Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanan "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerin vergiler dahil toplam 3 bin lirayı aşan faturaları e-arşiv faturası olarak düzenlemesi zorunlu hale gelecek. 1 Ocak 2026'dan itibaren ise fatura tutarı ne olursa olsun e-arşiv fatura kesilmesi gerekecek.
E-DEKONT İMKANI TANINACAK
Tebliğ ile ayrıca gider pusulası ve müstahsil makbuzu gibi belgelerin de elektronik ortamda düzenlenebilmesi kolaylaştırıldı. Bu belgeler artık ıslak imza yerine tarafların elektronik ortamda veya iletişim araçlarıyla kimlik doğrulaması yoluyla düzenlenebilecek. Bunun yanı sıra, finansman, tasarruf finansman şirketleri, ödeme ve elektronik para kuruluşları için de e-dekont düzenleme imkanı tanındı.
İNŞAAT DEMİRİ İZLEME SİSTEMİ ZORUNLULUĞU
Vergi güvenliğini sağlamak adına, üretilen ve ithal edilen inşaat demirinin tüm süreçlerinin elektronik olarak izlenebilmesi için yeni bir adım atıldı. İnşaat demiri tedarik zincirinde bulunan ve yıllık 1 milyon TL'nin üzerinde brüt satış hasılatına sahip mükelleflerin e-irsaliye uygulamasına dahil olmaları zorunlu hale getirildi.
ÖZEL ENTEGRATÖRLÜK İZİNLERİ VE CEZA DÜZENLEMELERİ
GİB'in elektronik belge uygulamaları kapsamında hizmet veren özel entegratörler için de düzenlemeler getirildi. Mevzuata aykırı hareket eden özel entegratörlere özel usulsüzlük cezası uygulanacak ve eksikliklerin giderilmesi için süre tanınacak. Eksikliklerin giderilmemesi veya tekrarı halinde özel entegratörlük izinleri iptal edilebilecek. Benzer düzenlemeler, elektronik belge uygulamalarını kendi bilgi işlem sistemleri üzerinden kullanan mükellefler için de geçerli olacak. /Haber Merkezi