güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

31 MART OLAYINI DEĞERLENDİREN BAZI DÜŞÜNCELERİMİZ

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Gericilerin öncülük ettiği arkasında meşruti bir kral olarak Abdülhamit’in kalmasını istemeyen iç ve dış mihraklı çevrelerin ağırlıklı desteklediği bu harekette bazı ittihak terakki yöneticileri ki aynı zamanda hükümet temsilciliği görevinde bulunan kişilerin zarar görüp hayatlarını da kaybettiği olaylar neticesinde ittihak terakki yönetimi istifa etmiş ortam hükümetsiz kalma durumuyla karşı karşıya kalmıştır. Hükümet olmadığı için padişah olarak olayları yatıştırmak yönlendirmek ikinci Abdülhamit’e kaldığından sanki 31 Mart olayı gerici çevreler tarafından Abdülhamit 2 önderliğinde onun teşviki ile gerçekleştirilmiş bir hareket görünümü kazanmıştır.

İttihak terakki hırkasının yaptığı harekâtlarla darbeyle ilan edilen ikinci meşrutiyet 31 Mart vakası denilen bu yeni harekât dolayısıyla inkitaya uğradığından bu olay bir karşı devrim gericilerin ilericilere mutlakiyetçilerin meşrutiyetçilere yapmış olduğu bir karşı darbe olarak değerlendirilme durumuyla karşı karşıya kalmıştır. İttihak terakki fıkrası Selanik’ten çıkardığı harekat ordusuyla İstanbul’a yönelmiş İsyancı askeri birlikleri dağıtarak tekrar meşruti yönetimi hakim kılmıştır. 2. Abdülhamit tahttan indirilmiş yerine kardeşi Mehmet Reşat geçirilmiştir.

Böylece 31 Mart vakası kısa bir süre için ikinci meşrutiyeti inkitaya uğratmışsa da harekât ordusunun karşı icraatıyla Osmanlı ülkesinde meşruti idarenin kesin olarak yerleşmesinin zeminin hazırlayan harekât olmuştur. Ve meşrutiyet yönetimi hatta onu getiren ittihak ve terakki fıkrası Osmanlı devleti yıkılana kadar işbaşında kalma imkânına sahip olmuştur. İkinci Abdülhamit bu olaylar neticesinde tahtından indirilmiş bir kısmı Selanik’te geçmek üzere sabık sultan olarak birinci dünya harbi yıllarında ölene kadar yaşamış yaptığı pek çok hatanın ülkeyi ne hale getirdiğini görmek imkânını elde etmiştir.

Bugün bazı çevreler 31 Mart vakası dediğimiz olaya 14 Nisan da olmasına karşılık neden 31 Mart vakası dendiğini bilmezler. Oysa bunun sebebi ülkemizin Mustafa Kemal eliyle kazandığı miladi takvim yılı ve Osmanlı döneminde kullanılan hicri takvim arasındaki 13 günlük farktan kaynaklandığı ortadadır. Gerçekleştiği zamanda geçerli olan Rumi yıl dediğimiz bir oranda ay yılını esas alan takvimle bugünkü takvime göre 14 Nisan tarihine denk gelen bu olay o zaman yapılan adlandırmasıyla tanınması devam ettiğinden hala 31 Mart vakası olarak anılmakta 14 Nisanlarda bu olayın yıl dönemi yaşanmaktadır.

Korkaklığıyla yaptığı iyi ve kötü icraatlarıyla bazılarına göre ulu sultan bazılarına göre veli sultan bazılarına göre kızıl sultan şeklinde ifade bulan isimleriyle artık tarih ve mazi olmuş olan sultan ikinci Abdülhamit’in kendisi unutulsa da 31 Mart vakasının unutulması mümkün değildir. Çünkü bu olay bizi Türkiye Cumhuriyetine ulaştıracak tarih içinde gerçekleştirilecek oluşumların basamaklarından birisidir. Biz Türkler 31 Mart vakasını unutmamamız gerekir bu olayı farklı kaynaklardan bütün farklılıklarıyla öğrenmeli irdelemeli ve değerlendirmeliyiz.

Ama ne yazık ki cereyan edişinden bugüne 100 küsür sene geçen bu önemli olayı ve bu önemli olayda rol alan tarihi kişilikleri gerçek özellik ve değerleriyle değerlendirmemekteyiz. Ne bu olayı yaratan ittihak ve terakki yöneticilerini ne bu olayda rolü olan Mustafa Kemal’i ikinci Abdülhamit’i gerçek özellikleriyle tanıyıp değerlendirme yapmaktan uzak durumdayız. 

Bu sebepledir ki hala 31 Mart vakasının geçtiği dönemlerdeki gibi toplumumuz bölünmüşlük göstermekte bir yandan kürt milliyetçileri bir yanda Türk milliyetçileri bir yanda sünniler bir yanda şiiler bir yanda laikler bir yanda dindarlar bir yanda Osmanlıcılar ve yeni Osmanlıcılar bir yanda Cumhuriyetçiler bir yanda ilericiler bir yanda gericiler şeklinde bölünmüşlük arz eden bir toplum yapısı ortaya koyabilmekteyiz. Siyasilerimiz ve tarihçilerimiz toplumu daha da bölebilmek için bol bol ama gerçekten uzak ifadelerle konuşmayı sürdürmekte devam etmektedirler.

Öyle ki Osmanlıcılar ve yeni Osmanlıcılar İstanbul dışına çıkmamış bir ikinci Abdülhamit’i hacca gitmiş gösterebilirken oylarını arttırmak destekçilerini arttırmak isteyen savcı partilerimiz mensubu yahut yanlısı tarihçilerimiz tarih sahnesinde yer almamış olan Kürt devletlerinden söz edebilmekte çıkarları uyarınca Kürt Türk ortaklığını kendi bünyelerinde temin etmek için Selehattineyyübiyikürt Yavuz Sultan Selim’i Türk gösterip Türk ve Kürtlerin onların idarelerinde birlik ve beraberlik içerisinde kardeşçe yaşadıklarından söz edebilmektedirler.

Bence artık toplum olarak uyanmalı yalan söyleyen siyasetçilerimize ve tarihçilerimize kanmak yerine her türlü tarihi materyali değerlendirip bilgi sahibi olup gerekli kıyaslamaları yapıp gerçek bilgilere ulaşmalı birilerinin bizi kandırmasına imkân bırakmamalıyız. Nitekim bu şekilde değerlendirmemiz gereken önemli olaylardan biri olan 31 Mart vakasını da mutlaka böyle değerlendirmeli bu olayı birilerinin ağzından kendi fikrince anlatımlarından değil farklı anlatımları okuyup onlardan yapacağımız farklı öğrenmelerden yapacağımız değerlendirmelere göre tanımalıyız.

Evet, tarih gerçektir. Ama aynı gerçek farklı tarihçiler ağızında farklılık kazanır bu unutulmamalıdır. 31 Mart olayı ona göre değerlendirmelidir. Öyle değerlendirilmelidir ki o zaman yapılan hatalar yapılmamalı yeni 31 Mart olaylarına tekrar muhatap olunmamalıdır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.