güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Bandırma Olarak Çanakkale Savaşlarına ve Şehitlerine Bakışımızdaki Eksiklikler

Yazının Giriş Tarihi: 18.03.2021 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.03.2021 00:02

Onlara ilaveten Cumhuriyet döneminde 1944 Trak faciası denilen deniz kazasında şehit düşen 23 denizcimizde aynı mezarlığa defnedilmişlerdir. Bütün bu şehitler bu mezarlıkta bir Çanakkale şehitliği veya biraz daha geniş mahiyette Çanakkale ve Trak şehitleri şehitliği adıyla bir şehitlik düzenlenmesini gerektiren bir sebep değil de nedir?

Kaldı ki Bandırma’mızın da Çanakkale savaşlarına gönderdiği 380 küsur evladının şehit olduğu bunların isimlerinin bilindiği düşünülürse tüm bu şehitler adına Bandırma’nın, Bandırma’lının Bandırmalı siyasilerin mülkü yerel yöneticilerin bu şehitler mezarlığı veya şehitliği düzenlemeye yönelmesi ve bunu gerçekleştirmesi konusunda çalışmalara girişmesini gerektiren bir durum değildir de nedir? Bunun yanında 106. Yılına ulaştığımız Çanakkale Deniz Zaferinin kutlamalarının gerçekleştirildiği şehitlerinin anıldığı bu önemli günde bu şehitlere karşı görevlerindeki ihmalde, gecikmedeki durumunu kendi kendilerine izaha yönelmelidirler. Bursa ve Balıkesir’in ve onların yanında pek çok vilayetin halkının 106. Yıl dönümü münasebetiyle şehitlere saygılarını sunmak için Çanakkale’ye şehitliklere aktığı bu sırada Bandırmalı Bandırma’daki bu şehitlerinin sahipsiz bırakılışını hem çevreye hem kendilerine nasıl izah edileceğini düşünmelidir. Bence bununla da kalınmamalı, Bandırma derhal harekete geçmelidir ve burada bir Çanakkale ve Trak şehitleri anıtı düzenleyip hiç değilse 107. Yıl kutlamalarını burada gerçekleştirerek kendi kabahatlerini gidermenin şehitlere sahip çıkmanın huzuru içinde 107. Yıl dönümünü burada kutlayıp Çanakkale şehitlerini burada anmayı gerçekleştirmeyi başarmalıdır. Ama bugün kutlanacak olan 106. Yıldönümünde Bandırmalı sözünü ettiğim sebeplerle Çanakkale savaşlarının ve deniz zaferinin 106. Yıl kutlamasına, şehitlerinin anılmasına layık olup olmadığını kendine sormalıdır. Daha kestirme bir şekilde söylemek gerekirse Bandırmalı 18 Mart’ta Çanakkale şehitlerini gereği gibi anmayı başarabiliyor mu? Diye kendine sormalıdır.

Bütün bunlardan sonra şunu eklemek isterim ki Bandırma ve Bandırmalı olarak bizler başta yöneticilerimiz olmak üzere Çanakkale zaferlerini kazanan atalarımızla bu savaşlarda verdiğimiz asker ve sivil şehitlerimizle yeteri kadar ilgilenmeyen bir yerleşim yeri durumunu arz etmekteyiz. Bağrımızda bu savaşın şehitleri yattığı halde bu savaşın geçtiği dönemde bu savaşta düşman karşısında yer alan 5. Ordumuzun yönetim merkezi kentimiz olduğu halde kent olarak ve çevresindeki köyleriyle birlikte adları bilinen 400 e yakın adları bilinen hemşerimizi şehit vermemize rağmen ne yazık ki kentimizde Çanakkale şehitleriyle ilgili ne bir şehitlik ne bir Çanakkale şehitleri anıtı yapmamışız yapma girişiminde dahi bulunmamışızdır. Bugünkü Bandırma ilkokulu 5. Ordunun yani bu savaşı yapan ordumuzun karargah merkezi olmasına karşılık hiçbir zaman o günlerin hatırasını yansıtır bir statüye bir görünüme sokulmamış müzeleştirilmemiştir. Bütün bunlardan sonra kanaatimce rahatlıkla yıllardır hala bitirilmemiş durumuyla Ayyıldız tepedeki kurtuluş anıtına buradaki kitabede yazılı bulunan bandırmanın kurtuluş şehitlerine ve bandırmayı yakından ilgilendiren basın şehitlerine Trak vapuru şehitlerine bandırmalı hemşerilerimizden terör olay ve operasyonlarında hayatını kaybeden şehitlerimize nasıl değer vermeyip onlar adına doğru dürüst anıtlar ve şehitlikler oluşturamadıysak aradan geçen yüz küsür seneye rağmen Çanakkale şehitlerimize de bir şehitlik ve anıt yapamamış olmamızı bandırma ve Bandırmalımızın Çanakkale şehitlerimize bir vefasızlığı bir ilgisizliği bir önem vermeyişi sayabiliriz düşüncesindeyim. Yıllardır bandırmalı yöneticilerimiz nezdinde bu eksikliklerimizi dile getirip bugünkü halkın eski mezarlık dediği geçmişte şehitler mezarlığı adı ile anılan sahada Çanakkale şehitlerini ve Trak şehitlerini kapsayacak şekilde temsili bir şehitlik ve anıt yapılmasını dile getirmiş hatırlatmış olmama karşılık bu konuda herhangi bir girişim söz konusu olmamıştır. Gerek ilerici gerek İslamcı gerek liberal gerekse farklı görüşlere mensup hiçbir partinin temsilcilerinin veya kentimizdeki yöneticilerinin bu konuda herhangi bir çalışma ve girişimi nedense olmamıştır. Bence bu durum halkımızın tarihine geçmişine şehitlerine gereken önemi vermeyip siyasilerine bu konuda hatırlatmalar baskılar yapmaması bu durumun sebebidir. Bundan yaklaşık 106 sene önce gerçekleşen 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi başta Türk denizcileri ve topçuları olmak üzere ordumuz bireylerine ve halkımıza kutlu olsun. Bu savaşta şehit düşen bu savaşı takip eden kara savaşlarında şehit düşen Çanakkale cephesi savaşlarından gazi çıkıp bugün toprak olmuş Türk askerlerine başta Mustafa Kemal olmak üzere onlara komuta etmiş yönetmiş kumandan ve subaylarına tanrıdan rahmet diliyorum. Hepsinin ruhları şad olsun.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.