güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

30 Ağustos’u Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Milleti İçin Önemli Kılan Sebepler

Yazının Giriş Tarihi: 31.08.2021 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.08.2021 00:04

Ağustos ayı biz Türklerin büyük zaferler yaşadığımız önemli bir aydır. Biz Türkler genelde atlı kültürün sahibi bir millet olduğumuzdan atlı bozkır kültürünü yaşayan ve yaşatan bir millet olduğumuzdan savaşlarımızı genellikle en uygun şartların yaşandığı ağustos ayında gerçekleştirmişizdir. Şimdi neden ağustos ayı biz Türkler için savaşa en uygun aydır sorusunun akıllarda yükseldiğini hisseder gibiyim. Hemen cevaplayayım az önce de belirttiğim gibi biz Türkler atlı bozkırlar mensubu olarak her şeyimizi at üstünde gerçekleştirmeyi tercih eden bir kitleyiz diye düşünmekteyim. Günümüzün ilk saatlerinden son saatlerine kadar adeta günün tamamını at sırtında geçirmektedir. Çünkü geçimimizi temin ettiğimiz sürüler sürekli hareket halindedir.

Türk hareket halinde ki sürülerinin hareketine ayak uydurmak için meskenini tekerlekli öküz arabaları üzerlerine kurduğu büyük çadırlar olarak gerçekleştirdiği gibi kendisi de bu yaşama ayak uydurmak için sürekli at sırtında olmuştur. Öyle ki kadınıyla erkeği ile at sırtında yaşamak sırtında olan çocuklarını at binme konusunda küçük yaşta koçların sırtından egzersizlerle yetiştirmiş ve Türk erkeği kısa zamanda iyi silah kullanan iyi ata binen birey olmuştur. At üstünde iyi ok atan iyi kılıç kullanan hatta sevgilisine müzik gerçekleştirmek için at sırtında iyi saz çalabilen bir birey olan Türk atlısı Türk ordusunun temel yapı taşı olmuştur. Dolayısıyla Türk ordusu demek atıyla pusatıyla Türk erkeği demektir. Şunu da unutmamak gerekir ki Türk insanı yerleşik hayata geçmediği dönem de tarım yapmamış ziraat yapmamış zirai üretim gerçekleştirmemiştir. Bu yüzdendir ki konargöçer Türk halkının yani atlı bozkır halkın yaşayan halkın temel gıdası hayvansal ürünlerdir et ve süt türü gıdadır. Bu yüzdendir ki ticaretinden aldığı malzeme yırtın malı yani giyim malzemesi ve hububattır. Buğday, çavdar pirinç gibi ürünlerdir.

Ticaret yoluyla elde edilmediği takdirde alınmasını sağlayacak tek yol savaş yağma ve talandır. Bu yüzdendir ki orta Asya kültür bölgesinde İslam öncesi dönemde biz Türkler yağma ve talana önem vermiş ve bu iş için de ağustos eylül aylarını tercih etmişizdir. Bizim ihtiyaç duyduğumu hububat gibi ürünler ağustos eylül gibi hasat edilir. Bu yüzdendir ki bu üretimi yapan toplumların yağmaya uğratılması için en uygun ay olarak temmuz ağustos eylül aylarını görmüş özellikle ağustos ayını buna en uygun ay olarak tespit etmişizdir. Bulunduğumuz coğrafide atla her sahaya ulaşmakta zorluk çekmeyeceğimiz en uygun ayda ağustos ayıdır. Bu nedenle yaylaklardan kışlaklara dönmek için atla her yere ulaşmak için ürün hasadını tamamlamış toplumlardan yağma ve talan yapabilmek için en uygun zaman olan biz Türkler için ve Türk devletleri için savaş ayı olmuştur. Bu nedenledir ki Malazgirt harbi hemen bugünlerde cereyan ettiği için belirtiyim Mercidabık harbi, çaldıran muharebesi Otlukbeli muharebesi Muhaç muharebesi gibi muharebeler hep ağustos ayında gerçekleştirmişlerdir.

Bunlardan Malazgirt harbi biz Türkler için önemli bir zaferdir. Neden sorusuna vereceğimiz cevap çünkü Türklerin oğuzlar kolu İslamiyet’i kabul ettikten sonra Alparslan yönetiminde gerçekleştirdikleri 26 ağustos 1071 tarihli bu zaferle Romen komutasında ki Bizans ordusunu yenip Anadolu’ya girmişler. Ve Anadolu’yu kendilerine yurt edinmişlerdir. İslamiyet öncesi dönemde gelip Anadolu’ya yerleşen hunlar Göktürkler Sabarlar gibi bir takım Türkler Anadolu’ya girip bir müddet Anadolu’da yaşamışlarsa da Türkleri Anadolu’nun bir yerleşik halkı yapan zafer Malazgirt zaferi olmuş bunu saylayan devlet büyük Selçuklu devleti olurken bu zaferi kazanan komutan olma şerefi de Alparslan’a nasip olmuştur. Yanlış şunu önemle vurgulamak isterim ki bugün birileri çıkıp öz ve öz Türk zaferi olan bu savaşı Türkleri kazandırmada Kürtlere hak tanısa da bence bu yanlış bir telakkidir bunun doğru olması için Kürtlerin bir oğuz boyu olması ve ayrı bir millet olduklarından vazgeçmeleri şarttır. Aksine Alparslan’a zaferi kazandırmada ayrı bir millet olduklarını iddia eden İslam Kürtler değil Bizans ordusunda ki paralı asker durumunda ki Peçenek Türklerinin kuman Kıpçak hatta oğuzların Avrupa’da ki grubu olan Guz Türklerinin Bizans ordusundan ayrılıp aynı ırktan oldukları gördükleri Selçuk ordusuna katılmaları olmuştur. Şunu kesinlikle vurgulamak isterim ki 26 Ağustos biz Türkleri Anadolu’ya yerleştiren daha doğrusu biz İslam oğuzları Anadolu’ya yerleştiren Malazgirt harbinin yıl dönümü tarihidir.  Ancak şunu da belirtmek gerekir ki aynı 26 ağustos kurtuluş harbinin son büyük taarruzu olan büyük taarruzunda başladığı da tarihtir. Devam edecek…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.