güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

19 Mayıs Tarihinin Tarihçesi ve Önemi

Yazının Giriş Tarihi: 19.05.2022 00:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.05.2022 05:42

19 Mayıs tarihi Türkiye Cumhuriyetinin kutladığı ulusal bayramların oluşturulma sırasıyla üçüncü sırada olan bir bayramdır. Nasıl Mustafa Kemal Cumhuriyet bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını ihdas edip milletinin kutlamasına arz etmişse 19 Mayısta kutladığımız farklı isimlerle anarak günümüze ulaştırdığımız ve genellikle gençlik ve spor bayramı adıyla andığımız bu bayramı da ihdas etmiş 23 Nisan da kutlanan bayramı Türk çocuklarına armağan eden Mustafa Kemal bu bayramımızı gençlerimize Türk gençliğine tahsis etmiştir.

Gerçi bu bayramın kutlanmaya başlayışı Cumhuriyetin ilanından oldukça sonra takriben 16 yıl bir zaman süresinden sonra başlatılmıştır. Rivayet edilir ki Mustafa Kemal bu bayramı ihdas etmeden önce 19 Mayıs tarihinin neyin tarihi olduğu sorusunu arkadaşlarına yöneltmiş ve onların hiçbirisi 19 Mayıs tarihinin Samsun’a çıkış tarihini hatırlayamamış, hatırlatamamıştır. Bunun üzerine Mustafa Kemal kendince çok önemli gördüğü bu tarihin unutulmaması sürekli hatırlarda tutulabilmesi için böyle bir bayramın söz konusu edilmesiyle gerçekleşebileceği düşüncesine varmış ve bu bayramı öyle ortaya koymuştur. Çünkü Mustafa Kemal’in unutulmamasını sürekli hatırlarda tutulmasını istediği 19 Mayıs tarihi öyle önemli bir tarihtir ki hakikaten unutulmamalıdır.

Bir an için düşünelim 19 Mayıs tarihinde ne olmuştur. Hemen cevaplayalım 19 Mayıs 1919 tarihinde kurtuluş harbini gerçekleştirmek isteyen Mustafa Kemal Bandırma vapurundan inip Samsunda karaya ayak basmıştır. Bu nedenledir ki önemli bir kesime göre 19 Mayıs 1919 tarihi kurtuluş harbinin ki bazılarının kutsal isyan dediği harbin teorik olarak nazari olarak başladığı tarih kabul edilmektedir. Bu kesim bir oranda haklıdır. Çünkü Mondros mütarekesi maddesine dayanarak özellikle 7. Maddeye dayanarak işgal edilmeye başlanan Osmanlı vatanının Türk vatanının bu tür işgallerden kurtarılması için neler yapılması gerektiğini uzun uzun düşünen mütareke sonrası döndüğü İstanbul’daki şişlideki evinde planlar yapan Mustafa Kemal bu kurtuluşun gerçekleşebilmesi için Anadolu’ya çıkmanın ve kurtuluşu oradan başlatmanın plan ve tasarısıyla dopdolu bir kafayla Bandırma vapuruna binmiş ve Samsun’a ayak basmıştır.

Yani hakikaten kurtuluş harbini başlatacak olan plan ve tasarımlar yani nazariyat 19 Mayıs 1919 da samsuna çıkmıştır. Dolayısıyla hakikaten bu tarih kurtuluş harbini nazari yani teorik olarak başlama tarihi kabul edebilecek bir tarihtir. Şunu da vurgulamak isterim ki 19 Mayıs tarihi kurtuluş harbini teorik olarak başlatan bir tarih olduğu kadar Mustafa Kemal’in doğum tarihi sayılabilecek bir tarihtir. Çünkü Mustafa Kemal yapılan araştırmalar sırasında kendisine doğum tarihi sorulduğunda 19 Mayıs 1919’u işaret etmiş neden bu tarih olmasın demiştir. Eğer onun işaretinde vurguladığı gibi 19 Mayıs 1919’u doğum tarihi olarak kabul edersek hakikaten Mustafa Kemal’i bu tarihte dolmuş kabul etmekte bir sakınca olmamalıdır.

Çünkü Mustafa Kemal’in doğum tarihinin kayıp düşürüldüğü Kuran Nüshası kayıp olup elde olmadığından Mustafa Kemal’in gerçek doğum tarihi meçhuldür. Anne ve babasının beyanlarından Mustafa Kemal’in gerçek doğum tarihini tespitle mümkün olamadığından velev ki tespit edilmeye yakın bir tarih söz konusu olsa bile bu tarih farazi olacağından 19 Mayıs 1919’un daha doğrusu doğum günü olarak 19 Mayıs’ın kabul edilmesini sakıncalı kılacak bir durum olmayacaktır. Üstelik nasıl Türkiye Cumhuriyetini ortaya çıkaran çalışmaların mücadelelerin başlangıcı 19 Mayıs günü kabul ediliyorsa bu yeni devletin doğum günü olarak kabul edilebilecek bu tarihi Mustafa Kemal’in doğum tarihi kabul edilmesini engelleyecek bir durumda yoktur.

19 Mayıs tarihinin Bandırma açısından da önemi söz konusudur. Çünkü Bandırma bu tarihte İsmini taşıyıp Mustafa Kemal’i Samsun’a ulaştıran Bandırma vapurunun adıyla ismini Cumhuriyet tarihinde duyulmuş ve bu tarihe yazdırmıştır. Yani bandırmamız ülke çapında isminin zikredilmesinde 19 Mayıs tarihinde kavuşmuştur. Ne yazık ki Bandırmamız kendini ülke çapında tanıtan Bandırma vapuruna hiçbir zaman yeterli ilgiyi göstermemiş onun faaliyetlerine Bandırmayı tanıtmasına gereği gibi sahip çıkamamıştır. İşin bu yönü bir yana toplam olarak söylemek gerekirse 19 Mayıs tarihi hem kurtuluş nazari başlangıcı olması hem Mustafa Kemal’in kendisine kabul ettiği doğum günü tarihi olması hem de bandırmamızın isminin Bandırma vapuru nedeniyle tarih sahnesinde görülmeye başlamasının tarihi olması sebebiyle bizler için önemli bir tarihtir. Devam edecek…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.