Bandırma Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı Şerafettin Çıkar ile yaptığımız röportajda bu seneki kurbanlıkların baskül fiyatının 140-165 lira arasında belirlendiğini açıkladı. Kesim ve sonrası için ise çeşitli uyarılarda bulunan Şerafettin Çıkar, kesimlerin önceden belirlenen kanuna uygun yerlerde yapılması, kesim yapıldıktan sonra ise etlerin poşetlerle muhafaza edilmemesi gerektiğini söyledi.
Çıkar “Kurbanlıklarımız temiz ve hijyenik şartlarda kesilmesi gerekir”
Şerafettin Çıkar, “Bu sene kurbanlıkların baskül fiyatının 140-165 lira arasında belirlendiğini açıkladı. Vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken durum, temiz ve hijyenik şartlarda kesilmesi gerekir. Aynı zamanda da veterineri olan yerleri tercih etmeliler. Hastalıklı olan hayvanın hastalığı insana geçer ve bu hastalık çok hızlı yayılım göstermektedir. Geçtiğimiz hafta Bandırma Kaymakamlığımızın kurmuş olduğu komisyonda da bu durumu ifade ettim. Kesim yapılan yerlerde ilgili birim oluşturup kontrol edilmelidir diyerekten kaymakamlığa bildirdim. Bizim kasaplarımız tecrübeli olduğu için hastalıklı hayvanı biliyorlar ve en sona bırakıp duruma göre kesimi yapılıyor. Aynı zamanda boş depolarda bekleyen kıyma makinelerinin de denetlemeden geçmesi gerekiyor. Kurbanların, veteriner bulunan hijyenik yerlerde kesilmesi çok önemli. Kurban, derme çatma yerlerde kestirilmemeli. Kurban Bayramı olduğu için göz yumulabiliyor, müsaade edilebiliyor ama bu tür derme çatma yerlerde kesim yapmak kanunen yasaktır.
AVM’lerden kurbanlık almayınız
Çıkar “Alışveriş Merkezleri’nden kurbanlık alınmasına oda olarak karşıyız. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da açıklamasına göre bu şekilde kurban kesilmesi caiz değildir. Alışveriş Merkezleri veya zincir marketler gibi para ödendikten sonra kurbanlığın parçalanmış halde vatandaşlara ulaştırılması uygun değil çünkü kurbanı kesenin, kesilirken başında olması lazım. Vatandaşlarımız kurban aldım zannediyorlar ancak her zaman aldıkları gibi et alıyorlar. AVM’lerden kurbanlık almayın.” İfadelerinde bulundu.
Çıkar “Kurban etlerinin hemen poşetlemeyin”
Çıkar “Bir diğer dikkat etmemiz gereken husus ise kurban etlerini poşetlerle muhafaza etmememiz gerektiğidir. Kesilmesinin akabinde poşetler ile hemen buzdolabına koyulan kurban etleri bozulmaktadır. Et, poşetin içindeyken kendi ısısını dışarı atamadığı için bozuluyor,” dedi.
Kurban Bayramı sürecinde kasapların yoğun çalışacağını söyleyen Kasaplar Odası Başkanı Çıkar, “Kurban Bayramı’nda üyelerimiz yoğun çalışacak ve bayram boyunca açık olacak. 4 gün süren bayramda kasaplarımız halkımıza hizmet edecekler. Kurban kesen vatandaşlarımız kurban etini işletmek için kasaplarımıza gidecek. Kıyma çektirme, sucuk, bütün kuzu işleme gibi işlemlerden belirlenen fiyatlar üzerinden kazanacaklar. Bayramdan sonraki bir ay kasaplarımız için durgun geçebilir.” dedi. /Serhat Barış-Mehmet Mercan