Şair Turgut Baygın’ın tasarımını gerçekleştirdiği, editörlüğünü şair ve yazar Halil Genç’in yaptığı, proje koordinatörlüğünü iş insanı Serkan Aziz Ceyhan’ın üstlendiği; 29 Ekim 1923-29 Ekim 2023 yıllarını kapsayan zeytin hasadıyla ilgili 64 şiir, öykü ve anı türünde kaleme alınan çalışma 2 bin adet basıldı.
Kitaba yazılarıyla katkı koyanlar; Ayvalık’taki yaşamlarını, tarihsel ve kültürel birikimlerini okuyucuyla paylaştı. Dileyenler kitabı; Ayvalık’taki Ayvalıkzade, Çamlık 87 Hotel, Deniz Yıldızı Restaurant ile Macaron Kolonyacısı’ndan temin edilebiliyor.
Başucu Kitabı Olacak
Zeytin Hasadı başlıklı kitabın proje koordinatörü Serkan Aziz Ceyhan, Cumhuriyetin “Yüzüncü Yılında Geçmişten Günümüze Ayvalık’ta Zeytin Hasadı” kitabını, okuyucunun elinden bırakamayacağı, her satırının incelemek isteyeceğini belirterek, “Birçok yazısını dönüp yeniden okuyacağınız, paylaşacağınız ve kaynak göstereceğiniz, şaşırtıcı olduğu kadar merak uyandırıcı; herkese hitap eden bir başucu kitabı” dedi.
Son beş yılda zeytin hasat festivaline önemli katkılar koyan Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’e teşekkür eden ve kitabın içeriğiyle ilgili bilgi veren Ceyhan şunları söyledi
“Ayvalık zeytinyağının bu denli önemli yapan nedir Ayvalık zeytinyağı neden değerlidir Bu soruları yanıtlayabilmek için, Ayvalık’ta zeytin ve zeytinyağının tarihine bakmak, zeytin tarımının geçmişini araştırmak, ürün veriminin ulaştığı düzeyi incelemek gereklidir.
Ayvalık Ticaret Odası Galerisi’nde sergilenen Türkiye Salon ve İlanat isimli gazetede, mübadelenin ilk yıllarında Ayvalık’ta dokuz yüz bin zeytin ağacının ve yirmi dört fabrikanın bulunduğu belirtilmektedir. Bunların birçoğunda zeytinyağı ve sabun üretilmekteydi. Ayvalık’ta bugün iki milyonun üzerinde zeytin ağacı vardır. Su kıtlığına karşı dayanıklılıklarıyla bilinen ve ‘ölmez ağaç’ olarak nitelendirilen bu ağaçlardan onlarcası altı yüz yaşın üzerindedir. Yerleri belirlenenler ‘anıt ağaç’ olarak kayıt altındadır.” /Mehmet Mercan