Kurbanlık hayvanların sağlıklı, besili ve veteriner kontrolünden geçmiş olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Karlahan, kesim yapılacak alanların hijyenik şartlara uygun hazırlanması gerektiğini belirtti.
Karlahan, "Kurban kesimi sırasında alanın temizliğine özen gösterilmeli. Bu alanlar bayram öncesinde hazırlanmalı ve kesime uygun hale getirilmelidir. Ayrıca çevreye atık atılmamalı, etler bulaşı riskinden korunmalıdır. Kesim ve parçalama işlemleri hızlı ve dikkatli bir şekilde yapılmalı, etler uzun süre açıkta bekletilmemelidir." dedi.
Etin saklanma koşullarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Karlahan, en büyük hatalardan birinin sıcak etin poşetlere konularak dolaba kaldırılması olduğunu söyledi. "Etleri ilk gün tepsiye yayarak buzdolabına koymak en sağlıklı yöntemdir. Etin nefes alması gerekir. Ancak birçok vatandaşımız kıyma çektirmek üzere bize getirdiğinde etin yeşerdiğini görüyoruz. Bu da doğru saklama koşullarının uygulanmadığını gösteriyor." ifadelerini kullandı.
Soner Karlahan, kurban etlerinin kesim sonrası ilk 24 saat boyunca 0-4 derece sıcaklıkta muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek, buzdolabında havalanacak şekilde saklanmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca parçalama işlemlerinin de bu konuda uzman kişiler tarafından yapılmasının daha uygun olacağını sözlerine ekledi.
Haber: Serhat Barış