güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

4 NİSANIN GÖNENİN YAKIN TARİHİNDEKİ ÖNEMİ

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

 Ama hemen açıklamak isterim ki Anzavur Ahmet’in Anzavurcuların yani bu katliamı yapanların lanetlenmesi ülke birliğini ve bütünlüğünü bozacak bir etki yaratmaması aksine birlik ve beraberliğin oluşmasında daha faydalı etkiler meydana getirmesi gerekir düşüncesindeyim. Geçmişte millete ve milletinin menfaatlerine ters icraatlar yapan bireylerinin suçlanmasının, lanetlenmesinin gelecek dönemler için benzerlerinin ortaya çıkmasını engelleyecek etkiler yapacağı görüşünde olduğunu önemle hatırlatmak isterim.

Bu yüzdendir ki 4 Nisan tarihinde Gönen’imizin Kurtuluş harbi başlarında yaşadığı katliamı hatırlayıp her sene bu tarihte katliamı yapanları lanetleyip, katliam mağdurlarını, şehitlerini askeriyenin kendileri için yaptığı Gönen Şehitler Anıtı önünde gerçekleştirilen seremonilerle rahmetle anması faaliyetini gerçekleştirmesi gerekir düşüncesindeyim. Bence bu tür seremonilerle anmak katliamı yapanları lanetlemek Gönenlilerin görevi, katliam şehitlerine bir vefa borcudur. Gönenli bu vefa borcunu umarım gerçekleştirir. Yoksa her sene 6 Eylül Kurtuluş bayramında bu anıt önünde yapılan seremoniler bu katliam şehitlerini anmakla ilgisi olmayan ve bence bu katliamın gerçekleştiricilerini suçlu görünmekten kurtarmaya yarayan bir faaliyetten öte bir seremoni değildir kanaatindeyim. Çünkü bu şehitler Gönen’in kurtuluşu sırasında şehit olmadıkları gibi Yunanlılar tarafından öldürülmemişlerdir. Bu katliam şehitleri Anzavur Ahmet onun dışarıdan getirdiği şüreka ve ona katılan Gönen havalisi, Manyas, Biga, Susurluk hatta Bandırma havalisi insanlarından oluşan bir kitledir.

Bu yönüyle, bu havali haksızlığa uğratılan, haksız yere katledilen bu şehitleri rahmetle anmak, onları şehit edenleri lanetlemek göreviyle yükümlüdür diye düşünmekteyim. Tekrar önemle vurgulamak isterim ki bir katliamın faillerini lanetlemenin ülke içinde ikilik yaratmayı, ayrımcılık yapmayı getireceğini yaşanmış bir katliamı unutmanın unutturmanın ülkede birlik ve beraberliği sağlayacağını düşünmenin yanlış olacağını düşünmekteyim.

Bence bu tür davranış yeni katliamcıların çekinmeden ortaya çıkmasına nasıl olsa gelecekte bizde unutuluruz kanaatine yarayacak bu nedenle bu tür olayların artmasına sebep olacak bir zihniyetten başka bir şey olmasa gerektir kanaatindeyim. Bütün bunlardan sonra 4 Nisan Gönen katliamı failleri neden lanetlenmez, telin edilmez sorusuna verilebilecek tek cevap bence Gönen’de, Gönen kamuoyunda hala bu tür faaliyetten birilerinin rencide olabileceğinin düşünülmesi olabilir kanaatindeyim.

Ama şunu hemen eklemek isterim ki bu katliamın kurbanlarının rahmetle anılmaması, onları katledenlerin lanetlenmemesi aynı şeyi yapmayacak mıdır? Bu mağdurların bugünkü nesilleri atalarının yaşadığı haksızlığa sessiz kalınması onların yaşadığı haksızlığın ve onlara haksızlığı yapanların lanetlenmemesinin bu kitleleri rencide etmesi, rahatsız etmesi olayı neden göz ardı edilmektedir.

Sözün kısası yaşanan tarihi gerçekler milletimizin yaşamış olduğu olaylar olduğundan bütün gerçeği ile milletimizin gözü önüne serilmesi, milletimizin gelecek yaşamında ders çıkarıp tedbirler alması açısından daha faydalı bir durum oluşturabilecekken bu katliamın unutturulmasını yahut unutulmasını başka bir şekilde yorumlamak hakikaten zordur. Şunu da vurgulamak isterim ki Gönen’de Kurtuluş harbi dönemini değerlendirme amaçlı hali hazırda 2 anıt mevcuttur. Birisi mevcut belediye Reisinin yaptırdığı son anıt olurken, diğeri yukarıda belirttiğim gibi askeriyenin yaptırdığı Gönen Şehitler Anıtı’dır. Gönen Şehitler Anıtı Anzavur’un Gönen’i işgal ettiği sırada katlettiği Kuvayi Milliyetçileri temsil ederken diğer anıtın Gönen’in kurtuluş faaliyetlerini temsil etme özelliği daha baskındır kanaatindeyim.

Bu yüzdendir ki 6 Eylül tarihli Gönen’in kurtuluş günü kutlamalarının Gönen’de yapılan son anıt önünde gerçekleştirilen seremonilerle kutlanırken Gönen Şehitler Anıtı önünde 4 Nisan katliamı şehitleriyle ilgili anma ve katliamı yapanları lanetleme seremonisinin yapılması daha tarihi gerçeklere uygun faaliyet olacaktır kanaatindeyim.

Umarım Gönen halkı ve Gönenli yöneticilerimiz bu tavsiyelerimi göz önünde bulundurarak 4 Nisan şehitlerine karşı sergilenen vefasızlık örneğine son vermeyi gelecek yıllarda gerçekleştirecekler, onları rahmetle, minnetle anarken onları katledenleri de lanetleyeceklerdir. Bütün bu anlatımlardan sonra 4 Nisan tarihinin gönenin yakın tarihi açısından neden önemli olduğunu umarım dile getirebilmişizdir. Umarım gönen halkı başta olmak üzere güney Marmara halkı artık 4 Nisan tarihinin önemini kavrar ve bu kötü olayları yakın geçmişte halkımıza yaşatan müsebbiplerini lanetlemenin gereğini fark eder.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.