güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

ATATÜRK’ÜN EĞİTİM HAKKINDAKİ SÖZLERİNİ HATIRLAYALIM

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:48

ATATÜRK’ÜN EĞİTİM HAKKINDAKİ SÖZLERİNİ HATIRLAYALIM

Değerli Okurlarım,

Eylül ayının 10’unda anaokulları, 1., 5. Ve 9.sınıflar için alıştırma ve uygulama mahiyetinde başlatılan eğitim dönemiyle bir oranda 2018-2019 eğitim yılı başlamış durumdadır. Gerçi tüm okulların eğitime başlaması eylül ayının 17 sinde olacaksa da eğitim döneminin başlaması nedeniyle bütün gözler eğitim sistemimize, okullarımıza, öğretmenlerimize ve öğrencilerimize daha doğrusu öğretim teşkilatımıza çevrilmiştir. Öğretim teşkilatımız ve sistemimizde yapılan bazı yenilikler ve değişiklikler bu öğretim yılında gerçekleşecek, öğretim teşkilatımız ve sistemimiz temellerini Ulu Önderimiz Atatürk’ün gerçekleştirdiği sisteme göre bir takım yeni değişikliklerle uygulama bulacaktır. Bu değişikliklerle ortaya konulacak yeni eğitim teşkilat ve sisteminin Atatürk'ün oluşturduğu ve sürmesini istediği eğitim ve teşkilat ve sisteminden ne kadar uzaklaştığını ne kadar uzaklaştırıldığını anlayabilmenin en iyi ölçeğinin Atatürk'ün sözleri olduğunu düşünmekteyim. Bu amaçladır ki Atatürk'ün eğitim ile ilgili sözlerini peş peşe sizlere aktarmakta, önümüzdeki öğretim yılında izleyeceğimiz veya izleyeceğimiz eğitim teşkilat ve sisteminin bu sözlere ne kadar uyduğunun taktirini sizlere bırakmaktayım. Atatürk'ümüzün eğitim ile ilgili sözleri şunlardır:

“*Bir millet irfan ordusuna sahip olmadıkça, muharebe meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak irfan ordusuna bağlıdır.

*Öğretmenler her fırsattan yararlanarak halka koşmalı, halk ile beraber olmalı ve halk, öğretmenin çocuğa yalnız alfabe okutan bir varlıktan ibaret olmayacağını anlamalıdır.

*Öğretmenler! Yeni nesli, cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcileri, sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin maharetiniz ve fedakârlığınız derecesiyle orantılı bulunacaktır. Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli koruyucular ister! Yeni nesli, bu özellik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir… Sizin başarınız, Cumhuriyetin başarısı olacaktır.

*Geleceğin güvencesi sağlam temellere dayalı bir eğitime, eğitim ise öğretmene dayalıdır.

*Milli Eğitim programımızın, Milli Eğitim siyasetimizin temel taşı, cahilliğin yok edilmesidir. Cahillik yok edilmedikçe, yerimizdeyiz…

*Milli Eğitim’in gayesi yalnız hükümete memur yetiştirmek değil, daha çok memlekete ahlâklı, karakterli, cumhuriyetçi, inkılâpçı, olumlu, atılgan, başladığı işleri başarabilecek kabiliyette, dürüst, düşünceli, iradeli, hayatta rastlayacağı engelleri aşmaya kudretli, karakter sahibi genç yetiştirmektir. Bunun için de öğretim programları ve sistemleri ona göre düzenlenmelidir.

*En önemli ve verimli vazifelerimiz milli eğitim işleridir. Milli eğitim işlerinde kesinlikle zafere ulaşmak lazımdır. Bir milletin gerçek kurtuluşu ancak bu şekilde olur.

*Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.

*Milli eğitimde süratle yüksek bir seviyeye çıkacak olan bir milletin, hayat mücadelesinde maddi ve manevi bütün kudretlerinin artacağı muhakkaktır.

*Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder.

*Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden yoksun bir millet henüz millet adını almak kabiliyetini kazanmamıştır. Ona basit bir kitle denir, millet denemez. Bir kitle millet olabilmek için mutlaka eğiticilere, öğretmenlere muhtaçtır.

*Milli eğitim ışığının memleketin en derin köşelerine kadar ulaşmasına, yayılmasına özellikle dikkat ediyoruz.

*Okul genç beyinlere; insanlığa hürmeti, millet ve memleket sevgisini, şerefi, bağımsızlığı öğretir. Bağımsızlık tehlikeye düştüğü zaman onu kurtarmak için takip edilecek en uygun, en güvenli yolu öğretir. Memleket ve milleti kurtarmaya çalışanların aynı zamanda mesleklerinde birer namuslu uzman ve birer bilgin olmaları lazımdır. Bunu sağlayan okuldur.

*En büyük savaş, cahilliğe karşı yapılan savaştır.

*Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden yoksun bir millet henüz millet adını almak kabiliyetini kazanmamıştır. Ona basit bir kitle denir, millet denemez. Bir kitle millet olabilmek için mutlaka eğiticilere, öğretmenlere muhtaçtır.

*Yeni nesil, en büyük Cumhuriyetçilik dersini bugünkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır.

*Şimdiye kadar uygulanan eğitim ve öğretim yöntemlerinin milletimizin geri kalmasında en önemli etken olduğu kanısındayım. Onun için bir milli eğitim programından söz ederken, eski devrin boş inançlarından ve yaratılışımızla hiç ilgisi olmayan yabancı fikirlerden, doğudan ve batıdan gelebilen bütün   etkilerden tamamen uzak, milli karakterimiz ve milli tarihimizle uyumlu bir kültür kastediyorum. Çünkü milli dehamızın gelişmesi ancak böyle bir kültür ile sağlanabilir.

*Eğer Cumhurbaşkanı olmasam, Eğitim Bakanlığı’nı almak isterdim.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.