güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Ilgın, “Deprem Gerçeğini Hemen Unutuyoruz”

Bandırma İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan Ilgın 17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen Gölcük depreminin 18’nci yıl dönümünde, Bandırma’nın depreme hazır olup olmadığı konusunu değerlendirerek, önemli uyarılarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2017 10:02
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2017 10:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bandirmayasam.com.tr
Ilgın, “Deprem Gerçeğini Hemen Unutuyoruz”

Bandırma İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan Ilgın 17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen Gölcük depreminin 18’nci yıl dönümünde, Bandırma’nın depreme hazır olup olmadığı konusunu değerlendirerek, önemli uyarılarda bulundu.

Ülkemizin ve özellikle Bandırma’nın 1. Derece deprem kuşağında yer aldığını belirten Gürkan Ilgın, deprem konusunun ne yazık ki çok kısa sürede akıllardan çıktığını ve yeteri kadar önemsenmediğini vurguladı.

Ülkemizde sürekli depremlerin yaşandığını hatta son zamanlarda Muğla ve İzmir illerinde sıkça deprem meydana geldiğini aktaran İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ilgın, sadece depremin olduğu gün problemlerin ve çözüm yollarının konuşulduğunu ancak çok kısa bir süre sonrada hiç olmamış veya hiç olmayacakmış gibi ihmal edilmeye devam edildiğini sözlerine ekledi.

Ilgın konu hakkında yaptığı açıklamada önemli uyarılarda bulunurken konuşmasında şu ifadeleri kullandı. Ilgın, “Öncelikle 17 Ağustos’ta yakınlarını kaybetmiş olanlara Allahtan rahmet diliyorum. Şu bir gerçek ki 17 Ağustos Depremin arkasından çok hasa bir deprem dönemi geçirdik. Deprem sonrasında biz bu işi daha doğru yaparız, bu inşat sektöründe bir yanlışlık var, daha iyi nasıl yaparız diye bir çaba vardı. Siyasi çıkarlar bir kenara bırakıldı, kişisel menfaatler bir kenara bırakıldı, amaç tamamen doğru yapılaşma, insan hayatını ön plana koyan bir anlayış ile bazı yönetmelik ve kanun değişikliği yapılmıştı. Depremin ardın 18 sene geçti artık Türkiye’de şuan küçük çaplı deprem olsa da çok ciddi sıkıntılarımız var.  Özelden başlamak gerekirse öncelikle Bandırma’dan başlamak gerekirse Bandırma hızla yapılaşan bir bölge, sanayi bölgesi ve stratejik konumundan dolayı ciddi göç alan hızlı gelişen bir bölgedir.

“ 1999 Öncesi Yapılan Yapılar Ciddi Anlamda Sıkıntılı”

Teknik açıdan yeterli olmayan, beton kalitesi düşük, yeterli mühendislik bilgisi almamış, ticari kaygılarla yapılmış yapılardan ibaredir. Bazı binalar güçlendirme çalışmalarıyla ayakta duruyor. Olası bir depremde eski yapılar da sorun yaşayabiliriz.  Yeni yapılarda da hassasiyet yok. Beton döküyoruz hava sıcak, ama beton sulayacak eleman bulamıyoruz.  Beyinlere işlemiş yanlış bir kanı var. Betonu akşam sula, sabah sula o aradaki zaman sulama öyle bir durum yok. Sürekli sulanması gerekiyor aksi halde beton yanar. Sulamadığımız zaman normalde metrekareye 200 kilogram taşıma kapasitesi olan beton 100 kilograma düşüyor. Demir montajlarında ufak tefek hatalar var ve daha dikkatli olmak gerekiyor. Bunu düzeltmek için 1999 sonrasındaki ruha ihtiyacımız var. Son alarak deprem hassasiyeti önemli, bizim bu hassasiyetle hararet etmemiz lazım.  Kanun ve yönetmeliklerle eksiklikler var, onların düzeltilmesi gerekiyor. Mesleki odaların yeniden mesleki denetimlerin içine yeniden katılması lazım” dedi. /Levent Karaçay-Serhat Barış

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.