Erdek Atatürk Mahallesi Muhtarı İbrahim Kaba, Erdek ve Kapıdağ’da tüm hızıyla devam eden zeytin hasadını değerlendirdi.
Aynı zamanda bir zeytin üreticisi ve kooperatif ortağı olan Muhtar Kaba, halen devam etmekte olan zeytin sezonunu ve Marmarabirlik’in bu yılki barem fiyatlarını gazetemize değerlendirdi.
“Maliyetlerimiz Çok Yükseldi”
Fiyatların bu şartlarda normal olduğunu ve taban fiyata göre yağlık 16,5 TL, ezme fiyatının ise 18,5 TL’den alındığını ve bu 2 lira farka kimsenin zeytinini seçtiremeyeceğini ifade eden Muhtar Kaba, açıklamalarına şöyle devam etti; “Maliyetlerimiz o kadar çok yükseldi ki, gece seçmeye gelen kadın bile 100 lira istiyor. Yağlık 16, ezme 20 TL’den başlasaydı, yani seçmeye değecek kadar bir fark olsaydı, oradan başlayabilirdi. Yukarıdan aşağısı değil, aşağıdan yukarısı bizi ilgilendiriyor. Bizim zeytinimiz sofralık zeytin. Tavan fiyat normal ama bugün ortada zeytin üreten birisi, barem baş fiyatta çıkaracağı 100-150 kilo olur” dedi.
“Zeytinlik Alanlar Her Geçen Gün Azalıyor”
Hasat sonunda alınacak olan paranın gelir-gider kalemlerini karşılamasına ilişkin ise; “Aile çiftçiliği yapan müstahsilimizi karşılar. Büyük üretici için ise çok zor. Bu sene yaptık, karşılayacak. Ama gelecek sene gübreden, ilaçtan, budamadan kısacağız. Önümüzdeki sene bunları yaşayacağız. Önümüzdeki sene zeytincilik yapmaya devam edeceğim. Çünkü mülkiyeti benim. Erdek’te zeytincilik bitme noktasına yaklaştı. Kastri ovamız gitti, Kayan gitti, çevre yolu ile en son Mesavla Ovamız da bittiğinde, kalacak bölge sadece Dermenler’de Katikirman ve Arnavutköy. Köyler de açıldığında müthiş bir inşaatlaşma ve turizm atağı başlayacak. Bundan sonra da zeytincilik işi çok zor. Çalışacak kişi yok, arkadan gelen Z kuşağının da tarımla alakası yok. Ben sonuna kadar yapacağım. Benden sonra maalesef diyecek bir şeyim yok” dedi.
“Birlik Bizi Ortağı Gibi Görmeli”
Birlikten bu yıl beklentilerinin yüksek olduğunu ifade eden Muhtar İbrahim Kaba, açıklamasının devamında ise; “Marmarabirlik bizi tüccar gibi değil de, ortağı gibi görmedikçe, bize mazotu, gübreyi, her şeyi faizle verdikçe hiçbir çiftçi bu işi tam anlamıyla yapamaz. Kooperatif üreticiye biraz daha eğilirse, sulamasını sağlar, gübresini çoğaltıp, bunları değiştirip, kendi üretip çiftçiye destek olursa yaşarız. Yoksa bakarız, senede 3-5 gün gider ve ne olursa onu toplarız” dedi.
Çiftçinin durumunun gerçekten zor olduğunun altını çizen İbrahim Kaba; “Bize Marmarabirlik’in destek olması gerekiyor. Mesela Büyükşehir kasa ve yaygı desteği yaptı. Erdek Belediyesi tahlil desteği yapabilir, Ziraat Odası daha aktif olmalı. Odanın da işi zor, aidatlar var, içeride çalışan personel var. Ziraat Odası Başkanı odayı nasıl çeviriyor onu da merak ediyorum. Buradan Haluk Başkan’a kolaylıklar diliyorum. Yani Büyükşehir’in, yerel belediyenin ve odanın daha aktif olması gerekir. Erdek te, Ayvalık ta, Balıkesir ili içinde. Ayvalık’taki yağlık zeytin, üretimi ve bakımı daha kolay. Bizim zeytinimiz çok ilgi istiyor. Onların tüccarları var, bizim borsamız yok. Bize marka da lazım. Tarım biterse, inanın yaşam biter. İnternet var ama adam bir şey pişirmezse kapımıza gelmez, biz de bahçeye gitmezsek yarın, öbür gün zeytin de gelmez. Erdek’in iki geliri var: Turizm ve zeytincilik. Bu sene turizm sezonunun kalabalık olmasına bakmayın, bu böyle devam etmez. Çünkü biz yenilenemiyoruz. Atatürk Mahallesi’nde 16-17 tarihi yer var ve bunların canlandırılması lazım. Yani tarım ve turizm birlikte yoğrulmadıkça, biz tabiri yerindeyse aç kalmak durumundayız” diyerek sözlerine son verdi. /Haber Merkezi