güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

23 Nisan Bayramının Oluşumu ve Bugünü

Yazının Giriş Tarihi: 23.04.2022 02:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.04.2022 02:55

Gerçi bugün Atatürk’ü kötülemek maksatlı bazı çevreler gerek gazetelerden gerek televizyon ekranlarından yaptıkları yayınlarla güney batı Kafkasya yönetimi meclisini gerek batı Trakya cumhuriyeti meclisini Türklerin ilk meclisi bu meclislere dayalı hükümetleri Türklerin ilk Cumhuriyet hükümetleri kabul edip gösterseler de gösterme yarışına girişseler de bu çabaları boşunadır yersizdir. Çünkü gerek batı Trakya devleti gerekse güney batı Kafkasya geçici hükümeti hatta o bölgede kurulan Kars şura hükümeti Oltu hükümeti gibi hükümetler ve onların teşkilatla oluşumu meclisleri hiçbir zaman uzun süreli olamamışlar. Bu nedenle de gerek bugünkü devletimizin gerek daha sonra ortaya çıkabilecek hiçbiri Türk hükümetinin temeli olamamışlardır. Ankara’da 23 Nisan 1920 de Mustafa Kemal Önderliğinde açılan ilk TBMM kendine has yönetim şekli olan meclis hükümeti diyebileceğimiz her yetkiye sahip her icraatı yapan bugünkü tabirle yasama yürütme ve yargı yetkilerini bağrında toplayan bir meclis olarak tarih sahnesinde görünmüş bir oluşumdur.

İşte bugün 102. Yıl dönümünü değerlendirdiğimiz bu oluşumu Mustafa Kemal Türk milletine özellikle Türk çocuklarına bayram olarak tahsis etmiş bu tahsisle milletin temelini oluşturan çocukları cumhuriyet rejimini ve Türkiye Cumhuriyeti içinde temel kabul ettiğini gözler önüne koyarken dünya üzerinde de sadece Türklere mahsus olan bir özellik olarak ilk çocuk bayramını milletimize kazandırmıştır. Meclisin açılışından bugüne farklı değerlendirme kutlama safhaları ve şekilleri geçirse de hatta farklı dönemlerde kutlamaları haklı veya haksız belirli sebeplerle ertelense de ulusumuzun ilk bayramlardan biri olan çocuk bayramı ile nihayet kutlanacak kutlaması sürecek bir bayramdır düşüncesindeyim.

Devlet ve cumhuriyet rejimi yıkılmadıkça kutlanmaması yolunda neler yapılırsa yapılsın halkımızın ve çocuklarımızın benimsediği bu bayram ulusumuzun egemenliğini eline aldığını icraatın yıl dönümünü oluşturan bu bayram şüphesiz kutlanmaya devam edecektir etmelidir. Bu bayramı bize armağan eden ve bu bayramın kutlandığı vatanı bir devleti armağan eden kurtuluş savaşı şehitlerini başta Mustafa Kemal olmak üzere bize devletimizi ve cumhuriyetimizi sağlayan kurtuluş savaşının yaratıcısı ve gerçekleştiricisi kadroyu saygıyla selamlıyor, onlar başta olmak üzere bu bayramın kutlanabileceği bir vatan toprağını bize sağlayan böyle bir bayramın kutlanmasına imkan hazırlayan, bu yollarda emeği geçen bugün tüm toprak olmuş kişileri minnet ve şükranla anıyor, resmen kutlansa da kutlanmasa da ertelense de ertelenip tekrar kutlansa da bu bayramı bayram bilip kutlayacak tüm vatandaşları saygıyla selamlıyorum.

Şurasını da önemle vurgulamak isterim ki bu 23 Nisan bayramının ulusumuzca kutlanması bir oranda TBMM adını taşıyan parlamentomuzun Türk halkı tarafından ne derece benimsenip değer verildiğinin de bir göstergesi olacaktır. 23 Nisan bayramının ulusça değer verilerek kutlanması Cumhuriyet rejiminin Atatürk ilkelerinin laikliğin milletimizce benimsendiğini geliştirildiğini göstereceği gibi gereği gibi kutlanmaması yahut hiç kutlanmaması gibi durumlarda ülkemizde eski rejim yanlılarının Atatürk ve Cumhuriyet karşıtlarının TBMM düşmanlığının parlamenter rejim karşıtlığının demokrasiye dayalı rejim karşıtlığının Şeriatçıların Saltanatçı ve Hilafetçilerin ülkemizde milletimiz yanında ne kadar güçlendiğinin göstergesi olacaktır.

Son yıllarda 23 Nisan bayramına gereği kadar önem verilmediğini bu yüzden de Cumhuriyetimizin ilk yıllarından başlayarak son on seneye gelene kadar gerçekleştirilen 23 Nisan bayramı kutlamalarına oranla daha az önem vererek kutlamalara yer verildiğini, verdiğimizi düşünmekteyim. Sanki ülkemizin yönetiminin temeli olan TBMM meclisinin kuruluş yıldönümünden ziyade 23 Nisan bayramını bir çocuk bayramına çevirme gayretini gösteren bir kutlama şeklinin ön plana çıktığını düşünmekteyim. Önceki durumda ulusça kutlamaya geniş çapta kutlamaya özen gösterdiğimiz 23 Nisan bayramını sanki artık okullara TBMM gibi sahalara sıkıştırarak 23 Nisan bayramını dar kapsamlı hale getirilmeye çalışıldığını düşünmekteyim. Oysa bu bayram çocuklar için önemli olduğu kadar Türkiye demokrasisinin temeli olan TBMM’nin kuruluş yıldönümü olmakla yaşayan her Türk vatandaşı açısından önemli ve kutlanması gereken bir bayramdır.

Kutlanması ermeni toplumunun 24 Nisan Ermeni Kırımı yahut ermeni soykırımı günü değerlendirmeleri için kullandıkları günü de gölgede bırakmak için önemli bir fırsat yaratan çok değerli bir ulusal bayramımızdır. Bir ara eski Osmanlı dönemi yanlılarının kutlu doğum haftası yaratarak 23 Nisanı gölgede bırakmaya çalıştıklarını düşünürsek Türkiye Cumhuriyeti’nin TBMM düşmanlarının parlamenter rejim düşmanlarının 23 Nisan bayramını kendileri için de geleceğe yönelik faaliyetleri açısından da tehlikeli gördükleri ulusal bir bayram olarak düşünmemiz pekala mümkündür. Bu yüzdendir ki iç ve dış düşmanlarımıza fırsat vermemek onların yapabileceği kötülüklere karşı uyanık olabilmemiz için çocuklarımızdan başlayarak yaşayan bütün vatandaşlarımızla birlikte 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramını daha bir şevkle kutlamalı bilinçlenmeliyiz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız başta çocuklarımız olmak üzere tüm milletimize kutlu olsun.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.