni ve sigara içilmesine izin, imkan ve olanak verenleri para cezasına tabi tutan bir kanun olduğunu hepimiz bilmekteyiz.

Gel gör ki bu kanun doğuştan uygulanması zor bir kanun durumunda çıkarılmıştır diye düşünmekteyim. Evet, kapalı mekanlarda sigara içilmesi yasaklanmıştır. Ancak bu kanunu ihlal edenleri kim cezalandıracaktır. İçilip içilmediğinin kontrolünü kim yapacaktır. Bu konuda zorluklar mevcuttur. Gerçi genellikle sigara konusundaki kontrollerin yapılmasını güvenlik kuvvetleri ve makamları gerçekleştirmektedir. Ancak vatandaş gördüğü ihlalleri kime hangi makamlara ihbar ederek bu kanun ihlallerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilecektir.

Burasında tam bir açıklık mevcut olmadığından zaten vatandaşımızın kanun ihlallerinde yapılan ihlal direkt olarak şahsına zarar getirmediği sürece ihbarda bulunmadığı düşünülürse sigara içilmesi konusundaki yasakların yani kapalı mekanlarda sigara içilmesi olayının takip edilmesi ve uygulaması biraz gevşek bir uygulama seyri göstermektedir. Gerçi vatandaşa telefon yoluyla bazı ihbar imkanları verilmiş, yanlış hatırlamıyorsak 184 nolu hatta ihbar etme imkanı ve tavsiyesi arz edilmişse de bu ihbarda ne gibi bir takibat yolu ve sisteminin uygulandığını bilememekteyiz.

Bu belirsizlikler nedeniyle olsa gerektir ki bazı kapalı mekan işleten işletmeciler mekanlarında sigara içilmesine izin ve olanak verirken bazıları bu kanuna uymakta, uyanlar bu kanuna uymak nedeniyle uymayanların haksız rekabeti nedeniyle müşteri kaybına uğraşmaktadırlar. Bu haksızlığın ortadan kalkabilmesi için kapalı mekanlarda sigara içilmesinin uygulanıp uygulanmamasının ya belediye zabıta kuvvetlerinin veyahut emniyet kuvvetlerinin hatta belkide inzibat ve emniyet kuvvetlerinin birlikte yapacakları ani kontrollerle denetlenmesinin, yapılmasının kanunun uygulanabilirliğini daha gerçekçi olmasını sağlayacağını düşünmekteyim.

Yine bence meclisten çıkarılıp uygulanmaya konulmuş ama gerçekte uygulanmayan yada az uygulama bulan bir kanun olarak içki satışlarıyla ilgili kanundan söz edebiliriz. Çünkü çıkarılan bu kanun uyarınca reşit olmayan kişilere ve çocuklara içki satışı yapılamayacağı gibi gece içki içilen mekanlar dışında hiçbir kimseye de içki satışı yapılmayacaktır. Ama gel gör ki bu kanun da doğru dürüst uygulanmamakta, ihtiva ettiği yasak sürekli delindiği gibi delenler de takip edilip gerekli cezalandırmaya tabii tutulmamaktadır. İçki satan bakkallar, büfeler yer yer çocuklara da satış yaptığı gibi özellikle büfeler saat 22:00'dan sonra bazıları özellikle sabaha kadar açık kalarak içki satışlarını devam ettirebilmektedirler. Bu ülkenin başta büyük şehirler olmak üzere her yerinde haliyle Bandırmamızda da gerçekleştirilmekte özellikle bu durumu takip etmesi gereken emniyet kuvvetlerimizin denetim ve kontrollerine uğramadan şehrimizdeki büfeler veya bakkal mı büfe mi belli olmayan büfe adını taşıyan yerlerde gerçekleştirilebilmektedirler. Hakikaten şunu da merak etmekteyim. Bakkalla büfe arasında ne fark vardır? Bildiğim kadarıyla bakkal temel gıda maddelerini tüp gaz gibi malzemeyi satabilirken, büfelerin bunları satamaması gerekir. Ama gel gör ki şehrimizdeki bazı büfeler bırakın tüp gaz satmayı kömür satmayı bile denemekte hatta büfelerinin önüne park ettikleri kiralık otolarla oto kiralama işlemlerini bile yapabilmektedirler. Gerçi bu oto kiralama işi sadece büfe sahiplerince değil mobilyacılarca, kahvecilerce bile sürdürülmekte ne hikmetse bu bir kaç işi bir kişi tarafından yapılması maliye teşkilatı tarafından takip ve kontrol edilmemektedir. İşin bu yönü bir tarafa gece yapılan içki satışlarının kontrol edilmemesi, takip edilip cezalandırılmaması şöyle dursun büfelerin önüne masaları konulup gece geç saatlere kadar kadınlı erkekli içki içme olayları bile gerçekleşmekte, şehrin güvenlik kuvvetlerinin bunlarla ilgili hiçbir faaliyeti görülmediğinden emniyet kuvvetlerinin bu tür uygulamalardan haberi bile olmamaktadır düşüncesindeyim. Kanaatimce bu kanunun da uygulanabilirliği vatandaş ihbarına bırakıldığından bu kanun da kağıt üzerinde kalmaya mevcudiyetine rağmen uygulama bulmayan yahut çok az uygulama bulabilen bir kanun olmaya mahkumdur.

Son olarak pazarlarda esnafın bağırarak yüksek sesle müşteri toplamaya yönelik sesler çıkarmasını yasaklayan bir kanunumuz da mevcuttur diyebilirim düşüncesindeyim. Gel gör ki bu kanunun da uygulama bulmadığını şehrimizdeki pazarlardaki haykırışlardan, nağralardan,bağırış çağırışlardan görmemiz pekala mümkündür. Bütün pazar yerleri özellikle pazartesi pazarı meskun sahanın göbeğinde kurulduğundan sabahın ilk saatlerinden başlayarak pazarın dağıldığı geç saatlere varıncaya kadar pazarcı esnafının avaz avaz bağırışlarına sahne olmakta, bu kanunun varlığına rağmen hiçbir kurum bu yönden pazarcı esnafını bir denetim ve kontrole tabi tutmamaktadır. Kanaatimce bu takibi yapması gereken belediye zabıtları vasıtasıyla gerçekleştireceği bir takiple mevcudiyetliğinden bahsettiğim bu yasal uygulamayı bir türlü uygulanabilir hale getirememektedir.

İnsan kendi kendine sormadan edemiyor, çıkarılan kanunlar uygulanmayacaksa bu kanunları çıkarmanın amaç ve anlamı nedir? Yahutta kanunu çıkaranların iyi niyetlerine rağmen bu çıkan kanunları uygulamaya yetkili ve görevli kişi ve makamlar neden bu kanunların amacına uygun uygulanmasını gerçekleştirmek için gerekli takip ve kontrollerini yapmazlar. Yetkilerini kullanmaktan sarfı nazar edip bu kanunların uygulanmasının vatandaş ihbarına bırakırlar. Kendileri görevli ve yetkiliyken bu kanunun uygulanmayışını cezalandırmaktan korkarken neden vatandaşın korkmadan ihbarını beklemektedirler.

Sonuç olarak şunu sormak isterim BAZI KANUNLAR NİYE UYGULAMA BULMAZ YAHUT UYGULANMASI NİYE TAKİP EDİLMEZ.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.