güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

1 Şubat Tarihi Hangi Önemli Olayın Tarihidir?

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Osmanlı hükümeti bu durumdan haberdar edildiğinde görevlilerine ve yetkililerine İngilizlere kolaylık gösterilmesi ve yardım edilmesi konusundan emir ve beyanlar gönderilmiştir. Ama İzmir bölgesi Kuva-yi Milliyesi, Balıkesir Kuva-yi Milliyesi durumu protesto ederek şehrin boşaltılmasını istemişlerdir. Durumu Ankara’ya bildirmişler. Ankara’daki Mustafa Kemal’in de durumdan haberdar edilmesini sağlamışlardır. Görünüşte bu işgal Bandırma halkını fazla mutazarrır edecek hırpalayacak bir işgal olmadığı düşünüldüğünden halk ilk ağızda hiçbir tepki göstermemiştir.

Ancak bu gelen kuvvetin yerleştirilmesi söz konusu olduğundan halkın rahatsız olması gereken davranışlar cereyan etmeye başlamışlardır. Çünkü İngilizler Osmanlı yetkililerinin gösterdiği Hıristiyan mahallelerindeki ev ve binalarına yerleşmek yerine deniz kıyısındaki İslam ahalinin evlerine yerleşmeyi tercih etmesi hatta bazı evlerin kapıları kırarak girip yerleşmeleri Bandırmalı’yı mutazarrır eden ve tepkiye sevk eden bir davranış olmuştur.

Bu tür davranışlar göstermiştir ki Bandırma’ya gerçekleştirilen bu işgal kalıcı olursa bundan en fazla zarar gören kitle İslam ahali olacaktır. Bu işgalle Bandırma’mızın bugünkü Hacı Yusuf Mahallesi, Haydar Çavuş Mahallesi, Bentbaşı ve Paşabayır’ın alt kesimleri gibi sahalar işgal altına alınmıştır. Şehrimizin Kuva-yi Milliyesi için önemli lider pozisyonundaki Mehmet ve Hasan Beyler gibi bazı Kuva-yi Milliyeciler durumdan rahatsız olup kurtuluş için çareler aramaya bunun için Balıkesir Kuva-yi Milliyesiyle temasa geçmeye yönelmişlerdir.

Onlar bu çaba içerisindeyken İngiliz işgal kuvvetleri komutanı yüzbaşı şehri baskı altına almış, silahların ve cephanenin teslimini istemeye yönelmiştir. İşte bundan 95 yıl önce gerçekleştirilen ve bugün Bandırma’nın unuttuğu işgalin hikâyesi budur.

Bandırma bu işgali o kadar unutmuştur ki hiçbir zaman bu işgalden kurtuluş tarihi olan 11 Şubat’ı kurtuluş bayramı olarak kutlamayı gerçekleştirmemiş hatta denememiştir. Bugün bu kara günün 95. Yıl dönümü yaşarken bu işgalin değerlendirmesini yapıp bugünkü İngiltere ve onun omuzdaşı Avrupa Birliğiyle destekçisi hamisi olan Amerika Birleşik Devletleri’yle olan ilişkimizde bu işgalin unutulmadan değerlendirilme yapılmasının yerinde olacağına dikkat çekmek isterim.

Bandırma kendi gücüyle kurtulduğu bu İngiliz işgali gibi işgalleri bir daha yaşamasın ama bunun için de bu günleri Bandırma’lının unutmadan bilerek değerlendirerek hatırlamayı gerçekleştirmesinin de şart olduğunu bir kez daha vurgularım.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.