güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

KESKİN: SAHURU ATLAMAYIN!

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Serkan Kadir Keskin, vatandaşları Ramazan ayında değişen beslenme ve yaşam şekline karşı uyardı.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2023 00:10
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2023 00:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bandirmayasam.com.tr
KESKİN: SAHURU ATLAMAYIN!

Keskin, “Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahur yapılmaması, kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır bu sebeple sahura mutlaka kalkılmalıdır” dedi.

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Serkan Kadir Keskin, vatandaşları Ramazan ayında beslenme konusunda uyardı. Keskin, “Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir. Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile hamur işlerinden uzak durması uygun olacaktır” dedi.

“İftar Yaparken Dikkatli Olun!”

İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlasının bulunabildiğini kaydeden İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Keskin, “Özellikle ziyafet sofralarına dönüşen iftarların yerine mütevazı sofraların kurulması yerinde bir davranış olacaktır. İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan biri çok hızlı bir şekilde besin tüketmektir. Çok hızlı yemek yendiğinde fazla miktarda, enerjisi yüksek besinler tüketilir ve bu durum hem sağlık açısından risk oluşturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alımına zemin hazırlayabilir.

İftar menüsüne önce hurma gibi tatlı bir meyve ile başlanılıp yemeklerin, yavaş yavaş çiğnenerek tüketilmesi hızlı tüketimin önüne geçecektir. Çorbadan sonra kısa bir ara vererek yemeğe devam etmek fazla tüketimin ve sindirim problemlerinin önüne geçebilir. Ayrıca şerbetli, aşırı yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve salatalarını tercih etmeniz tavsiye olunur. İftar ve sahur arasında yeterince sıvı alınmaması durumunda su ve mineral kaybı sonucu, bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. Günde en az 2-2,5 litre (10-12 su bardağı) su içmeye özen gösterilmelidir. Bununla birlikte oluşabilecek kabızlık problemlerini gidermek ve sıvı ihtiyacını karşılamak adına komposto, ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda vb. tüketmeye özen gösterilmelidir” dedi. /Haber Merkezi

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.