güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

20 Temmuz Kuzey Kıbrıs’ın Türk Yurdu Olmasının 47. Yıldönümü Günüdür

Yazının Giriş Tarihi: 15.07.2021 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.07.2021 00:03

II. Kıbrıs Barış Harekatı (14 Ağustos 1974)

Birinci Cenevre Konferansında adeta zaman kazanmak için anlaşmaya uyan Rum tarafı II. Cenevre Konferansında alınan kararlara itiraz etmeye başladı. Cenevre Konferansının ikinci yarısında beklenen başarı alınmayınca TSK II. Harekata başladı. 14 Ağustos günü sabah saatlerinde 28. ve 29’uncu Tümenler Magosa ve Boğaz Deniz üssünü ele geçirmek için doğuya doğru taarruza geçtiler. 39. Tümen Rumlar için hayati önem taşıyan İngiliz Tepe ve Kara Tepe’ye saldırıyorlardı. 39. Tümen saldırının ilk gününde 11:30 sularında İngiliz Tepe ve Kara Tepe’yi geçirdi. Diğer taraftan 28. Tümen ise 12:00 sularında Mia Milia’yı ele geçirdi. Saatler 15:00’ı gösterdiğinde 28. Tümen Timbu Havaalanını 39. Tümen ise Değirmenlik’i ele geçirir. Rumlar Türk ordusunun önünde kaçarken Taşkent, Terazi, Atlılar, Muratağa ve Sandallar köyünde bulunan çoluk-çocuk, genç-yaşlı demeden adeta katliam yaptılar. Fakat 14 Ağustos tarihinde Türk ordusu bütün mezalime karşı koyarak Paşaköy ve Serdarlı’da vatandaşlarıyla kucaklaştı. Ordu hareketine devam ederken 14 ve 15 Ağustos tarihlerinde Doğu ve Batı hattında ilerleyerek Magosa, Lefkoşa ve Lefke hattının kuzeyindeki bölgenin hepsi ele geçirildi.

Kıbrıs Harekatı ile adada yaşayan Türklerin katledilmesinin önüne geçildi. İkinci harekatın ardından Yunanistan’ın “Enosis” hayali adeta Akdeniz’in soğuk sularına gömülmüştür. 415 Kara, 65 Deniz, 5 Havacı ve 13 Jandarma olmak üzere toplam 498 Türk askeri şehit olmuş ve 1200 asker ise yaralanmıştır. Ayrıca askerlerin dışında 70 ada vatandaşı mücahit ve 270 Kıbrıs Türkü hayatını kaybetmiştir. Rumlarla girişilen savaş sırasında BM Barış Gücü askeri olan 3 Avusturyalı asker hayatını kaybederken 24 Avusturyalı, 17 Finlandiyalı, 4 İngiliz ve 3 Amerikalı asker yaralanmıştır. Harekat Türk milletinin kendi vatandaşının canı için savaşacağını bütün dünyaya göstermiştir.”

Bu özellikleriyle bu harekatlar Türk milletinin bir iç mücadelesi, bir iktidar mücadelesi olmayıp bir vatan mücadelesi, bir bağımsızlık mücadelesi vatanın işgalinden kurtuluş mücadelesi diyebileceğimiz mücadelelerdir. Bu yüzdendir ki Kıbrıs Barış Harekatlarının tarihleri biz Türkler için milli bayram olarak kutlanması gereken zafer tarihleridir.

Bütün bunlardan sonra bir kez daha vurgulamak isterim ki biz Türklere anavatanımız olan Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde kalan anavatanımızı armağan eden kurtuluş savaşından sonra Türk milleti olarak kazandığımız en büyük savaş Kıbrıs barış harekatı ve biz Türklere ikinci bir vatan yavru vatan olarak elde edebildiğimiz vatan toprağı kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin sınırları içerisinde kalan vatan toprağıdır. Bu yüzdendir ki Türk ulusu olarak milli şehidimiz olarak ulusal şehidimiz olarak kurtuluş savaşı şehitlerimizi onlardan sonra da Kıbrıs Barış Harekatı şehitlerimizi biliriz, bilmeliyiz. Çünkü bu iki grup şehidimiz hakikaten vatan toprağını müdafaa etmek uğruna canlarını feda etmiş kanlarını dökmüş şehitlerdir. Tabi bu iki savaşın gazileri de şehitlerimiz kadar değerli şehitlerimiz kadar önemlidir.

Bunların dışında Kore Savaşı başta olmak üzere yurt içindeki teröristlerle yapılan mücadelelerde verdiğimiz şehitlerde şüphesiz mevcuttur ama bunlar Kurtuluş Harbi ve Kıbrıs Barış Harekatı şehitleri gibi bütüncül mahiyette vatan müdafaası uğruna hayatlarını feda etmiş kitlesel mahiyetli şehitlerimiz değildir. Terör şehitleri bir oranda vatan müdafaası şehidi olmasına karşılık Kore Savaşı şehitleri ve ülkemizin dışındaki topraklarda cereyan eden uluslararası çatışmalara katılmamız neticesinde verdiğimiz şehitler gibi diğer şehitler silahlı kuvvetlerimizin birer temsilcisi olsalar bile kurtuluş savaşı şehitleriyle ve Kıbrıs Barış Harekatı şehitleriyle aynı kategoride ne oranda zikredilebilir bence tartışmalıdır. Kıbrıs Barış Harekatı’nda kazanılan zafer ordumuza milletimize 47. Yıldönümünde kutlu olsun. Bu zaferi bize armağan eden şehitlerimizin ve bu savaştan gazi çıkmasına rağmen bugün toprak olmuş gazilerimizin ruhları şad olsun.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.