güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

99. YILINDA İSTİKLAL MARŞI VE KABULÜ

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Kıymetli okurlarım,

Biz Türkler İstiklal Marşı diyerek belirtsek de aslında vurguladığımız dile getirdiğimiz marş ulusal marşımızdır. Belki yeryüzünde sadece biz Türkler ulusal marşımıza İstiklal Marşı adını veren tek milletizdir. Diğer milletlerin ulusal marşları da kendi toplumlarında ya o marşı yazan kişinin adıyla yahut o marşın konusunu dile getiren kelimeyle isimlendirilen bir durumdadırlar. Ama diyebiliriz ki şu an da yeryüzünde devleti olup da ulusal marşı olmayan millet, ulus yoktur. Ulusal marşlar ait oldukları toplumların özgün olma yolunda yahut da tarih boyunca var olabilme savaşında yaptığı icraatları dile getiren kelime ve mısralardan, notalardan oluşmaktadır. Zaten bazı ulusal marşlar söylenmeyip sadece müzik olarak çalınarak dile getirilebilen özellik gösterirler. Tarih boyunca farklı devletler kuran biz Türklerin kurduğumuz devletler kadar hatta o devletlerin sahip olduğu yöneticiler kadar ulusal marşları olmuştur dediğimiz kanaatimce yanlış bir ifade kullanmış olmayız.

Çünkü Osmanlı devleti dâhil biz Oğuz Türklerinin ve genelde Türklerin kullandığı hepsinin ortak kullandığı tek bir marş uzun süreli bir ulusal marş olmamıştır. Devleti temsil eder maliyette ulusal marş diyebileceğimiz marşlar Osmanlı’da olduğu gibi hanların, hakanların, sultanların şahsını öven onların şahsına yazılmış, müzikleştirilmiş marşlar olmuşlardır. Nitekim Osmanlı’da Mahmudiye, Mecidiye, Hamidiye adlarıyla anılan marşlar bu tarz kullanımlara uğramış ve ulusal marş sayılmış marşlardır. Ama Osmanlı’da genel olarak Mehter denilen devletin resmi bandosunun icra ettiği ve genel adlandırmayla Mehter marşları dediğimiz marşlar da ulusal marş özelliğini taşıyıp bu görevleri gerçekleştirmiş marşlardır.  

Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önce Osmanlı’nın son döneminde İttihat ve Terakki yönetimi diğer Avrupa milletlerinde var olup bizde görülmeyen ulusal marşı oluşturabilmek için bazı çalışmalara girişmişse de bunu gerçekleştirememiştir. Zaten Osmanlı devletinin ulusal bir devlet olmayıp bir imparatorluk olması da milletimizin ulusal marş sahibi olmasını engelleyen bir durumdur. Çünkü Osmanlı devleti bir ulusa ait değil pek çok ulusu yönetmeye çalışan kozmopolit yapıda pek çok ulustan aldığı kanla ırklar arası kozmopolit bir şekle ulaşmış Osmanlı hanedanının devletidir. Bu yüzden bu devleti temsil edecek marşlar ulusal olmayıp ancak hanedanı temsil edebilecek marşlar olacaktır. Kurtuluş Harbi sıralarında bu harp sonunda kurulacak devletin Türk milletine dayalı ulusal bir devlet olacağı düşünüldüğünden ve zaten başta Mustafa Kemal olmak üzere Kuva-yi Milliye’nin ve kurtuluş harbinin yöneticisi olan kadro yola çıktığı andan itibaren ulusal bir Türk devleti kurmayı amaçladığı ortadadır. Bu durumu Mustafa Kemal’in o zaman ki hatıralarını nakleden arkadaşlarının beyanları açıkça ortaya koymaktadır. Bu nedenle olsa gerektir ki daha Kurtuluş Harbi bitmeden hatta doğru dürüst şekillenmeden Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümeti döneminde bir ulusal marş oluşturulması çalışmasına gidilmiş ve bunun için yarışma düzenlenmiştir. Devamı Yarın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.