güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Atatürk’ün Bandırma’ya Gelişi Gerçek Tarihinde Mi Kutlanıyor?

Yazının Giriş Tarihi: 08.10.2021 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.10.2021 00:03

Bandırma’nın, Bandırmalının Cumhuriyet tarihi açısından kendince değer verip kutladığı önemli tarihlerden birisi 8 Ekim tarihidir. Bandırmalı bu tarihi başlatanların getirdiği ölçüler kıstasında amaçsız olarak kutlamayı gerçekleştirmektedir düşüncesindeyim. Bu tarihin kutlanmasının sebebi yapılan açıklamalara göre Mustafa Kemal’in Bandırma’ya ilk ziyaretini yapıp ayak basmış olduğu tarihi kutlamaktır. Gel gör ki bu tarihin Mustafa Kemal’in Bandırma’ya ilk ayak basış, ilk ziyaret ediş tarihi olduğu noktasında tereddüt yaratan durumlar vardır. Bu noktadaki görüşlerimi defalarca köşemdeki yazılarımla, televizyondaki programlarımla dile getirdiğimden burada detaylı olarak tekrar izah etmek istememekteyim.

Ancak verilen bu tarih ülkedeki Takvim İnkılâplarının seyrine uygun bir ifade sergilememektedir. Kaldı ki bu tespiti yapan araştırma ve tespit komisyonun da tarihçilerden ve takvim bilimcilerden noksan kurulmuş bir komisyon, bir heyettir. Çoğu mahalli gazete yazarlarından oluşan bu komisyonun tespiti ne derece sarihtir? Bunlar bir yana başta yerel yöneticilerimiz olmak üzere Bandırmamız bu tarihi kutlama seremonisinde bile gerçeklere yer vermemekte ben yaptım oldu gibisinden bir kutlama sergilemektedir.

 Mustafa Kemal’in kentimize gelişinin şeklini seremoni olarak tam şekliyle sergilemekten uzak olan kutlama seremonisi zaten Mustafa Kemal’in kentimizden ayrılışının hiçbir zaman sembolize etmemelidir. Yunus Torpidosu eşliğinde Ertuğrul Yatı ile gelen Mustafa Kemal’in gelişi ve rıhtıma çıkışı hiçbir zaman gerçeğine benzemek bir yana gerçeğini bile andırmayan seremonilerle canlandırılmakta, bu seremoniyi canlandırmak için ne askeri deniz makamlarından bu konuda yardım istenip alınmakta hatta bu konu da teşebbüs bile gösterilmemektedir.

Mustafa Kemal’i temsil eden bayrak Kaymakama teslim edilip onun uhdesinde bırakırken hiç kimse bayrağı ayrılış yolu ve sistemi uyarınca kentimizden kalkan bir trenle Balıkesir’e ulaştırmayı bırakın gerçekleştirmeyi düşünmez bile. Kaymakamlığımız böyle bir uygulama için başta Balıkesir Valiliği olmak üzere gereken yerlerde temas ve işbirliğini acaba neden sağlamaz? Aslında bu ziyaret Balıkesir ziyaretlerinin birinin parçası olmasına rağmen neden bu konuda ilçemiz ve vilayet arasında bir çalışma birliği görülmez? Kaldı ki ilçemizin 8 Ekim tarihini iş olsun diye kutladığının bir işareti de Mustafa Kemal’in ilçemize yaptığı diğer ziyaret tarihlerinin kutlama dışı bırakılmasıdır. Üstelik yerel yönetimimiz her konu her kutlamayla yakından ilgilenip detaylı etkinlikler sergiler, konferans ve seminerler düzenlerken nedense bu ziyaret konusunda bu tür faaliyetlere hiç girişmemektedir.

Mesela camiler ve din görevlileri haftası etkinlikleri dâhilinde resim sergisi açılmasına ön ayak olunurken belediyemiz acaba Mustafa Kemal’in bu gezisi dolayısıyla neden Mustafa Kemal’in ilçemize yaptığı bu ilk gezi veya diğer gezi sırasında çekilmiş fotoğraflarını derleyip düzenlediği fotoğraflardan bir fotoğraf sergisi açmaz? Aslında Belediyemiz halkla ilişkiler yahut basın bürosu yapacağı çağrıyla halkın veya kişilerin elinde bulunabilecek bu gezilerle ilgili fotoğrafları derleyip tarihçilerle birlikte değerlendirerek kitaplaştırması, belgeleştirmesi de yapılması gereken bir faaliyettir düşüncesindeyim.

Atatürk’ün kurduğu bir parti olmakla öğünen bir partinin Belediye Başkanı ve yönetimi olan ilçemiz Belediye Başkanı ve yönetiminden bu tür çalışmaları beklemek hakkımızdır diye düşünmekteyim.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.