Intel’in yeni nesil Kaby Lake işlemci serisini üzerinde barındıran Yoga 720, Core i7-7700HQ işlemcisi ile güncelliğini koruyor. 8 Gbyte bellek ve 256 Gbyte SSD disk (M.2 arabirimli) ile gücüne güç katan Yoga 720, Full HD ekranı ile zengin donanım birleşenlerine sahip olduğunu gösteriyor.
Peki bu ürün kullanıcılara iyi bir ergonomi ve kullanım sunuyor mu? Performansı gerçekten yeterli mi? Ayrıca zengin donanım birleşenlerinin yanı sıra kullanıcıya ne gibi ekstra özellikler sunuyor?
Lenovo Yoga 720 başarılı ergonomisi ile göz dolduruyor
Lenovo Yoga 720-15IKB ilk görüşte Yoga 710-15ISK’ya çok benziyor. Alüminyum ağırlıklı bir malzeme seçimi ile karşımıza çıkan Yoga 720, bu sayede çok asil bir görünüm kazanmış durumda. Yakından baktığımızda ise malzeme kalitesi ile birlikte işciliğin de üst seviyede olduğunu söylemeden edemeyeceğiz. Parmak izi tutmayan yüzey nemli bir bez ile hızlıca temizlenebiliyor. Yuvarlatılmış kenarlar ve ekran bölgesindeki frezelenmiş çerceve, ürüne krom kaplama havası katıyor.
Oldukça sağlam bir kasa sistemine sahip olan Yoga 720, bu alanda herhangi bir zayıflık göstermiyor. Yaptığımız baskı testlerinde boyun eğmeyen Lenovo, gerek klavye bölgesinde gerekse de ekran bölgesinde darbelere karşı dayanıklı olduğunu bize gösterdi. Bundan da önemlisi ise ürünü katlanabilir hale getiren 360 derecelik mandallar hem çok kaliteli hem de çok sağlam bir şekilde monte edildi. Bu mandallar sayesinde, ekranı katlamak istediğinizde sallanma payı neredeyse sıfıra indirgenmiş durumda.
Ekrandan bahsetmişken, 1920x1080 çözünürlüğe ulaşan 15.6 inç IPS ekrana da ilginizi çekmek isteriz. Yansımaları önleyen bir film ile kaplı olan bu ekran, 285 cd/m²’lik parlaklık değeri ile ışıklı ortamlarda rahat bir kullanım sunuyor. 1250:1 kontrast oranı siyah rengini tam siyah verebiliyor ve zengin renk dağılımının yanı sıra canlı ve parlak görüntüler oluşturuluyor. Ekranın IPS teknolojisine sahip olması, geniş bir görüntü açısı ile puan topluyor. Bu ürüne farklı açılardan bakıp çalışabiliyorsunuz. Ne yazık ki güneşli ortamlarda, yansımayı önleyen Antiglare tabakası çok işe yaramıyor.
Düşük güç tüketimi yüksek performans
Ergonomiden sonra sıra geldi ürünün performansının değerlendirmesinde. Daha önce söylediğimzi gibi Yoga 720, Intel’in 2.8 GHz hızında çalışan Core i7-7700HQ işlemcisini üzerinde barındırıyor. Düşük güç tüketiminde yüksek bir performans (Turbo Boost ile 3.8 GHz) sergileyen bu işlemci, Cinebench R15 testinde ortalama değerlerinden bir performans sergiliyor. Yoga 720, ister tekli çekirdek (120 Puan) isterse de çoklu çekirdek performansında (600) rakiplerine göre biraz daha geri kaldığını söylemeliyiz.
Lenovo, oluşan performans kaybını minimuma indirgeyebilmek için 8 Gbyte bellek ve 256 Gbyte kapasiteli Samsung M.2 SSD disk kullanıldı. Çok yüksek bir performansa ulaşan bu SSD disk sayesinde (2800 MByte/sn okuma, 1100 Mbyte/sn yazma), uygulamalar çok hızlı açılıyor. Fakat Multimedya çılgınları için bu kapasite ne yazık ki yeterli değil. Ekstra bir disk yuvası bulundurmayan Lenovo Yoga 720 için tek çare M2.SSD ürününü daha yüksek kapasiteli bir ürün ile değiştirmek.
Samsung SSD performansı sayesinde PCMark 8 testinde iyi sonuçlar elde eden Yoga 720, rakipleriyle kıyasla kafa kafaya bir yarış sergiledi. Buna karşın grafik performansında bizi fazlasıyla şaşırttığını söylemeliyiz. Giriş seviyesi Nvidia GTX 1050 yongasını üzerinde barındıran bu dizüstü sistemi, 4 GByte yerine sadece 2 GByte’lık bir grafik bellek kapasitesi kullanıyor. Bunun anlamı özellikle 3D Mark testinde rakiplerine göre daha geride kalması.
Yoga 720, Bioshock Infinite oyununu Full HD çözünürlükte 60 FPS’de oynayabiliyor. Grafik sistemine çok fazla yük bindiren Rise of Tomb Raider oyununda ise bu değer 32 fps’ye kadar düşüyor. Daha yüksek çözünürlükte oyun oynamak bu ürün ile ne yazık ki mümkün değil. Sonuçta Yoga 720, 2si1 arada bir çözüm arayan ama oyun oynamak da isteyen kullanıcılara hitap ediyor. Sadece oyun oynanacaksa mutlaka farklı bir ürün tercih edilmeli. .
Pil konusuna gelince. Lenovo Yoga 720, 72 Wh’lik bir pil kapasitesine sahip. Bunun anlamı düşük güç tüketimi kullanımda 18 saat kesintisiz çalışabilmesi. İşin içine film girdiğinde bu süre 8 saat’e kadar düşebiliyor ki bu da çok iyi bir süre olduğunu söylemeliyiz.