güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Amasya Genelgesi (Tamimi) Hakkında Hatırlamalar

Yazının Giriş Tarihi: 28.06.2021 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.06.2021 00:06

Amasya genelgesi dediğimiz hatta bazı tarihlerde eski tarifle Amasya Tamimi dediğimiz çoğunlukla Cumhuriyet tarihçileri tarafından detaylı olarak incelenmek değerlendirilmek durumu bir tarafa bırakılarak Kurtuluş Savaşı olayları içerisinde kısa bir değerlendirmeyle geçiştirilen bir olgu olarak karşımıza çıkan Amasya Tamimi aslında kurtuluş harbi açısından oldukça önemli bir icraat, önemli bir oluşumdur.

Çünkü nasıl Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919 da samsuna ayak basması Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından kurtuluş savaşı tarihi açısından önemli bir adımsa önemli bir başlangıç ve kurtuluş savaşının teorik olarak temsili olarak başlangıcıysa Mustafa Kemal’in samsundan Amasya’ya geçip 22 Haziran tarihinde Anadolu’daki önemli askeri komuta makamlarına ve sivil yöneticilerine hitaben yayınladığı Amasya Tamimi de Anadolu’daki Türk yöneticilerini Türk askeri komuta sahiplerini dolayısıyla Türk milletini kurtuluş için gerçekleştirilecek topyekun bir savaşa çağırmak ve bu savaşın gerçekleşebilmesi için nelerin acilen yapılmasını bildirdiği önemli bir harp davetidir.

Daha açık söylemek gerekirse Amasya Tamimi dediğimiz Mustafa Kemalin yayınlayıp Anadolu’da önemli merkezlere gönderdiği bu yazılı metinler üzerine Anadolu halkının yani Türk milletinin harekete geçip bu metinde yazılı olanları gerçekleştirmesi üzerine Erzurum ve Sivas kongreleri gerçekleşmiş bu ulusal kongreler üzerine oluşturulup teşkilatlandırılan Kuvayi Milliye hareketleri ve Kuvayi Milliye ruhu kurtuluş harbini gerçekleştirip bugünkü Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortaya çıkaran sonuçlar gerçekleştirilebilmiştir. Daha kısaca söylemek gerekirse bugünkü devletimizin temellerinin atılmasını sağlayan ilk yazılı belge Amasya Tamimidir.

Bu yüzden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olan bizler kurtuluş harbini gerçekleştirip bize bağımsız demokrasiyle yönetilen tarihte Türk milletinin demokrasiyle yönetilen ilk ulusal devletini ilk parlamenter rejimle laik sistemle yönetilen devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ni layıkıyla anlayabilmek tanıyıp değerlendirebilmek için yapacağımız çalışmaları Amasya Tamimini tanımak önemini kavramakla başlatmalı ve gerçekleştirmeliyiz düşüncesindeyim. Bunu yapmak için ansiklopedik kaynaklara baktığımızda kısaca şu tür bir sınıflama ve anlatımla verilen bilgilerle karşılaşabiliriz:

Kurtuluş Savaşı’na giden yolda en önemli süreçlerden biri de Amasya görüşmeleri ve sonrasında yayımlanan Amasya Genelgesi’dir. Bu nedenle de, okullardaki tarih eğitimlerinde üzerinde durulan konuların başında tarihi Amasya Genelgesi önemi ve Amasya Genelgesi maddeleri yer almaktadır. Peki, Amasya genelgesi ne zaman yayımlandı ve görüşmeler ne zaman sona erdi? Bu başlık altında, Amasya Genelgesi kararları ve maddeleri detaylı olarak yer almaktadır.

Amasya Genelgesi'nin önemi, eğitim alanındaki bilgilerini daha da ileriye taşımak isteyen öğrenciler ve vatandaşlar tarafından zaman zaman araştırılıyor. Amasya genelgesi kararları, Kurtuluş Savaşına giden yolda önemli mesafe taşlarından biri olarak kabul edilir. Peki, Amasya Genelgesi'nin önemi nedir ve Amasya Genelgesi maddeleri içerisinde ne gibi karar ve bilgiler yer almaktadır? Aşağıda, Amasya Genelgesi hakkında bilgiler ve önemi ile ilgili detaylar sıralanmıştır.

Amasya Genelgesi Tarihi ve Önemi

Mustafa Kemal 12 Haziran 1919'da arkadaşlarıyla birlikte Amasya'ya geldi ve meslektaşları Ali Fuad Paşa (20. kolordu komutanı), Refet Bey (3. kolordu komutanı) ve Rauf Bey (eski Osmanlı Deniz Bakanı) ile bir bildiri hazırladı. .

•Kazım Karabekir Paşa (15. kolordu komutanı) ve Mersinli Cemal Paşa (2. ordu müfettişi) da onaylarını gönderdi.

• Amasya Genelgesi olarak adlandırılan bu bildiri, örgütlü ve birleşik bir direniş yolunda atılan ilk ciddi adımdır. Devam edecek…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.