güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Akbaş Baskını Kahramanı ve Anzavurcuların Kurbanı Kaymakam Hamdi Bey

Yazının Giriş Tarihi: 27.09.2021 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.09.2021 00:06

Bu konudaki eserlerde Hamdi Bey'in tutuklandığı sırada içinde bulunduğu binada başka tanıtılmıştır. İsmail Aydın Hoşgör'e göre tutuklanma köy odasında, Orhan İlkkurşun'a göre camide, Genel Kurmay Bakanlığı Harp Tarihi dairesinin yayınladığı Türk İstiklal Harbi'ne göre okul binasında yapılmıştır.

Fakat bütün eserler Hamdi Bey'in İnova köyünde yakalandığı, konusunda birleşmektedirler. Biga ile Yenice arasında Aşağı İnova ve Yukarı İnova olmak üzere iki İnova köyü vardır. Hamdi Bey Yukarı İnova köyünde yakalanmıştır.

Hamdi Bey İnova köyünde Gâvur İmam'ın çete reislerinden Hacıoğlu tarafından yakalanır. Bin bir işkence ile Biga'ya getirilirken Kırkgeçit denilen yerde Hacıoğlu tarafından öldürülmüştür. Hamdi Bey'in önce söylediği şu sözler çok dikkat çekicidir. "Kuvayı Milliye yalnız ben değilim. Kuvayı Milliye bütün milletindir. O ölmeyecektir." Hamdi Bey'in cesedi bir araba ile ilçeye getirilerek çarşı ve sokak aralarında ayaklarından ipler takılarak sürüklenir ve teşhir edilir. ( 17 Şubat 1920)

Hamdi Bey'in cesedi beş gün sokak ortasında kalmıştır. Korkudan kimse sahip çıkamamıştır. Ancak Bandırma'ya giden bazı kişilerin şikâyeti üzerine 14. Kolordu Komutanı Yusuf İzzettin Paşa Biga'ya gelerek şehitleri eski mezarlığa gömdürmüştür.

Bu bilgi göstermektedir ki daha öldüğü andan başlayarak Hamdi Beyin yok kabul edilebilmesi için, unutturulabilmesi için bölge halkı üzerine belirli kesimlerce baskı kurulmaya çalışılmıştır. Öyle ki onu öldüren kitlelerin korkusu nedeniyle ona sahip çıkması gereken kitleler sahip çıkmaktan uzak durmuşlar ve ona sahip çıkamamışlardır. Öyle anlaşılmaktadır ki bugün de o zamanki baskıyı kuranların devamı mahiyetinde olanlar beklide devamı olan nesiller aynı baskıyı toplum üzerine bugünde dolaylı olarak gerçekleştirmek durumundadırlar. Öyle olmalıdır ki bu nedenle Hamdi Bey ve icraatları Güney Marmara’da bilhassa Balıkesir kesiminde bölgemizde dile getirilmemekte hatırasına izafeten herhangi bir anma programı gerçekleştirilememektedir.

Oysa Hamdi Bey yaşadığı dönemde kurtuluş harbi açısından Bandırma içinde Gönen içinde Manyas içinde hatta Balıkesir ve Susurluk bölgesi içinde önem arz etmiş önemli icraatlar gerçekleştirmiş bir şahsiyettir. Ne var ki Gönen kendi bağrından çıkan Anzavur şehitlerini anmadığı gibi Manyas kendi bağrında gerçekleşen tavşan tepe olayı şehitlerini anmadığı gibi Bandırma eski mezarlıkta yatan Çanakkale şehitlerini anmadığı gibi

Hamdi Beyi de anmamakta söz konusu şehitler gibi onu da belki yok kabul etmektedir. Umarım bu konuda yanılmaktayımdır. Bunu gelecek Şubat ayı içindeki ölüm yıldönümleri gözler önüne serecektir. Tanrı Hamdi Beye ve onun gibi vatan yolunda ölen tüm Kuvayımilliyecilere tüm şehitlere rahmet eylesin. Ruhları şad olsun. Umalım ki gelecek nesiller onlara sahip çıkmayı onları değerlendirmeyi ve anmayı hatırlayıp gerçekleştirebilsin.

Yukarıda da belirttiğim gibi kurtuluş harbi başlarında Kuvayımilliye tabirinin ortaya çıkışında faaliyetlerinin ve gerçekleştirdiği uygulamaların önemli rolü olan Hamdi Bey yukarıda da belirttiğim gibi Edremit, Bandırma, Manyas, Gönen ve Biga bölgelerinde çaba ve çalışmalar göstermiş önemli bir Kuvayımiliyecidir. Ne yazık ki bandırma kendi bünyesinde de faaliyetler gösteren kaymakam Hamdi beyi unutmuş görünmektedir. Bandırma yukarıda da belirttiğim gibi bu vatan uğrunda hayat kaybetmiş can vermiş şehitlerini unutmayı adet edinmiştir. Halkın bir kısmının eski mezarlık eskilerin şehitler mezarlığı dediği yerde gömülmüş Çanakkale şehitlerini, Trak şehitlerini de unutmuştur. Bandırmalı yöneticiler ve bandırma halkı onlar için ne bir anıt nede bir şehitlik düzenlemek zahmetinde bulunmamışlardır. Aynı şekilde cumhuriyet meydanında yatan kurtuluş şehitlerinin gömülü bulunduğu aslında bir şehitlik demek olan toplu mezara da orada kimlerin gömülü bulunduğunu belirten bir levha koymayarak yeni nesillerin orada kurtuluş şehitlerinin yattığından haberdar olmamasını sağlama gibi bir vefasızlığı da bandırmamız başarıyla sergilemektedir. Kanaatımca yerel yönetimimizin tarihi olaylarımızı şahsiyetlerimizi değerlendirip yerel yönetimimizi yönlendirecek gerçek tarihçi elemanlara ihtiyacı vardır. Bu sağlanırsa yerel tarihimizdeki pek çok yanlış tarihi uygulamalar ve uygulama eksiklikleri giderilecektir umudundayım. Bandırmamızın kurtuluş yıldönümünü yaşadığı bu günlerde güney Marmara’nın Kuva-yı milliye teşkilatının kuruluşunda önemli rolü olan Edremit kaymakamı Hamdi beyi bir kısmı kendi gibi bu uğurda hayatını kaybetmiş silah arkadaşlarını hürmet ve minnetle yad ediyor tanrıdan rahmet diliyoruz. Ruhlarınız şad olsun.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.