güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Açıklığa Kavuşturulamayan Bir Askeri Harekât (Sarıkamış Harekâtı)

Yazının Giriş Tarihi: 12.01.2021 00:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.01.2021 00:09

Bundan 106 yıl önce milletimizin yaklaşık 100 bin gencini soğuktan dondurarak şehit eden Sarıkamış Harekâtı cereyan etmiştir. 22 Aralık – 10 Ocak 1915 tarihleri arasında vaka bulan bu harekâtın Birinci Dünya Harbi içerisinde gerçekleşen bir icraat olduğunu söylemeye dahi gerek yoktur.

Bu harekât Çanakkale, Mısır cepheleri savaşları ile yakın ilgisi olan bir harekâttır. Bu harekât Çanakkale harekâtının diret sebeplerinden olurken Mısır ve Kanal harekâtıyla sebep olma yolunda yakın bağı olan bir harekâttır. Bazıları bu harekâtı Almanlar yaptırdı derken ve mantıklı olarak bunun doğruluğu söz konusu iken bazıları da bunu Enver Paşa ve İttihat ve Terakki kökenli olarak nakleder ve söylerler.

Bazıları bu harekâtı Türk dünyasını birleştirmek amaçlı gösterip tanıtırken bazıları da İslam dünyasını birleştirmek, esir İslamları kurtarmak amaçlı gösterir ve anlatırlar. Bu nedenle bu harekâtın tam manasıyla açıklamak zordur. Ancak son zamanlarda ülkemizde bu harekâtı İslam yolunda yapılmış bir hareket gösterme çabası artmıştır. Hatta ülkemizdeki eski rejim yanlıları şeriatçılar, Osmanlıcılar önceleri düşman gösterdikleri Enver Paşa’yı bile övme başlamışlar. Onu bu harekâtta suçsuz görmeye, göstermeye başlamışlardır. Bunu belki Enver Paşa’nın Osmanlı Hanedanı’nın damadı olmasından beklide onun kendileri gibi rejim değiştiren kendi iktidarını hatta diktatörlüğünü kuran kurmaya çalışan kişi olmasından yapmaktadırlar. Belki de kendileri için rejim değiştirme yolunda örnek kabul ettiklerinden övmeleri olmaktadır. Tabi iktidar peşinde keşfettiğini düşündüğüm partilerin İttihat ve Terakki örnek alıyor olması gelecekte kendileri de benzeri uygulamalar yapmak istediklerinden onu sürecek zemin hazırlama peşinde olmaları da mümkündür. Bu yüzden alman gibi Atatürk ve Kuva-yi Milliye bu günkü rejim düşmanlıklarından onu çıktı diye onları suçladıkları Osmanlı’yı övmeleri mümkündür. Bence bugün Çanakkale, Sarıkamış gibi Birinci Dünya cephesi şehitlerini anmak onları övmek peşinde koşanları ümmeti Osmanlının savaşları ve şehitleri diye bunlara övgü dizmektedirler.

Onların gayesi Türk şehitlerini övmek olsaydı Kurtuluş Harbi şehitlerini de övmeleri gerekirdi. Bunu yapmadıklarına göre onların gayeleri Türk milletinin şehitlerini övmek anmak değil ümmetçi Osmanlı’yı ve onun askeri ve şehidi gördükleri Çanakkale ve Sarıkamış şehitlerini övmektir. Bence bugün binlerce Sarıkamış şehitlerini abartarak anıyorsa arkasında Osmanlı’yı, ümmetçiliği onlar dolayısıyla övmek, teşvik etmektir düşüncesindeyim. Evet şehitler anılmalı saygı duyulmalıdır. Ama aralarında ayrım yapılmadan yapılmalı Kurtuluş Harbi şehitleri terk edilip Çanakkale ve Sarıkamış şehitleri ön plana çıkartılıp gençliğe lanse edilerek abartmalı andırılmamaktır. Bence bu tür Osmanlı Cephesi şehitlerini abartılı anma Osmanlı Hanedanını ve yönetimini, kültürünü abartmalı övmekle aynı amaca yönelik icraattır. Bence Osmanlı’yı dirilten rejimlere hazırlık amaçlıdır.

Ne var ki Sarıkamış harekâtı Osmanlı yönetiminin Türk milletinin yaklaşık 100 bin gencini katlettiği bir icraattan başka bir şey değildir. Amaç ne olursa olsun 100 bin vatan evladı şehit olurken onları oraya sevk edenler saltanatlarını sürdürmüşlerdir.

Bu gün bazılarının Osmanlıcayı dedelerinin mezar taşlarını okumak için zorunlu ders yapmaya geçildiğini düşünürsek bunları bilhassa dedelerinin mezarını bile bulamayan torunlar bunun müsebbibi olan Osmanlı’ya neden suçlama yapmazlar.

Osmanlı yöneticilerinin keyfi arzuları uğruna Sarıkamış harekâtında şehit olan dedelerinin bir oranda katliamında suçu olan Osmanlı Hanedanı üyelerin ve yöneticilerini bu katliamdan dolayı katil olmakla suçlama yapmazlar. Devamı yarın…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.