SON DAKİKA
Hava Durumu

PROF. DR. SARI: “MÜSİLAJI GÖRMEZDEN GELMEK ÇARE OLMADI”

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nde yeniden yüzeye çıkan müsilajla ilgili uyarıda bulundu: “Görmezden gelmek çare olmadı. Artık harekete geçmeliyiz.”

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2025 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2025 11:15
Muhabir: Mihriban Nur Uysun
https://www.bandirmayasam.com.tr
PROF. DR. SARI: “MÜSİLAJI GÖRMEZDEN GELMEK ÇARE OLMADI”

Marmara Denizi, 2021 yazında yaşanan çevre felaketinin ardından yeniden müsilaj tehdidiyle karşı karşıya. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, ekim ayından bu yana denizin derinliklerinde bulunan müsilajın artık yüzeye çıktığını belirterek duruma dikkat çekti.

Bandırma liman içinden paylaştığı görüntülerle açıklama yapan Sarı, yalnızca Bandırma'nın değil, Çanakkale Boğazı, Prens Adaları, Erdek ve Gemlik körfezlerinin de benzer durumda olduğunu aktardı. Sorunun geçici temizlik ve kamuoyuna dönük şovlarla çözülemeyeceğini belirten Sarı, “Ne kadar duyarlı olduğumuzu göstermek için sırayla temizlenen müsilaj miktarını yayınlıyoruz. Yani yine sorunu halının altına süpürüyoruz.” dedi.

“Müsilaj 6 Aydır Pinaları, Mercanları Nefes Alamaz Hale Getirdi”

Müsilajın, balıkların üreme döneminde yumurtaları yüzeye taşıyarak ölümüne neden olabileceğini vurgulayan Sarı, “Müsilajı fırsata çevirmek isteyen şirketler "müsilajı yok edecek harika projelerini hayata geçirmek için" ilgili kamu kurumlarının kapısına çoktan dayandı bile. Balıkların üreme dönemi başlamak üzere. Müsilaj yüzeye çıkarken balık yumurtalarını da taşıyıp ölmelerine neden olacak. Bu gelecek yıllardaki popülasyon miktarını ve avcılığı da etkileyecek. Dibe çöken müsilaj 6 aydır pinaları, süngerleri, mercanları nefes alamaz hale getirdi. Deniz çayırlarının fotosentez yapmasını engelliyor. Lütfen yapmayın! Gelin hep birlikte müsilajı görmezden geldiğimizi itiraf edelim. Birbirimize suç atmak, sonuçsuz ve faydasız toplantılar yapmak için harcadığımız enerjiyi müsilaja neden olan kirliliği azaltmak üzere harekete geçirmediğimizi kabul edelim. Ve bugünden tezi yok bu faydasız davranışları terk edip denize boca ettiğimiz evsel, endüstriyel, tarımsal ve diğer atıkları durduralım. Doğa bizimkini değil, biz doğanın gündemini takip etmek zorundayız. Denizimizi kurtarmak için tüm kavgaları bir tarafa bırakıp işbirliği yapalım!” diye konuştu.

Haber: Mihriban Nur Uysun

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.