güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

14 ŞUBAT’IN KADIN HAKLARINA ETKİSİ VAR MI?

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:48

Değerli Okurlarım,

Her sene şubat ayının 14'ünde dünya kamuoyu ile birlikte Türk toplumu olarak Bizler de Dünya Sevgililer Günü'nü kutlar ve idrak ederiz. Her ne kadar dünya milletleri kadar genel mahiyette kabul ve kutlama görmese de yine de ülkemizde bir rant yaratacak kadar, bir sektör oluşturabilecek kadar etkili olan bir kutlama söz konusudur. Gerçi kırsal kesimimizde hatta şehir ve kasabalarımızın kırsal kökenli ve dini taassubun tarikatçılık, cemaatçilik gibi oluşumların etki sahasında bu tür günlerin kutlamasında özellikle 14 Şubat Sevgililer Günü'nün kutlanmasında etkin faaliyetler görmek, kutlamalar görmek zorsa da toplumumuz bu kutlama gününü geniş mahiyette olmasa da kabul göstermiş kutlamalara icraatları arasında yer vermiş ve yer vermekte olan bir toplumdur demek mümkündür. Gerçi bu 14 Şubat Sevgililer Günü kutlaması Hıristiyan kökenli ,kilise kökenli bir kutlama uygulamasına dayansa da bizim gibi Müslüman kitlesi geniş olan adeta İslam ülkesi diyebileceğimiz bir ülkede de kabul ve kutlama bulmuş özellikle gençlik kesiminde adeta yerleşmiş bir kutlama görünümü arz etmektedir.

Bugünün kutlamasında aslında bugün toplumumuzun değerlendirdiği gibi kadın erkek arasındaki sevgiyi esas alan bir gün olmamasına karşılık bizdeki uygulamada ağırlıklı olarak eşlerin veya sevgililerin birbiriyle hediyeleştiği bir görünüm arz eder duruma gelmiştir. Sevgililer Günü dediğimizde gerçek sevgiden söz ediyorsak bir evlat sevdiği annesinin, sevdiği babasının, kardeşlerinin herhangi birisini de sevgili ad dedip onunla da sevgisini gösterme babından hediyeleşmesi söz konusu olabilecekken nedense toplumumuzda insanlar sadece nişanlılarının, eşlerinin halk tabiri ile beraberce gezip eğlendikleri Hatta flört ettikleri kimseleri esas alıp onların 14 Şubat Sevgililer Günü'nü kutlamaya yöneldiklerini görmekteyiz. Bu kutlamanın esasını hediyeleşme teşkil ettiğinden bu kutlama günü ile ilgili bir rant oluşumundan, bir sektör oluşumundan da söz etmek pekala mümkündür düşüncesindeyim.  Şöyle ki 14 Şubat Sevgililer Günü'nü kutlayacak kişiler kendi gelirleri olmasa bile ebeveynlerinden temin ettikleri parasal imkânlarla kendilerine sevgili kabul ettikleri kişilere özellikle karşı cinsten bireylere hediyeler almayı gerçekleştirmekte, bu sebeple de onların ihtiyaçlarına, onların arzlarına cevap verecek hediyeleri oluşturan bir sektörde doğmakta, bu sektörde çalışanlar için 14 Şubat Sevgililer Günü ve bugün için hazırladıkları hediyelik eşyalar rant oluşturmakta Böylece 14 Şubat Sevgililer Günü bir rant doğuran gün durumuna gelmektedir.

Bu sebeple toplumumuzda daha ziyade gençlerin kutladığı bir sevgililer gününden söz etmek daha doğru olacaktır düşüncesindeyim. Ne var ki bu şekilde bir Sevgililer Günü kutlamasından ziyade insanlar arasındaki karşı cinslerine sevgilerinden ibaret bir Sevgililer Günü kutlamak yerine daha geniş kapsamlı sevgilileri uygulamaya dahil edebilecek bir Sevgililer Günü kutlamasına yönelinmesinin daha yerinde olacağı düşüncesindeyim. Bu Sevgililer Günü sadece bireyler arasında değil kitleler ve toplumlar hatta dinler arasında sevgi geliştirip görüntüleyebilecek bir gün haline dönüştürülmesi gerektiğini düşünmekteyim. Bence 14 Şubat Sevgililer Günü sadece karşı cinsten sevgililerin hediyeleşerek birbirinin Sevgililer Günü'nü kutlaması şeklindeki uygulamanın daha genişletilerek karşı cins sevgisi yerine bireysel veya toplumsal olarak farklı tür sevgilerin hediyeleşerek kutlandığı bir gün haline getirilmesi şarttır.

Daha açık söylemek gerekirse 14 Şubat Sevgililer Günü sadece gençlerin birbiriyle Gezip tozmasını halk tabiriyle dans ederek, müzik dinleyerek, içki içerek bazı toplumların dile getirdiği gibi sarmaş dolaş olarak gezip tozduğu bir gün olmaktan çıkarılmalı, toplumumuzdaki çatışmalara, kavgalara, dünya toplumları arasında ki sürtüşmelere, çatışmalara, kavgalara, savaşlara son vermeyi getirecek sisteme yarayacak hediyeleşmelerin, kutlamaların gerçekleştirileceği uluslararası bir güne dönüştürülmesi daha yerinde olacak bir uygulama olur kanaatindeyim.

Sözün kısası 14 Şubat Sevgililer Günü her türlü bireyin veya toplumun birbirine sevgisini dile getirebileceği, görüntüleyebileceği bir gün olmalıdır. Sevgililer Günü'nün bu hale dönüştürülmesi ümidi ile bu günü kutlayan herkesin Sevgililer Günü'nü kutlar, toplumların ve toplumu oluşturan kesimlerin kavgadan, dövüşten, huzursuzluktan uzak günler yaşamasını temenni ederim.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.