güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

ATATÜRKÜN EĞİTİM HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİNİ KENDİ SÖZLERİNDEN DEĞERLENDİRELİM

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:46

Korona virüsü hastalığı bir başka tabirle kovit 19 hastalığı eğitim sistemimizi ve okullarımızın düzenini pek çok sorunlarla karşı karşıya getirmiş. Bu sorunların içinden çıkılması için devletimize daha doğrusu milli eğitim bakanlığımıza önemli görevler yüklerken halkımıza yani velilerimize ve öğrencilerimize de dikkat etmeleri gereken görevler ve faaliyetlerde ortaya koymuştur. Şüphesiz devletimiz bu sorunları bu zorlukları aşmak çözmek için elinden geleni yapacaktır, yapmaktadır. Ancak devletimizin bu sorunları eğitim camiamızın bu sorunları aşarken, halletmeye çalışırken kendilerine rehber olabilecek kaidelere ihtiyaçları vardır. Bu konuda devletimize milletimize eğitim camiamıza en iyi talimat en iyi kaideler devletimizin banisi Mustafa kemal Atatürk’ün yaşamı süresince eğitim konusunda yapmış olduğu konuşmalarda tavsiyelerde aranmalıdır düşüncesindeyim. Bu nedenledir ki Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim konusundaki söylemiş olduğu sözleri kendi ağzından çıktığı şekliyle aktarmak eğitim camiamız ve milletimiz için rehber olabilecek bu sözleri okuyucularımıza sunmanın yerinde olacağı düşüncesindeyim. Atatürk’ün sözlerini bugünkü Türkçeye çevirmeden vermemin amacı sözlerinin farklı yorumlara uğratılmaması nedeniyledir. Bu şekilde vermenin bir diğer amacı da okuyucularımızın bu sözleri anlayabilmek için sözlük kullanarak irdelemeleri sırasında kelime dağarcıklarının genişlemesine katkıda bulunmaktır. Umarım bu amaçlarım gerçekleşir umarım gazi Mustafa Kemal Atatürk eğitim sorunlarımızın çözülmesinde de bu sözleri sayesinde bir ışık bir aydınlatıcı olur eğitim sahasında da önderliği ulusumuza faydalı olur. Mustafa kemal Atatürk’ün eğitim hakkındaki sözleri şüphesiz verdiğimiz kadarıyla kısıtlı değildir. Bu konuda daha pek çok sözü ve kelimesi mevcuttur. Dar kapsamlı bir araştırmayla kaynaklara baktığımızda eğitim hakkındaki Türk eğitimi hakkındaki şu sözleriyle karşılaşırız

 “Bir millet irfan ordusuna sahip olmadıkça, muharebe meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak irfan ordusuna bağlıdır.

Öğretmenler her fırsattan yararlanarak halka koşmalı, halk ile beraber olmalı ve halk, öğretmenin çocuğa yalnız alfabe okutan bir varlıktan ibaret olmayacağını anlamalıdır.

Öğretmenler! Yeni nesli, cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcileri, sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin maharetiniz ve fedakârlığınız derecesiyle orantılı bulunacaktır. Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli koruyucular ister! Yeni nesli, bu özellik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir… Sizin başarınız, Cumhuriyetin başarısı olacaktır.

Geleceğin güvencesi sağlam temellere dayalı bir eğitime, eğitim ise öğretmene dayalıdır.

Milli Eğitim programımızın, Milli Eğitim siyasetimizin temel taşı, cahilliğin yok edilmesidir. Cahillik yok edilmedikçe, yerimizdeyiz…

Milli Eğitim’in gayesi yalnız hükümete memur yetiştirmek değil, daha çok memlekete ahlâklı, karakterli, cumhuriyetçi, inkılâpçı, olumlu, atılgan, başladığı işleri başarabilecek kabiliyette, dürüst, düşünceli, iradeli, hayatta rastlayacağı engelleri aşmaya kudretli, karakter sahibi genç yetiştirmektir. Bunun için de öğretim programları ve sistemleri ona göre düzenlenmelidir.

En önemli ve verimli vazifelerimiz milli eğitim işleridir. Milli eğitim işlerinde kesinlikle zafere ulaşmak lazımdır. Bir milletin gerçek kurtuluşu ancak bu şekilde olur.

Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.

Milli eğitimde süratle yüksek bir seviyeye çıkacak olan bir milletin, hayat mücadelesinde maddi ve manevi bütün kudretlerinin artacağı muhakkaktır.

Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder.

Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden yoksun bir millet henüz millet adını almak kabiliyetini kazanmamıştır. Ona basit bir kitle denir, millet denemez. Bir kitle millet olabilmek için mutlaka eğiticilere, öğretmenlere muhtaçtır.

Milli eğitim ışığının memleketin en derin köşelerine kadar ulaşmasına, yayılmasına özellikle dikkat ediyoruz.

Okul genç beyinlere; insanlığa hürmeti, millet ve memleket sevgisini, şerefi, bağımsızlığı öğretir. Bağımsızlık tehlikeye düştüğü zaman onu kurtarmak için takip edilecek en uygun, en güvenli yolu öğretir. Memleket ve milleti kurtarmaya çalışanların aynı zamanda mesleklerinde birer namuslu uzman ve birer bilgin olmaları lazımdır. Bunu sağlayan okuldur.

En büyük savaş, cahilliğe karşı yapılan savaştır.

Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden yoksun bir millet henüz millet adını almak kabiliyetini kazanmamıştır. Ona basit bir kitle denir, millet denemez. Bir kitle millet olabilmek için mutlaka eğiticilere, öğretmenlere muhtaçtır.

Yeni nesil, en büyük Cumhuriyetçilik dersini bugünkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır. Devamı yarın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.