Bandırma Sinema Amatörleri Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte, Polonyalı Yönetmen Krzysztof Kieslowski’nin ‘Aşk Üzerine Kısa Bir Film / A Short Film About Love’ filminin okuması gerçekleştirildi.
“Amaç farklı algılara sahip insanları bir araya getirmek”
Bandırma Sinema Amatörleri Derneği, farklı algılara sahip insanları bir araya getirerek, film üzerine konuşup, tartışabilecekleri bir ortam oluşturmak amacıyla film okuması etkinliklerini başlattı. Ücretsiz düzenlenen, “Film Okumaları” etkinliğinin ilki, Psikolog Nurdan Özder ve Psikolog Murat Yatmaz moderatörlüğünde yapıldı. Polonyalı Yönetmen Krzysztof Kieslowski’nin ‘Aşk Üzerine Kısa Bir Film / A Short Film About Love’ filmi izlenerek kritik edildi. Bir röntgencinin hikayesi gibi başlayan film, röntgenci Tomek’in kendinden yaşça büyük Magda’ya duyduğu o masum aşka sürüklüyor. Dar mekanlarda karanlık, melankolik bir atmosfer yakalayan Kieslowski, kullandığı ışık ve metaforlarla seyirciyi kısa zamanda ustalıklı bir biçimde hikayenin içine çekiyor.
Filme psikolojik bakış
Film, bağlanma kuramının geliştiricisi John Bowlby’nin, bağlanma türleri üzerinden hem psikologların hem de katılımcıların bakış açılarıyla değerlendirildi. Moderatörlerden Psikolog Murat Yatmaz, “Güvenli bağlanmada, çocuklar bakıcılarında güven bulurlar ve ayrılık durumlarında gerginlik yaşamazlar. Kaçıngan bağlanmada bakım verenin çocukların ihtiyaçlarını karşılamamasından doğar, bu durumda çocuklar bakıcılarına karşı reddedici ve ilgisiz tavır benimser. Kaygılı bağlanmada ise annenin kararsız olması, çocuğun ihtiyaçlarını geç ve dengesiz karşılanması sonucunda, çocuk anneye karşı daha kaygılı olur. Ayrılık durumunda endişesi yüksektir” dedi. Psikolog Nurdan Özder, postane görevlisi Tomek ile karşı apartmanda oturan ve röntgenlediği kendisinden yaşça büyük Magda’nın hikayesinde daha çok kaçıngan ve kaygılı bağlanma türünün işlendiğine dikkat çekti.
İkinci okuma 18 Ekim’de
İkinci film okuması, Fransız yönetmen Jacques Tati‘nin sinema tarihinin en büyük hicvine imza attığı filmi Playtime filmi olacak ve Prof.Dr.Berrin Akgün’ün katılımıyla 18 Ekim Cuma günü, saat 19.00’da Santral Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.